Een bos is in Nederland, volgens de Boswet van 1961 officieel een bos als 10 are (1000 m2) of meer uit bomen bestaat, of, bij een rijbeplanting, een of meer rijen van ten minste 21 bomen.
Hoeveel bomen moet je ongeveer planten voor 1 hectare bos? Gemiddeld zo'n 2.000 bomen, al is dat aantal sterk afhankelijk van het bostype. Met de jaren wordt dat aantal uitgedund tot 500 bomen, op natuurlijke wijze of door bosbeheer. In een erg oud bos staan soms maar een honderdtal grote bomen per hectare.
Wat maakt een bos een bos? Een bos is officieel bos als er minstens 1.000 vierkante meter grond uit bomen bestaat. Maar een bos is veel meer dan bomen alleen. Het is een volledig ecosysteem, waar bomen, planten, dieren, schimmels en micro-organismen met elkaar samenleven en van elkaar afhankelijk zijn.
Hoeveel bomen zijn dat? Als vuistregel geldt bij aanplant: 1 boom per 4 vierkante meter, ofwel 2.500 bomen per hectare. Dan telt de EU dus zo'n 395 miljard bomen. Op die manier bezien reikt de Europese ambitie niet verder dan de aanplant van 0,76% van het huidige aantal bomen in de Europese bossen.
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) definieert “bos” als een stuk grond van meer dan een halve hectare (5 000 m2) met bomen die hoger zijn dan 5 meter en een kroonoppervlak van meer dan 10%, of met bomen die aan die criteria zullen kunnen voldoen.
Niemand zal een beboomd dorpsplein 'bos' noemen. En ook een (hoogstam) boomgaard wordt doorgaans niet als bos beschouwd. Typisch voor bos is dat het een levensgemeenschap vormt.
Het criterium dat gebruikt wordt om dit te bepalen is de bedekkingsgraad. Dit is de verhouding van de totale oppervlakte van alle kroonprojecties ten opzichte van de totale bosoppervlakte. Als die groter is dan 50%, geprojecteerd naar volgroeid stadium, dan spreken we van een bos.
Als het bos eenmaal groeit en robuust is beheer nog maar beperkt nodig. Deze kosten bedragen samen zo'n 30.000 euro. Dat brengt de gemiddelde kosten voor een bos op 100.000 euro per hectare (10.000 m2). Dat is dus 10 euro voor 1m2 (1 vierkante meter).
Er worden vier verschillende typen bos in Nederland onderscheiden: productiebossen, schermbossen, landgoedbossen en spontane bossen.
Bedrag. De subsidie voor de beplanting bedraagt 3000 euro/ha. Als het gebruikte plantgoed via de handel wordt aangeschaft, moet dat plantgoed voor de soorten in bijlage 3 voor minstens 75% van het gebruikte aantal planten afkomstig zijn van aanbevolen herkomst. In dat geval bedraagt de subsidie 3250 euro.
Ja, de bosgrond is uw eigendom dus u mag er in principe kamperen. Echter is commercieel gebruik niet toegestaan, u mag bijvoorbeeld dus niet zomaar een eigen camping beginnen of grote activiteiten organiseren in uw eigen bos. Het verschilt per gemeente hoe er wordt omgegaan met kamperen op uw eigen (bos)grond.
Als het een bos is volgens het bosdecreet, dan is het een bos, ook al staan de bomen in woon-, landbouw-, industrie-, natuur- of parkgebied.
De blote eigenaar heeft dan het bos in bezit (zonder beslissingsrecht te hebben), maar de vruchtgebruiker heeft er het genot van en beheert het bos dus en draag er alle lasten en belastingen van.
Antwoord: het idee achter die strategische gronden is dat je grond koopt die nu de bestemming weiland of bos heeft. Grond met die bestemming is goedkoop, zo rond de vijf euro per m2. Die prijs is al jaren ongeveer hetzelfde.
Bos en open natuur zijn in Nederland licht toegenomen in oppervlakte, maar hun aandeel in het totale landoppervlakte blijft een van de laagste van Europa. De toename van bos en open natuur was gemiddeld 0,5 procent per jaar in de periode tussen 2000 en 2012, gemiddeld 25 vierkante kilometer per jaar.
De Utrechtse Heuvelrug is met circa 20.000 hectare na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug kent daarnaast veel landgoederen en buitenplaatsen met bijzondere cultuurhistorische betekenis.
Na de Amazone is het tropische regenwoud van Congo, ook wel het groene hart van Afrika genoemd, het grootste bos ter wereld. In dit gebied leeft de met uitsterven bedreigde berggorilla, waarvan er nog maar zo'n 1000 in het wild leven.
Een oerwoud, jungle of rimboe is een bos dat zonder tussenkomst van mensen is ontstaan, zoals het tropisch bos, en meestal veel soorten dieren en planten, en soms weinig dieren en planten herbergt.
Natuurgrond kopen
Of u nu van liefhebber van de natuur bent, houdt van de rust of op zoek bent naar grond om te investeren, het bezitten van natuurgrond heeft verschillende voordelen. Bosgrond gaat namelijk niet failliet, stuk of verloren, het investeren in bosgrond is een tijdloos object.
Je 'investeert' in bos als je graag een plaatsje 'buiten' voor jezelf hebt, of als je de kinderen een vertrouwde ruimte wilt bieden om te ravotten en spelen. Je zoekt een bezit dat belastingvrij vermogen is. Je houdt van het bos met zijn mooie flora en fauna.
Gemiddeld groeit er jaarlijks in ons bos 7 kubieke meter. hout op iedere hectare aan Een stuk grond 10.000 vierkante meter, dus bijvoorbeeld 100 x 100 m. . Jong bos groeit meer aan dan oud bos. Er zijn snelle groeiers, zoals populier en douglas, en langzame groeiers als eik en den.
In het geval je een bos wil aanleggen op een grond die in landbouwgebruik is, zal de gemeente je een bebossingsvergunning moeten verlenen. Dit betekent dat je een bebossingsvergunning dient aan te vragen bij het college van burgemeester en schepenen van de betrokken gemeente (Veldwetboek).
Een bos is een grote oppervlakte relatief dicht met bomen bezet en met één of meerdere hoofdboomsoorten. Een bos is echter meer dan bomen alleen: het is een volledig ecosysteem waarin bomen en planten, dieren, schimmels en bacteriën in een hecht verband met elkaar samenleven en afhankelijk zijn van elkaar.
Zo'n 1.630 hectare bouwgrond in woongebied komt in aanmerking om beschermd bos te worden. Daardoor dreigen tienduizenden eigenaars hun gronden niet meer te kunnen benutten waarvoor zij die hebben aangekocht en kunnen ze te maken krijgen met een fors waardeverlies.