Een speeddome kan 360 graden om zijn as filmen. Het zit vast aan een roterend gedeelte en kan om zijn as draaien. Maar het kan in zijn beugel omhoog en omlaag beelden schieten. Ze hebben bovendien een zoomfunctie: ze kunnen inzoomen op een object in beeld.
Bullet camera's en dome camera's zijn de twee cameratypes die het meest gebruikt worden voor beveiligingsdoeleinden. Zoals de naam al zegt, heeft een bullet camera iets weg van een kogel, terwijl de dome camera een koepelvormig design heeft.
Wat ziet meer? Als je puur en alleen het oog vergelijkt met een camera, dan wint de camera. Een goede digitale camera kan namelijk veel verder inzoomen dan een menselijk oog. Het kan licht en details opvangen in slechte lichtomstandigheden en het kan een breed gezichtsveld in volle scherpte bekijken.
De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Ga naar de rechter
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Iemand die naar de camerabeelden kijkt kan wel zien dat je er bent, maar hij of zij zal niet kunnen zien wat je doet. In het donker kun je een beveiligingscamera verblinden met een ledlamp, en zowel overdag als 's nachts met een infraroodlaser. Je kunt tevens de lens van de camera bedekken.
De vraag is of het zomaar is toegestaan om foto's en/of filmpjes van een ander op het internet te plaatsen. In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring', beter bekend als de vrijheid van meningsuiting.
Wie mag de beelden bekijken? De beelden mogen enkel door de verantwoordelijke van de bewakingscamera worden bekeken. Hij of zij moet er dan ook voor zorgen dat de beelden voldoende beveiligd zijn. Onbevoegden mogen namelijk geen toegang hebben.
Kabels: Een echte beveiligingscamera is vrijwel altijd aangesloten, plaats dus op een realistische manier een kabeltje. Stickers en borden: Het is verplicht om je camerabewaking kenbaar te maken, plaats dus altijd camerabewaking stickers of bordjes in de ruimte van je dummy camera.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet of als de politie een rechercheonderzoek start. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
De slimme deurbel Ring had een kwetsbaarheid waarmee hackers neppe beelden konden toevoegen aan de video feed. Ook was het voor hackers mogelijk om video en audio af te luisteren. De kwetsbaarheid is inmiddels gedicht in de nieuwste versie van de app, maar als je een oudere versie gebruikt kun je nog risico lopen.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen met een verborgen camera is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel).
Gemeenten mogen, als dat noodzakelijk is, camera's gebruiken om toezicht te houden op openbare plaatsen en zo de openbare orde te handhaven (regulier cameratoezicht). De politie mag de camerabeelden gebruiken voor de handhaving van de openbare orde en, bij incidenten, om strafbare feiten op te sporen.
Een camera presteert het beste op een hoogte tussen de 2,5 en 3 meter. Vaak wordt gedacht dat een hoog geplaatste camera het beste beeld geeft. Een camera die erg hoog geplaatst is, filmt teveel van bovenaf. Hierdoor zijn er minder details zichtbaar en u ziet iemands gezicht niet.
Dome camera's zijn robuust en waterdicht en hierdoor uiterst geschikt om buiten op te hangen zonder gevaar voor beschadiging. Een ander bijkomend voordeel is dat deze camera's moeilijk te saboteren zijn en bestand tegen vandalisme.
Een bullet camera is een langwerpige beveiligingscamera die is voorzien van een montagevoet. Naast de vorm en de voet is deze bullet camera vaak voorzien van een afdakje om de lens te beschermen tegen regen en zon.
Koop een RF signaaldetector of een ander toestel voor het vinden van afluisterapparatuur. Als je echt denkt dat iemand je aan het bespioneren is, koop dan een RF (radio frequency) detector en onderzoek je kamer, woning of kantoor. Deze draagbare apparaten zijn klein, eenvoudig om te gebruiken en niet al te duur.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Wil je een apparaat buiten je netwerk benaderen, dan verbind je met dit ip-adres. Je modem/router laat dit niet zomaar toe, anders hebben ook kwaadwillenden die je ip-adres kennen, toegang tot je netwerk. Het is dus belangrijk dat je de camera koppelt aan dit adres door middel van een poort.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
Bewaartermijn van de beelden
De beelden mogen volgens de Camerawet worden bewaard. De bewaartermijn is nooit langer dan één maand, behalve als opgenomen beelden kunnen dienen om een misdrijf aan te tonen of schade te bewijzen of om een dader, een ordeverstoorder, een getuige of een slachtoffer te identificeren.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Aangifte doen bij de politie
Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.
Je moet zo min mogelijk inbreuk maken op de privacy van anderen: je buren en anonieme voorbijgangers. De belangrijkste regel is dat je alleen eigen bezittingen mag filmen, dus niet die van anderen, maar ook niet openbaar terrein, zoals de straat, stoep of parkeerplaats.