In 1808 was Utrecht ongeveer een half jaar lang de hoofdstad. Koning Lodewijk Napoleon liet een paleis bouwen aan de Drift en de Wittevrouwenstraat. Later dat jaar werd Amsterdam tot hoofdstad gemaakt en Lodewijk Napoleon nam zijn intrek in het Paleis op de Dam.
Amsterdam was destijds verreweg de grootste stad. De Fransen die graag een centraal bestuur hadden, vonden daarom Amsterdam de ideale hoofdstad van Nederland. Op 20 april 1808 kreeg Lodewijk Napoleon de stadssleutels overhandigd en daarmee was de functie van Amsterdam als nieuwe hoofdstad een feit.
Het bestuur van Nederland zit al eeuwen in Den Haag, maar die stad was naast regeringsstad nooit officiële hoofdstad. In 1795 brak na Frankrijk ook in Nederland een revolutie uit.
Een hoofdstad heeft de Republiek op dat moment officieel nog niet. Den Haag is al eeuwen de plek waar de regering zetelt, terwijl Amsterdam tijdens de zestiende en zeventiende eeuw uitgroeit tot de grootste stad van het land.
Het was Lodewijk Napoleon die Amsterdam voor het eerst als hoofdstad aanmerkte. Want waar de koning woont, dat is waar de hoofdstad is. Eerder bivakkeerde hij zes maanden in Utrecht en een poosje in Den Haag, dus ook deze steden zijn de hoofdstad van Nederland geweest.
De hoofdstad van Nederland is sinds 1808 Amsterdam. Eerder had Nederland geen officiële hoofdstad.
"Formeel is Amsterdam pas 40 jaar de hoofdstad, maar eigenlijk rekenen we sinds 1808", vertelt Bakx. De historicus refereert aan het jaar dat Lodewijk Napoleon de eerste bewoner van het Paleis op de Dam ooit werd. Eeuwenlang was Den Haag de regeringsstad.
Officieel - bijvoorbeeld in het postcodeboek en in de in 2009 in werking getreden gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) - heet de gemeente nog altijd 's-Gravenhage, maar in de dagelijkse praktijk wordt de naam Den Haag gehanteerd, ook door de gemeente zelf (bijvoorbeeld op de plaatsnaamborden en op ...
De twaalf hoofdsteden van onze provincies verschillen in vele opzichten. Den Haag heeft de meeste inwoners en telt er zelfs tien keer zo veel als Middelburg. Daarentegen blijven Assen, Lelystad en Leeuwarden net als de Zeeuwse hoofdstad onder de honderdduizend inwoners. Lelystad heeft verreweg de grootste oppervlakte.
Tijdens de regeerperiode van Albrecht en Isabella, die zou duren tot in 1633, kende Brussel een bloeiperiode als hoofdstad der (Zuidelijke) Nederlanden.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Die Haghe ('het omheinde') ontstond toen Floris IV (1210-1234) in deze beboste streek een jachthuis liet bouwen. Pas veel later – begin zeventiende eeuw – dook de deftigere naam 's-Gravenhage op, die beter paste bij de status van de residentie én bij de pogingen om Den Haag als stad erkend te krijgen.
Vanaf de zeventiende eeuw werd 's-Gravenhage de naam die in officiële stukken werd gebruikt. Den Haag bleef in de omgangstaal gangbaar.Deze situatie duurde tot 1990.Toen besloot de gemeente bij de invoering van een nieuwe huisstijl voortaan de benaming Den Haag te hanteren.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Op de oevers van de Amstel en het IJ bouwden ze hun huizen en een kerk, de oude Kerk. Tussen 1250 en 1275 werd er in de rivier de Amstel een dam geplaatst wat uiteindelijk leidt tot de stadsnaam Amstelerdam en later tot Amsterdam. In 1275 werd voor het eerste de naam Aemstelledamme gebruikt voor het dorp.
Gemeente. In 1848 verdween bij de invoering van de nieuwe grondwet de staatsrechtelijke betekenis van het begrip stad. 'Daardoor is Den Haag officieel alleen nog maar een gemeente', besluit het Haags gemeentearchief.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
De Nederlanden, Frans-Lotharingen en de Elzas kwam onder de naam hertogdom Lotharingen aan Lotharius II toe. Het hertogdom Lotharingen viel vervolgens verder uiteen in verschillende bestuursgebieden, die met de naam hertogdom of graafschap werden aangeduid.
De graven die later aan de macht kwamen woonden op het Binnenhof, waardoor Den Haag vanaf de 19e eeuw 'hofstad' werd genoemd.
Het is gebouwd op jonge duinen die zich rond de 12e eeuw langs de Noordzeekust hebben ontwikkeld. Dat huidige Scheveningen wordt voor het eerst genoemd in een akte van 1357, waarin dorpsbewoners met een officieel document verzoeken om een grafelijke gunst.
27 oktober wordt Amsterdam officieel 747 jaar. Op deze dag in 1275 kreeg de stad het beroemde Tolprivilege van de Hollandse graaf Floris V.
Antwoord van de Bieb: De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
Geschiedenis. Amsterdam werd ontdekt op 18 maart 1522 door de Spaans-Baskische zeevaarder Juan Sebastián Elcano aan boord van de Victoria. Dit schip maakte deel uit van de expeditie van Ferdinand Magellaan, en zou in september van dat jaar als enige daarvan de eerste reis rond de wereld voltooien.
In de monding van de Amstel werd, vermoedelijk kort na de overstromingen van 1170 en 1173, de dam aangelegd waar Amsterdam zijn naam aan ontleent. Een deel van de Amstel zou gegraven kunnen zijn. Het deel van de rivier buitengaats, het Damrak, was het begin van de Amsterdamse haven.