Vestje of jasjeEen pasgeboren baby kan zijn temperatuur nog niet zo goed regelen. Daarom is het belangrijk dat je baby warm genoeg is aangekleed. Een vestje of jasje geeft je baby extra warmte. Of je baby een vestje of (zomer/winter)jasje nodig heeft, is afhankelijk van het seizoen.
1 jasje of vestje
Voor een net geboren baby is het belangrijk dat hij lekker warm blijft. Als je naar buiten gaat, is een warme jas of vestje dan ook handig. Ben je in de zomer uitgerekend? Dan is een zomerjasje voldoende.
Newborn kleding, het eerste pakje aanschaffen
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .
Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts. Een trappelzakset (rompertje met sokjes) kan ook uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.
In de winter is het belangrijk om je kleintje warm aan te kleden zonder zijn bewegingsvrijheid in te perken. Daarom is de laagjesmethode ook binnen een goed idee. Doe je baby een licht rompertje aan met lange mouwen en een soepel broekje of een legging, samen met een truitje.
Daarnaast doen erg veel mama's hun baby'tje de eerste maand eerder pyjama's en onesies aan dan gewone kleren. Dat is lekker makkelijk en oh zo schattig bij newborns! Jeans zit bij zo'n kleintjes echt nog niet lekker; ga dan eerder voor een legging en T-shirtje als je dan toch kleertjes wil aandoen.
Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie. Als het erg warm is kun je de slaapzak achterwege laten en de baby laten slapen in alleen een romper. De romper of een boxpakje moet goed aansluiten.
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.
Na 1 tot 3 weken groeit je kleintje naar maat 56 toe. Soms kan je de babykleding in maat 56 al in de eerste week dragen, door het broekje of shirtje om te slaan. Maat 56 dragen de meeste baby'tjes tot ongeveer 1 tot 2 maanden.
Het eerste laagje wat je aan kunt doen tijdens de winter bij je kleintje is een rompertje, eventueel met lange mouwen. Het tweede laagje bestaat uit de bovenkleding. Denk hierbij aan een dikke trui, shirtje met een vestje, jurkje met maillot of broekje. Doe ook lekker warme sokjes en/of slofjes aan.
De autostoel om je baby mee naar huis te nemen. Deken voor je baby in de autostoel. Pyjamas met voeten aan, rompertjes, broekjes en kousen (TIP: neem kledij van verschillende merken mee, zo ben je zeker dat er altijd wel een setje past) Mutsjes voor je baby (zeker 2)
Toch is het advies voor pasgeboren kindjes die in de zomer worden geboren, om de eerste 1 tot 3 weken kleding aan te trekken met lange mouwen. Omdat pasgeborenen zichzelf nog niet op de gewenste temperatuur kunnen houden, zijn newborn kleertjes (ook in de zomer) belangrijk.
Meesten beginnen wel met maat 56. Je kan voor de zekerheid 1/2 setjes kopen en mocht het nodig zijn kan je altijd wat bij halen.
Hoeveel rompertjes heb je nodig voor een pasgeboren baby? Doorgaans is het advies om als onderdeel van de babyuitzet minimaal 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 in maat 56/62 te hebben. Er zijn echter ook behoorlijk wat (toekomstige) ouders die alleen al in maat 50/56 meer dan 10 rompertjes hebben.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: – Pak je baby goed in, met muts en warm pak. – Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen: bijvoorbeeld naar binnengaan in een heel warm winkelcentrum met je baby terwijl het buiten heel koud is. – Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je baby. Maat 50 past dus als je baby zo'n 50 centimeter lang is. Dit is de gemiddelde lengte van een Nederlandse baby na de geboorte. Een geboortepakje koop je dan ook in deze maat.
Je kindje draagt maat 56 waarschijnlijk ongeveer een maand na de geboorte.
Waar laat je je pasgeboren baby slapen? Waar je een pasgeboren baby laat slapen hangt af van verschillende factoren. Veel ouders gebruiken een draagzak voor overdag omdat veel baby's het fijn vinden om dicht bij papa en mama te zijn. Ook maken veel ouders gebruik van een co-sleeper voor tijdens de nachten.
Een boxpakje is een aaneengesloten item, waardoor het heel fijn zit voor jouw newborn. Het biedt veel comfort aan je baby. In een boxpakje kan je baby heerlijk slapen, bewegen en spelen. Een ander voordeel is dat onze overslag boxpakjes een schuine sluiting hebben, waardoor er niks over het hoofdje van je baby hoeft.
Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warmhouden, ook niet in de zomer. De eerste maand moet je hier rekening mee houden. Kleed hem daarom warm aan, bijvoorbeeld met een romper met lange mouwen, een broek en sokken. Een mutsje kan de eerste dagen nodig zijn, ook met warm weer.