Wereldrecords. Het wereldrecord hoogspringen voor mannen is 2.45m en het staat op de naam van Javier Sotomayor. Het wereldrecord hoogspringen voor vrouwen is 2.09m en het staat op de naam van Stefka Kostadinova. Javier Sotomayor (Cuba), de huidige wereldrecordhouder met 2.45m, is 1.93m lang.
De wereldrecords hoogspringen staan op naam van de Cubaan Javier Sotomayor 2,45 m (in 1993) bij de mannen en de Bulgaarse Stefka Kostadinova 2,09 m (in 1987) bij de vrouwen. De hoogste sprong in de zevenkamp bij vrouwen staat op naam van de Belgische atlete Nafissatou Thiam met 2,02 m in Talence (2019).
Het wereldrecord verspringen bij de mannen staat op 8,95 m en werd gevestigd door Mike Powell tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Tokio op 30 augustus 1991. Daarvóór stond het wereldrecord sedert 18 oktober 1968 op naam van de Amerikaan Bob Beamon die tijdens de Olympische Spelen van Mexico 8,90 m ver sprong.
Atlete Britt Weerman heeft het Nederlands record hoogspringen verbeterd. De 19-jarige atlete van Groningen Atletiek ging bij een wedstrijd in het Belgische Ninove over 1,95 meter. Dat was 1 centimeter hoger dan het oude record (1,94) van Nadine Broersen uit 2014.
Het wereldrecord verspringen voor mannen is 8.95m en het staat op de naam van Mike Powell. Het wereldrecord verspringen voor vrouwen is 7.52m en het staat op de naam van Galina Chistyakova.
Sneeuwluipaard springt het verst
De mooie sneeuwluipaard kan waarschijnlijk in één sprong een rots op 15 meter afstand bereiken in de bergen waar hij leeft. De lange, gespierde staart zorgt ervoor dat het dier zijn evenwicht bewaart in de lucht, en zijn achterpoten zijn een soort sterke veren.
Deze dieren zijn echte spring kampioenen: - boomkikker: kan 7,5 m ver springen (150x zijn lengte) - spuugbeestje (schuimcicade): springt 70cm hoog (116x zijn lengte) - vlo: springt 25cm hoog (100x zijn lengte) - eekhoorn: kan tot 4 m ver springen (19x zijn lengte) - sprinkhaan: springt ongeveer 1m (9x zijn lengte) - ...
Wereldrecords. Het wereldrecord kogelstoten voor mannen (met een kogel van 7,3 kilo) is 23.12 meter en het staat op de naam van Randy Barnes. Het wereldrecord kogelstoten voor vrouwen (met een kogel van 4 kilo) is 22.63 meter en het staat op de naam van Natalya Lisovskaya.
De kogel bij de mannen is 7,26 kilogram zwaar (16 Engelse ponden), bij de vrouwen 4 kilogram. De werpring meet 2,135m (7 voet) in doorsnede, gelijk aan de ring bij het kogelstoten, maar kleiner dan de ring bij het discuswerpen.
Beginners raden wij aan te beginnen met een lengte tussen de 3.70 tot 4.00 meter. Voor de wat ervaren mannelijke springers valt een stok met een lengte van 4.60 meter aan te raden. Voor vrouwen zijn polsstokken met een lengte van tussen de 4.30 en 4.60 meter juist zeer geschikt.
Je hebt het vast wel eens geprobeerd: zo lang mogelijk je adem inhouden onder water. De meeste mensen houden dat niet langer dan een minuut vol. Maar een man in Kroatië kan dat veel en veel langer. Hij hield 24 minuten en 33 seconden zijn adem in, een record!
Het wereldrecord van Jarmila Kratochvílová in 1983 is al 34 (!) jaar onaantastbaar. Met een tijd van 1'53"28'" kon geen enkele atlete aan haar tippen. Zij heeft nog steeds het oudste wereldrecord.
De 200 m is net als de 100 m ontstaan uit de Engelse universiteitswedstrijden in de 19e eeuw en is niet meer dan een 'dubbele' 100 m. Aanvankelijk was de afstand 200 yard (ca. 183 meter), maar dit werd mede door de invloed van het vasteland 220 yd (201 meter) en daarna 200 m (218,8 yard).
Ter vergelijking: Cristiano Ronaldo, een van de beste springers in de voetbalwereld, kwam bij een wetenschappelijke benadering van zijn kunnen tot 78 centimeter. De gemiddelde hoogte van een sprong in de NBA ligt rond de 72 centimeter, want niet iedereen kan vliegen als Morant.
Hoogste sprong ooit
Het hoogterecord staat met 2.47m op naam van Kapitein Alberto Larraguibel Morales met Huaso ex-Faithful in Chili. Hij reed het in 1949. De succesvolle sprong kostte twee jaar training van twee pogingen per dag.
Een herenspeer is 2,6 tot 2,7 meter lang en weegt 800 gram. Een damesspeer weegt 600 gram en is 2,2 tot 2,3 meter lang. Bij jeugd- en mastersatletiek worden ook lichtere speren gebruikt, speren van 400, 500 en 700 gram zijn daarbij in gebruik.
Tijdens het stoten van de kogel mag de begrenzing van de ring en de stootbalk niet overschreden worden, de balk mag alleen aan de binnenzijde aangeraakt worden. Men mag de kogel niet werpen, maar deze dient vanaf een uit de schouder komende beweging vanuit de nek gestoten te worden.
De kogelstoter staat met de rug naar de werpsector gekeerd achter in de stootring. Hij buigt sterk voorover, en stoot vervolgens met een glijdende draaipas, waarin de atleet zich ook strekt, naar achteren de kogel de sector in. Deze techniek is in 1976 door Aleksandr Barysjnikov geïntroduceerd.
De mannen werpen met een discus die 2 kg weegt en een 220 mm doorsnede heeft. Bij de vrouwen weegt de discus 1 kg en heeft de schijf een doorsnede van 181 mm. De junioren en de masters werpen met lichtere gewichten. De discus wordt geworpen vanuit een betonnen ring van 2,50 m doorsnede.
Bij kogelstoten gebruik je heel veel spieren, door je hele lichaam. Je arm- hand- en schouderspieren om de kogel weg te kunnen werpen, je buik- en rugspierendoen ook mee om kracht te zetten en de draai te maken. En niet te vergeten je beenspieren.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
Een leeuw is ongeveer 2 meter lang. Een leeuw heeft krachtige poten en kan hierdoor ook erg ver springen. Een leeuw kan 3 meter ver springen en 3,5 meter hoog.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.