We raden je aan om tijdens het beluchten van jouw gazon te kiezen voor gaten tussen de 5 en 10 centimeter diep. De doorsnede van het gat staat gelijk aan één centimeter. Op deze manier kan het water, de zuurstof en voedingsstoffen gemakkelijker de wortels van het gras bereiken.
Wat houdt het beluchten van een gazon in? U prikt kleine gaten in de toplaag. Hierdoor kan het gras beter ademen en is het beter in staat water af te voeren naar de wortels van de grassprieten. Bij een sterk verdichte toplaag kunnen er zelfs pluggen uit de toplaag gehaald worden om voldoende ruimte te creeëren.
Beluchten betekent letterlijk: lucht in de grond brengen. En dit doe je door kleine stukjes uit de grond te halen. Zo ontstaan er kleine luchtzakjes waardoor lucht, licht, water en voeding hun weg naar beneden kunnen vinden. De wortels kunnen zich hierdoor beter ontwikkelen en je grasmat wordt sterker én mooier.
Na het verticuteren heeft het gras aan het oppervlak opnieuw plaats om te groeien. De volgende stap is het gazon beluchten. Dit is nodig om de structuur van de bodem luchtig te houden en zo het gras alle zuurstof en water te geven die het nodig heeft om goed te groeien.
Toch is het niet helemaal hetzelfde. Verticuteren gaat namelijk nog iets verder dan het gazon beluchten. Waar je bij beluchten alleen gaten maakt in de mos laag om voor de toevoer van lucht en licht te zorgen, verwijder je bij het verticuteren van je gazon de gehele moslaag.
Af en toe maaien, 1 x per jaar bekalken en een paar keer per jaar gazonvoeding strooien en je hebt het gehele jaar een mooie groene grasmat voor je neus. Het belangrijkste van een gazon zit nl. ONDER de grond! De wortels zijn het belangrijkste.
Stel vervolgens de messen van de verticuteermachine af, deze moeten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag, bij een dunne viltlaag volstaat 0,5 centimeter. 4. Verticuteer het gazon nu eenmaal in de lengte richting. Dat wil zeggen dat u in rechte banen in de lengte het gazon over gaat.
Geef het gazon dan 150 gram koolzure kalk per vierkante meter, en vier weken later 20 tot 30 gram stikstofhoudende meststof per vierkante meter. Laat het gras daarna 10 tot 14 dagen groeien en verticuteer vervolgens de bodem.
Waarom moet ik mijn gazon bezanden? Bij een zeer verdichte of leemachtige grond helpt gazonzand om de grond los te maken. Dankzij een hogere waterdoorlatendheid en betere bodemventilatie kan je gazon voldoende voedingsstoffen opnemen.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Bij een sterk vervilt gazon verticuteer je best in 2 stappen: 1 keer in de lengte en 1 keer in de breedte (of schuin). Door te verticuteren in 2 richtingen, haal je het meeste mos uit het gazon en raakt de bodem goed verlucht. Daarna kan je het afval met een hark verwijderen.
Verticuteren doe je best 2 keer per jaar. In het voorjaar rond maart/april en dan nog eens in september/oktober. Zo verticuteer je net voor de belangrijkste groeiperiode van het gras, waardoor het optimaal kan herstellen.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Grasmatten beluchten met een prikrol
Bij het beluchten van uw gazon, prikt u in feite kleine gaatjes in de bodem. Hierdoor kan er meer lucht bij en kan het water beter bij de wortels komen. Met een prikrol kunt u eenvoudig en snel de nodige gaatjes in de bodem van uw grasmatten prikken.
Gazon onderhoud / gazon dressen
Dresszand verschraalt de toplaag van het gazon en bedekt kale plekken. Tevens voorkomt dit zand mosvorming in het gras. Daarnaast vult dresszand ruimtes op, die zijn ontstaan in de grasmat na het verticuteren.
Bezanden van een gazon doe je met scherp zand. Scherp zand is hetzelfde als rivierzand oftewel grover zand met grotere hoekige korrels, andere benamingen voor scherp zand zijn Brekerzand, Metselzand.
Leg de compost in kleine hoopjes op het gazon of strooi voorzichtig uit met de hand. Met een hark kan je vervolgens de compost over het gazon uitspreiden. Een dun laagje van 0,5 cm is voldoende. Enkele regenbuien later zie je de compost nog amper.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Met de hand verticuteren is vrij zwaar werk, zeker als het om een groot gazon gaat. Een verticuteermachine doet het werk voor u, bij een apparaat met opvangbak is het ook niet nodig om het dode materiaal af te harken. Er zijn systemen met gebogen pinnen, hiermee wordt vooral los materiaal uit de grasmat gehaald.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.