Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Schoonmaak oplossing: Ververs wekelijks het water ongeveer met 50%, haal alle kiezels eruit en leg deze in kokend water. Laat afkoelen en stop deze daarna weer in de vissenkom terug. Zelfs als er nog aanslag opzit, zal deze na een aantal dagen verdwijnen.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
In een vissenkom past in verhouding met een aquarium maar heel weinig water. Dat wordt dus sneller vies en is gevoeliger voor temperatuurveranderingen. Het is van verschillende factoren afhankelijk of u de kom 1 keer in de week of vaker moet schoonmaken.
De pantsermeervallen zijn geliefde vissen vanwege hun rustige aard en omdat ze kunnen helpen het aquarium schoon te houden. Ze eten namelijk voedselresten van de bodem.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Echter, aan het gedrag van de vissen kunt u veel afleiden. Als er sprake is van een te laag gehalte aan zuurstof in de vijver, hangen de vissen loom en luchthappend aan de oppervlakte. Ook verdringen ze zich vaak massaal op die plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt.
Een zuurstoftest is de enige betrouwbare manier om te controleren op zuurstofgebrek. Wanneer het zuurstofgehalte begint te dalen, merk je dat zelf niet. In een zuurstofarme omgeving zullen de vissen zich vreemd gaan gedragen. Soms gaan de vissen naar de oppervlakte om naar lucht te happen.
Bij troebel water zijn vooral de pH-waarden (zuurtegraad) belangrijk. De ideale zuurtegraad van je zwembadwater ligt tussen 7,0 en 7,6. Liggen je waarden hoger of lager? Gebruik dan een pH verlager of pH verhoger in de juiste dosis.
Een van de meest gebruikte soorten die in een vissenkom of aquarium worden gebruikt is Egeria densa, ofwel Waterpest. Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom.
Het beste is om het aquarium op een donkere plek neer te zetten zonder lichtinval. Hiermee behoud je namelijk controle over de mate van verlichting die je geeft. Plaats je een aquarium op een plek met direct zonlicht op het glas dan heb je minder controle over hoeveel licht er in jouw aquarium komt.
Onder heel goede omstandigheden leeft een goudvis wel 40 jaar oud worden. Goudvissen in een vissenkom worden vaak niet oud, vaak niet ouder dan 3 jaar. In een groot aquarium worden goudvissen ouder dan in een kom, een leeftijd van 15 jaar is zeker haalbaar onder goede omstandigheden.
Wat is de beste temperatuur voor aquariumvissen? De beste temperatuur voor een aquarium hangt af van de vissen die je wil houden. Afhankelijk van de vissoort hebben ze een temperatuur tussen de 22 en 28°C nodig. De ideale temperatuur voor de meeste vissen ligt tussen de 24 en 25°C.
Het is zeker mogelijk dat er te veel planten in een aquarium zitten. De oorzaak hiervan is te weinig plantenvoeding en CO2. Bij te veel planten is er te weinig plantenvoeding en CO2 om alle planten te voorzien, waardoor algen hun kans grijpen en snel zullen groeien.
Een argument van veel mensen om vissen simpelweg door de wc te spoelen is dat vissen geen pijn zouden voelen. Maar dat is niet waar. Dit wordt bewezen door een studie, die in Philosophical Transactions of the Royal Society verscheen, vissen zelfs pijn op dezelfde manier als wij!
Allereerst heeft de vis ongeveer 30-60 minuten nodig om te wennen aan de nieuwe leefomgeving. Als je de vis hebt laten wennen, kun je de zak openen in een (kleine) emmer. Als je de waterwaarden weet door middel van testen, kun je een inschatting maken van hoe lang je de vis moet laten overwennen.
Bij zo'n zwemblaas probleem is het dan ook al vaak snel een afgelopen zaak. Een vis die bovenaan het wateroppervlakte drijft in normale zwemhouding kan zichzelf nogwel redden.Dit kan dan een aantal dagen duren voor herstel.Ingrijpen in dit geval is niet nodig.
Overbelichting van het aquarium of waterwaarden die niet in balans zijn. Deze alg komt vaak voor bij aquaria die net opgestart zijn. water verversen (50%) en daarnaast CO2 en snelgroeiende planten als Vallisneria en Cabomba toevoegen aan het aquarium.
Het is ontzettend belangrijk om voor het juiste biologische evenwicht te zorgen. Vissen en planten in een aquarium hebben namelijk speciale verlichting nodig om goed te kunnen leven en zich te ontwikkelen.
Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Giftige stoffen zoals ammonium en/of nitriet stapelen dan op in het water, waardoor de vissen geen of onvoldoende zuurstof kunnen opnemen.