Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Het gehalte van antioxidant lycopeen is hoger dan een gewone tomaat en er zit meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben. Daarnaast bevatten kleine tomaten meer magnesium, kalium en fosfor.”
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
(Snoep)groente
Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Goedkope en makkelijke opties om mee te nemen zijn: cherry- of snoeptomaatjes, worteltjes, punt paprika of reepjes paprika.
Het onderzoek toonde aan dat de dagelijkse consumptie van één grote tomaat (ongeveer 113 gram) het risico op hoge bloeddruk mogelijk met maximaal 36% kan verminderen.
Tomaten zitten namelijk boordevol lycopeen, een antioxidant die het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook bevatten ze vezels en niacine, die cholesterolverlagend werken.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
De alkalöide in nachtschades zou de symptomen van mensen met een auto-immuunziekte kunnen verergeren. Vooral mensen met darmproblemen zouden hier last van hebben. Zij hebben er daarom baat bij om de aardappelen, paprika's en tomaten zo min mogelijk of helemaal niet te eten.
Kortom: tomaten zijn een andere vrucht met een hoog kaliumgehalte die waarschijnlijk beperkt moet worden in een dieet voor nierpatiënten. Verwerkte voedingsmiddelen kunnen een belangrijke component van natrium in de voeding zijn.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Eet regelmatig vlees(waren).Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pinda's, pistachenootjes, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten zijn rijk aan ijzer.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.
Appelpartjes met pindakaas
Toch is dit een gezonde snack omdat het je veel energie geeft. Erg handig dus om die middagdip door te komen (neem dit dan rond 16u) of vlak voor of na het sporten. De smaak is verrassend lekker en deze snack is bovendien een goede bron van vezels en eiwitten.
Een gezond ontbijt bevat voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten. Kies bijvoorbeeld voor fruit, magere (Griekse) yoghurt of kwark en havermout. Zorg dat je ontbijt lekker voedzaam is, zodat je niet na een uur weer honger hebt. Op die manier is het afvallen makkelijker vol te houden.
rijstwafel, volkoren beschuitje of cracker met aardbeien. appel of peer in partjes met een snufje kaneel. een kleine portie (soja)yoghurt met een handje blauwe bessen. fruithapje van een geprakte halve banaan en geraspte appel.