De burgemeester of een hulpofficier van justitie leggen dit tijdelijk huisverbod op. Degene met het tijdelijk huisverbod, het slachtoffer en eventuele kinderen krijgen hulp. Het Openbaar Ministerie (OM) kan plegers van huiselijk geweld strafrechtelijk vervolgen en berechten.
Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.
Degene die het huisverbod heeft gekregen, kan naar de rechter gaan als hij het niet eens is met het opgelegde huisverbod. Hij kan dan de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Dit is een 'spoedmaatregel' van de rechter.
Kan worden opgelegd door de rechter. De duur is maximaal vijf jaar. Per overtreding kan iemand worden vastgezet, meestal voor één of twee weken (met een maximum van zes maanden).
Wanneer contact opnemen bij geweld in een relatie? Als er weer iets gebeurt en u zich onveilig voelt, bel dan 112. De politie weet hoe ze met mishandeling om moeten gaan.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
U kunt een contactverbod aanvragen via het burgerlijk recht of het strafrecht. Een contactverbod kan aangevraagd worden wanneer er sprake is van bedreiging, intimidatie of stalking. Wilt u een contactverbod tegen iemand aanvragen, dan staat RechtNet Advocaten voor u klaar.
Hoe vraag ik een verbod aan? Stuur een brief aan de officier van justitie. Schrijf hierin wat je wilt en wat de reden is voor je verzoek. Je kunt een verzoek doen voor een locatieverbod, gebiedsverbod of contactverbod.
U moet rekenen op een bedrag van ongeveer € 400,00. Deze kosten krijgt u wel terug wanneer u de zaak wint, en de wederpartij wordt veroordeeld in de kosten van de procedure.
(Ex-)partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.
Je kunt op elk moment een straatverbod aanvragen. Bijvoorbeeld als je je als slachtoffer bedreigd voelt door de dader die regelmatig in jouw buurt rondloopt. Bij een straatverbod krijgt de dader het verbod zich in een afgesproken gebied op te houden. Denk aan enkele straten, een park of zelfs een hele stad.
Wat we doen, verschilt per situatie. Als we op een adres komen en het is nodig om meteen in te grijpen, dan doen we dat. Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen met onze partners af over de aanpak. Veilig Thuis zorgt ervoor dat er voor iedereen in het gezin passende hulp krijgt.
Oorzaak 1: partnergeweld door gebrek sociale en materiële status. Volgens theoretici zou geweld vaker voorkomen in lagere sociale klassen dan in hogere sociale klassen. Het gebrek aan sociale en economische middelen leidt tot een continu gevoel van stress. Dit kan resulteren in lichamelijk of geestelijk geweld.
Als we de pleger van het geweld aanhouden, dan gaat hij mee naar het politiebureau. De politie stelt verder onderzoek in naar de omstandigheden van het geweld en eventuele strafbare feiten. De officier van justitie beslist of hij wordt voorgeleid bij de rechter of naar huis mag met een dagvaarding.
De gevolgen van huiselijk geweld
Slachtoffers raken vaak in een isolement. Ze verliezen hun weerbaarheid en zelfvertrouwen, en kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Hierbij spelen gevoelens van schuld en schaamte doorgaans een grote rol. Dit kan leiden tot depressies, stressklachten en lichamelijke klachten.
Bij een straatverbod krijgt de gedaagde partij een verbod zich in een bepaald gebied op te houden. Dit gebied kan bestaan uit bepaalde straten, een park of zelfs een hele gemeente. Naast of in plaats van het straatverbod kunt u ook nog een contactverbod eisen.
De verdachte mag op geen enkele manier contact opnemen met het slachtoffer. Dat betekent dat de verdachte u niet mag benaderen als hij of zij u tegenkomt. Er mag ook geen contact worden opgenomen via telefoon, whatsapp en social media.
Het straatverbod en/of contactverbod wordt voor een periode van bijvoorbeeld 1 of 2 jaar gegeven. Welke sancties kunt u vragen? Als de stalker het verbod overtreedt, verbeurt hij een dwangsom. U moet hierbij uw advocaat op de hoogte stellen.
Stalken of belaging: betekenis
Artikel 442bis van het Strafwetboek definieert belaging of stalking als het “ernstig verstoren van de rust van een persoon, terwijl men wist of had moeten weten dat zijn gedrag dit effect had kunnen veroorzaken”.
U kunt een gebiedsverbod opgelegd krijgen wanneer voldoende aannemelijk is geworden dat sprake is geweest van het (herhaaldelijk) verstoren van de openbare orde en ook wanneer er ernstige vrees bestaat voor verdere verstoring.
Theoretisch valt psychische mishandeling in het Wetboek van Strafrecht onder mishandeling. Maar hoe maak je psychische mishandeling aantoonbaar? In het geval van partnergeweld adviseert de politie slachtoffers om concreet bewijsmateriaal te verzamelen, in de vorm van filmpjes of tekstberichten.
Word je door iemand in je omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd.
Door emotionele verwaarlozing raak je innerlijk gespleten en een deel van jezelf kwijt. Emotionele verwaarlozing kun je herkennen aan: onzekerheid, leven in tweestrijd, een onveilig gevoel, niet goed weten wie je bent en wat je wilt, angsten en een gevoel van onvermogen.