Tot aan de hoofdkraan Via de watermeter stroomt het drinkwater naar de binnenleidingen in huis. De kwaliteit van het drinkwater in de binnenleidingen is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De waterleidingen in uw huis zijn dus het eigendom van de woningeigenaar.
Schade door water dat onvoorzien uit leidingen is gestroomd, is bijvoorbeeld altijd gedekt. Dat geldt ook voor rioolwater. Schade die ontstaat door bevróren leidingen (door vorst) is ook verzekerd. Sommige verzekeraars keren niet uit voor leidingen die aan de buitenkant van het huis zitten.
De waterleidingen in uw huis zijn het eigendom van de woningeigenaar. Dit kan uzelf zijn, de verhuurder of woningbouwvereniging. De woningeigenaar is daarom ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de binnenleidingen en bijbehorende toestellen zoals een boiler of geiser.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
Waterschade is in de inboedelverzekering en opstalverzekering gedekt. Beschadigde spullen in je huis zijn verzekerd als inboedel, jouw huis en alles wat eraan vast zit in de opstalverzekering. De inboedelverzekering verzekert bijvoorbeeld waterschade aan je meubels.
Als er problemen zijn met de woning, zoals lekkage of kapotte ramen, dan moet de verhuurder de problemen oplossen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het klein en dagelijkse onderhoud van het huis. Dat gaat om kleine reparaties zoals een kapotte lamp, deurbel, telefoonaansluiting of nieuw behang.
De opstalverzekering dekt de schade door lekkage aan het huis zelf, zoals je plafond, muren en badkamer.
Voor waterschade door leidingwater en waterschade door een lekkage geldt hetzelfde. Als de schade onvoorzien en buiten uw schuld om is ontstaan, wordt het vergoed. Het detecteren van een daklekkage en het hak- en breekwerk om bij de lekkage te komen, is ook verzekerd via uw opstalverzekering.
Voor huiseigenaren dekt uw inboedel- of uw opstalverzekering de gevolgen van waterschade in huis. Hierbij is het wel van belang waar de waterschade vandaan komt. Is de schade onvoorzien, zoals bijvoorbeeld een lekkende waterleiding in de vloer of een kapotte wasmachine, dan is de schade over het algemeen verzekerd.
De arbiters zijn van oordeel dat op grond van deze feiten en omstandigheden de waterslag in de installatie is aan te merken als een aanvankelijk verborgen gebrek waarvoor de ondernemer aansprakelijk is.
De waterleiding is een kwetsbaar onderdeel van de woning en als deze beschadigd raken, kan dat behoorlijke schade veroorzaken. Heeft u schade aan de waterleiding, laat dit dan zo snel mogelijk repareren door de loodgieter.
De kwaliteit van het drinkwater in de binnenleidingen is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De waterleidingen in uw huis zijn dus het eigendom van de woningeigenaar.
Met een inboedelverzekering verzeker je spullen in jouw woning tegen schade door brand, storm, water en diefstal, maar soms ook schade door eigen schuld. Onder de inboedel vallen alle zaken die je meeneemt als je verhuist en die niet 'vast' in of aan de woning zitten.
Verzekeringen dekken echter ook een heleboel wel. Water van binnenuit door lekkage aan kranen of leidingen wordt doorgaans wel gedekt door de woonverzekering. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt.
Heb je een lek in je woning? Herstel het dan zo snel mogelijk of bel een loodgieter. Indien het lek niet onmiddellijk hersteld kan worden, koppel het defecte gedeelte af of draai de hoofdkraan dicht wanneer je geen water nodig hebt.
Door een leidingbreuk heb je waterschade aan het plafond en de muren. De waterschade is via de Opstalverzekering gedekt, hier hoef je dus geen waterschade plafond verzekering voor af te sluiten.
Lekdetectie, uitgevoerd door een professioneel bedrijf, kost gemiddeld tussen de € 400 en € 500. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur en uitgebreide rapportage. In de meeste gevallen dekt de verzekering deze kosten.
Met onze Opstalverzekering is schade door storm aan uw woning, schuur, garage en carport vaak gedekt. Zorg er wel voor dat rondvliegende takken en bladeren zich niet ophopen in uw regengoten. Dit zorgt soms voor lekkages in huis.
Een waterlekkage opsporen gebeurt nu met ultrasone detectie, thermografische camera, roofproef, waterdruktesten of hygrometrie. Ook kan de lekdetectie specialist het lek detecteren door een camera in de leidingen te plaatsen, dit heet endoscopie.
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan. Lost de verhuurder de problemen niet op? Vraag dan de Huurcommissie om uw huur te verlagen.
De verhuurder kan de schade niet verhelpen als hij niet op de hoogte is. Als huurder ben je zelfs verplicht om een gebrek tijdig te melden bij de verhuurder.Doe je dit niet of te laat dan kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade.
Verstopping in binnenriool: huurder/huiseigenaar is verantwoordelijk.Verstopping in hoofdriool: verhuurder is verantwoordelijk.