Je krijgt een waardevol rapport waarin je niet alleen de marktwaarde van je woning ziet, maar ook alle gegevens over het vastgoed, zoals de financiële-, juridische-, bouwkundige- en duurzaamheidsaspecten.
Een taxateur doet niets meer of minder dan de woningwaarde berekenen van het optrekje. Dat doet hij aan de hand van verschillende aspecten zoals het soort woning, het woonoppervlak, bouwjaar, de staat/onderhoud (bijvoorbeeld of het dak aan vervanging toe is), de ligging van de woning en het energielabel.
woning, de oppervlakte van het perceel en de ligging. Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de woning (oppervlakte en inhoud), het bouwjaar, en de omgeving waarin de woning zich bevindt. Staat het huis in een vergrijzend gebied of in een bruisende stad? Dit heeft allemaal invloed op de waarde van je huis.
In het taxatierapport wordt op basis van al die informatie de actuele waarde van de woning benoemd. Die informatie kun je gebruiken om je hypotheek aan te vragen. Het is namelijk zo dat je maximale hypotheek altijd gebaseerd is op je inkomen en op de marktwaarde van je woning.
Bij een niet-gevalideerd rapport wordt sinds 1 januari 2020 een 'plausibiliteitsverklaring' verplicht gesteld. Dit betekent dat het rapport wordt gecontroleerd door een tweede taxateur die vervolgens een handtekening zet.
Hoe lang het precies duurt voordat het taxatierapport is opgesteld kan verschillen per taxateur. In de meeste gevallen zal het taxatierapport binnen enkele dagen tot één week na de woningtaxatie worden toegestuurd.
Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.
De taxateur controleert je woning van onder naar boven om de woningwaarde te bepalen. Na de taxatie krijg je het taxatierapport, waarin de taxateur de woningwaarde beschrijft en onderbouwt hoe hij hiertoe is gekomen. Let erop dat je een taxateur neemt die bij het keurmerk van NWWI is aangesloten.
Verschil taxatiewaarde en verkoopwaarde
In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
Een waardebepaling is een door een NVM makelaar uitgevoerde berekening van de huidige verkoopwaarde van een woning. De waarde wordt gebaseerd op de staat van de woning, de woonoppervlakte, de straat en de wijk waarin je woont, maar er wordt ook gekeken naar prijsontwikkelingen op de (lokale) huizenmarkt.
De waarde van een huis wordt bepaalt door ligging, onderhoudsstaat, referentiepanden, energielabel en WOZ waarde.
Theoretisch is er geen verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde. Wanneer je een taxatie uit laat voeren, dan stelt de taxateur de waarde van jouw woning vast. Dit is het bedrag dat je dan kunt lenen bij je hypotheekverstrekker. Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde.
“Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente”, aldus Van Overbeek Makelaars. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen.
Bij een woning taxatie schat een taxateur de woningwaarde nauwkeurig in, aan de hand van het huis zelf en de lokale woningmarkt. Deze taxatiewaarde huis onderbouwt een taxateur in een taxatierapport, dat je doorstuurt naar je hypotheekverstrekker.
Een taxatie is nodig bij het verkrijgen van een hypotheek of andere financiering voor de aankoop van een woning. Een taxatie is bindend en kan worden gebruikt als basis voor het vaststellen van de waarde van het object voor verzekeringsdoeleinden of in geval van juridische geschillen.
Veel banken hanteren als marktwaarde de koopsom van uw woning. Dan is er geen speling: meer lenen dan de koopsom is niet toegestaan. Het enige dat u nog kunt doen is kijken naar de andere opties die we beschrijven voor het kopen van een woning zonder eigen geld.
Nee, je kunt de taxatiewaarde niet beïnvloeden. De waarde wordt geheel onafhankelijk vastgesteld op basis van wat er tijdens de opname van het pand wordt waargenomen. De enige manier om de waarde te beïnvloeden is door het laten mee-taxeren van een verbouwing of woningverbetering.
Bij een taxatiewaarde hoger dan de aankoopwaarde zul je geen last krijgen bij het financieren van jouw aankoop. Andersom wordt het wel een probleem. De maximale hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de waarde van het huis. Het huis is namelijk het onderpand voor de lening.
De maximale afstand vanaf een object tot het adres van de taxateur is standaard 20 kilometer.Behalve in de gemeente Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam 10 km.In de provincie Zeeland, Groningen en Friesland 30 km.
De exacte taxatiekosten verschillen per taxatiebureau en makelaar. De prijzen staan niet vast en zijn soms nog onderhandelbaar, maar over het algemeen kost een taxatie tussen de €500 en €1000. Dit is afhankelijk van het aantal uren dat een taxateur aan de taxatie en het taxatierapport kwijt is.
De conclusie is dat de taxaties niet altijd betrouwbaar en onafhankelijk zijn. In bijna 60 procent van de onderzochte gevallen is de taxatiewaarde hoger dan de koopsom, gemiddeld zo'n 5 procent. In een derde van de gevallen is de waarde exact gelijk aan de koopsom.
Het feit dat een taxatierapport zo duur is komt omdat er 4 hoofdkostenposten inbegrepen zijn in de prijs: de validatiekosten voor het NWWI, de aanschaf van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.
De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Dit wil zeggen dat op het moment dat de hypotheek aangevraagd wordt uw taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Sommige geldverstrekkers hanteren een termijn van 3 maanden.