Een vernietiging van een overeenkomst kan zowel buitengerechtelijk als via de rechter. Buitengerechtelijk betekent dat er een beroep wordt gedaan op de vernietigingsgrond door bijvoorbeeld het sturen van een brief. Het kan echter zijn dat uw wederpartij niet meewerkt aan de vernietiging en deze betwist.
Wanneer u een overeenkomst wilt vernietigen, moet u eerst een beroep doen op de vernietiging van de overeenkomst. Dit kan schriftelijk, bijvoorbeeld door het sturen van een brief. Een andere optie is om de rechter te verzoeken om de overeenkomst te vernietigen.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Een overeenkomst die vernietigbaar is – Conclusie
Dat houdt in dat de partij die handelingsonbekwaam is of waarbij een wilsgebrek aanwezig was, de overeenkomst kan vernietigen. Een vernietigde overeenkomst heeft juridisch gezien nooit bestaan en eventueel geleverde prestaties moeten ongedaan worden gemaakt.
Bedreiging, bedrog en misbruik van omstandigheden = vernietigbaarheid (artikel 3:44 Burgerlijk Wetboek). Komt een overeenkomst door bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden tot stand dan is deze vernietigbaar. Men dient dan een beroep hierop te doen.
Wie kan vernietiging inroepen? Van belang is dat alleen degene ten behoeve van wie de bescherming strekt een beroep kan doen op de vernietigbaarheid. Degene die bedrogen is, een geestelijke stoornis heeft of de handelingsonbekwame kan dus een beroep doen op de vernietigbaarheid.
Absolute nietigheid kan ingeroepen worden door elke belanghebbende, ook door het openbaar ministerie en zelfs ambtshalve door de rechter. Absoluut vernietigbare rechtshandelingen zijn niet achteraf voor bevestiging vatbaar.
Niet alleen heeft vernietiging terugwerkende kracht (dus alsof er geen overeenkomst was), waar ontbinding dat niet heeft, en ontstaat er bij ontbinding een of meerdere ongedaanmakingsverplichtingen, maar de gevolgen van de keuze voor óf ontbinding, óf vernietiging, kunnen bijvoorbeeld in een situatie van een ...
In artikel 3:49 BW staat dat een rechtshandeling kan worden vernietigd door een rechterlijke uitspraak of door een buitengerechtelijke verklaring. Iemand kan zelf een verklaring sturen dat hij de rechtshandeling wil vernietigen, maar iemand kan ook naar de rechter om de rechtshandeling te laten vernietigen.
Een rechtshandeling is in het algemeen vernietigbaar als deze heel nadelig is voor (een van de) betrokken personen. Of bijvoorbeeld als die onder dwaling (verkeerde veronderstellingen), misbruik van omstandigheden, geestelijke stoornis, bedreiging of bedrog is verricht.
Elke partij kan een arbeidsovereenkomst op elk ogenblik verbreken maar moet wel een aantal regels in acht nemen. Deze regels zijn bijvoorbeeld: het naleven van een opzeggingstermijn (termijn waarin de arbeidsovereenkomst voortgezet wordt) het betalen van een verbrekingsvergoeding.
Een overeenkomst kan op verschillende manieren ten einde komen. Bijvoorbeeld door een annulering, een ontbinding of wanneer beide partijen gezamenlijk de overeenkomst beëindigen.
Werkgever en werknemer kunnen een arbeidsovereenkomst op elk ogenblik eenzijdig verbreken. Een werknemer die ontslagen wordt, heeft het recht om van zijn werkgever de concrete redenen die tot zijn ontslag hebben geleid, te kennen. Bij de eenzijdige verbreking moeten wel bepaalde regels moeten worden nageleefd.
Als een overeenkomst tot stand is gekomen op basis van dwaling, bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden, dan kun je een contract ongeldig (laten) verklaren. Als een overeenkomst in strijd is met de wet, de openbare orde of goede zeden, dan is een contract zelfs vanaf het begin ongeldig.
Voorwaarden ontbinden koopovereenkomst
als de verkoper het product niet kan of wil repareren of vervangen binnen een bepaalde tijd; als u het product een paar keer heeft laten repareren, en het werkt nog steeds niet goed; als het product een grote fout heeft en de verkoper lost het probleem niet op.
Bij ontbinding wordt je pas weer eigenaar wanneer je wederpartij zijn deel van de overeenkomst vervult door het goed opnieuw aan je te leveren (en dus terug te geven). In deze situatie ben je dus afhankelijk van je wederpartij. Vooral bij faillissementen speelt dit verschil een rol.
Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Dit betekent dat de overeenkomst geacht wordt nooit te hebben bestaan. De situatie moet zoveel mogelijk worden teruggedraaid naar de situatie voor de overeenkomst. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de auto terug moet geven en de verkoper u uw geld terug moet geven.
Een wilsgebrek is het gebrekkig tot stand komen van de wil tot het sluiten van een overeenkomst, waardoor een overeenkomst vernietigbaar kan zijn. Hiervan is sprake bij bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
Vernietigbaarheid vs. nietigheid
Een nietig besluit heeft daardoor geen rechtsgevolgen. Aan de andere kant roept een vernietigbare rechtshandeling wel rechtsgevolgen in het leven. Pas als een vernietigbaar besluit in rechte wordt vernietigd, wordt dit geacht nooit te hebben bestaan.
Dwaling is de situatie waarbij een overeenkomst tot stand komt zonder goede voorstelling van zaken, terwijl geldt dat als partijen wel een goede voorstelling van zaken hadden gehad, zij nimmer een overeenkomst zouden hebben gesloten.
Bij het opzeggen van een overeenkomst heeft u te maken met een opzegtermijn, bij het ontbinden van een overeenkomst is er geen opzegtermijn. Het ontbinden van een overeenkomst heeft gevolgen voor het verleden: alle afspraken worden ongedaan gemaakt. Hierover kunnen in het contract andere afspraken gemaakt zijn.
De wet bevat een aantal gronden voor de nietigheid van een rechtshandeling, zoals strijdigheid met de wet, de goede zeden of de openbare orde. Bij vernietiging is een rechtshandeling wel geldig, maar wordt die in feite 'bedreigd'.
Wat is nietigverklaring? Oordeel van de rechter dat een vorige uitspraak van een lagere rechter niet geldig is. In het strafrecht kan een dagvaarding ook nietig worden verklaard.
- de absolute nietigheid kan (in tegenstelling tot een relatieve nietigheid) niet «gedekt» worden. Inzake contracten betekent dit onder meer dat wat door de partijen vrijwillig is uitgevoerd, bij een absolute nietigheid hoe dan ook ongeldig wordt. De rechtshandeling is in dit geval dus niet vatbaar voor bevestiging.