Tegels hebben de eigenschap om mooi te kunnen glanzen. Maar na verloop van tijd kan de tegelglans afnemen en dof worden. Ond advies is om dan ammoniak te gebruiken. Door de tegels met ammoniak te behandelen, glanzen ze weer als nieuw.
Je kunt de tegels weer laten glanzen door ze af te nemen met water waaraan een scheutje glansmiddel voor de vaatwasser is toegevoegd. Een andere manier om je tegels te laten glanzen is om ze in te smeren met shampoo. Even laten intrekken en dan met een natte doek nawrijven.
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
Op matte (donkere) tegels in natte ruimtes komt na verloop van tijd vaak kalkaanslag voor. Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op. Haal er vervolgens nogmaals een spons overheen om alles goed te verdelen.
Na een goede droogperiode kunt u beginnen met het aanbrengen van andere producten die de vloer weer laten glanzen. Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Het klinkt misschien als een huis tuin en keuken trucje, maar het is zeker handig om uw keramische tegels schoonmaken temet schoonmaakazijn. Een doek, wat lauwwarm water en een scheutje schoonmaakazijn doen wonderen.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Bij het polijsten van uw tegelvloer worden de tegels behandeld met zogeheten diamantschijven. Dit zijn grote schijven met een grove of fijne schuurlaag. Bij het polijsten wordt uw vloer in feite opgeschuurd. Hierbij wordt alleen het oppervlak met de krassen verwijderd.
Kalkuitbloei is met maximaal een jaar verdwenen, en zal in die periode steeds minder zichtbaar worden. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het kan duren: het kan dus voordelig zijn om in de drukke stad te wonen.
Cement kan een chemische reactie vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk kan zich afzetten op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. De witte vlekken ontstaan hierdoor op uw tegels.
Door het voegwerk is waarschijnlijk een cementsluier verschenen over jouw tegels. Dat wil je natuurlijk niet, maar hoe verwijder je deze en wanneer kun je hiermee aan de slag? Het is belangrijk dat je wacht met het reinigen van nieuw aangebracht voegwerk tot het volledig is uitgehard.
Schud de natuursteen polish goed voor gebruik. Breng vervolgens HG natuursteen glans polish dun aan met een zachte, niet pluizende doek. Laat de polish drogen en wrijf het oppervlak op met een droge, niet pluizende doek door middel van draaiende bewegingen. Doe dit totdat er een mooie glans ontstaat.
HMK R155 Zuurvrije Reiniger: Na verdunnen, aanbrengen op geglazuurde tegels met mop of een zachte spons. 10 tot 20 minuten laten intrekken, belangrijk is dat het niet opdroogt. Hierna opschrobben met borstel of pad. Vervolgens goed naspoelen met water tot alle R155 van het oppervlak is verwijderd.
Boenzeep is een natuurlijke zeep met plantaardige oliën. Hiermee kunt u de toplaag van natuursteen reinigen en voeden. Door de toplaag te voeden wordt uw natuurstenen minder gevoelig voor beschadigingen en verkleuring.
Stofzuig, gebruik nooit reinigingsmiddelen op basis van zeep, aangezien deze een film op de vloer kunnen achterlaten. Gebruik ook geen allesreiniger. Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen.
Schoonmaakazijn is vaak te agressief en kan uw vloer aantasten. Het product is tenslotte niet voor vloeren gemaakt. Gebruik daarom altijd een onderhoudsproduct dat voor uw vloersoort is gemaakt.
Vloer dweilen
Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen. Maar dit sopje is ook goed voor het dweilen van een vinyl of linoleum. Heb je een houten vloer? Dan kan je dit sopje beter niet gebruiken.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating. Spoel de tegels niet direct schoon, maar laat het mengsel intrekken.
De tuintegels schoonmaken met schoonmaakazijn of gewone azijn is simpel. U giet eenvoudig met een gieter een water en azijn oplossing over de tuintegels. Laat daarna even indrogen zodat de azijn goed kan inwerken. Als de tegels bijna droog zijn kunt u aan de slag om de aanslag van algen of mossen te verwijderen.
Beschadiging aan tegels
Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels. Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft.
Natuurlijk werkt schoonmaakazijn beter omdat het een sterker zuur is. Ik heb altijd azijn in huis, daarom gebruikte ik gewone azijn voor het ontkalken van de waterkoker. Sinds ik een water filter kan gebruik hoef ik mijn waterkoker nooit meer te ontkalken.
En dit is waarom… ”Met de goedkopere schoonmaakmiddelen verpest je juist je vloer”, aldus Henk Jeurissen mede-eigenaar van Dijkmans. ”Het schoonmaakmiddel maakt de vloer niet echt schoon.