Voor een kindje is borstvoeding de beste voeding. Het geven van borstvoeding is vaak de eerste dagen even investeren en proberen. Na enkele tijd loopt het vaak goed maar het is wel een vaardigheid die aangeleerd moet worden door jezelf als moeder maar ook voor jullie kindje.
Ook kan de vader direct al bij deze zorg betrokken worden. Flesvoeding heeft ook een paar nadelen: je moet het kopen, het kost relatief veel geld, je moet eraan denken om voldoende mee te nemen, het altijd op temperatuur brengen en op de hygiëne te letten.
Bij de keuze voor kunstvoeding wegen vaak de volgende praktische voordelen mee: Je kunt meten hoeveel je baby drinkt.Je hoeft niet alle voedingen zelf te geven.Het is makkelijk te combineren met werk.
Goede redenen om te kiezen voor borstvoeding
Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in. Vooral de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte aanmaakt (het colostrum), bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten.
Borstvoeding is gratis. Borstvoeding is gemakkelijker verteerbaar dan flesvoeding. Je baby heeft dus gemiddeld minder last van darmproblemen en spugen.
Moedermelk is altijd van goede kwaliteit! Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk heel constant is. Iedere moeder maakt goede kwaliteitsmelk voor haar eigen kind. Het kan wel zijn dat je te weinig melk aanmaakt en daarin vind het fabelverhaal ook zijn oorsprong.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert en stimuleert iedere moeder om de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Daar zijn genoeg redenen voor. Toch is het goed om jouw/jullie eigen keuzes en wensen eens goed op een rijtje te zetten en een bewuste keuze daarin te maken.
Zes maanden uitsluitend
Het is ideaal als de borstvoedingsrelatie blijft bestaan totdat de baby er geen behoefte meer aan heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven.
Van de pasgeboren baby's krijgt 69% volledige borstvoeding
In 2018 startte 69% van de moeders na de geboorte met borstvoeding en 25% startte met kunstvoeding. Na zes maanden gaf 19% van de moeders volledige borstvoeding en 72% kunstvoeding.
Moedermelk en flesvoeding zijn zeker te combineren. Het kan echter wel een tijdje duren voordat jij en de baby gewend zijn aan die combinatie.
Of je nou de fles of de borst geeft: je kindje heeft evenveel voeding nodig. Het enige verschil is dat je bij flesvoeding precies ziet hoeveel hij of zij krijgt. Hoe vaak je baby wil drinken, hangt niet af van borst- of flesvoeding, maar van zijn of haar behoeftes.
Kinderen die borstvoeding krijgen hebben wel extra vitamine K en vitamine D nodig voor een optimale ontwikkeling.Aan flesvoeding is vitamine K toegevoegd.
Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af. Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles.
Van flesvoeding krijgt een baby makkelijker te veel dan van borstvoeding. Het drinken uit de fles gaat immers makkelijker en sneller. Het is belangrijk om te stoppen als uw baby aangeeft dat hij niet meer wil drinken. De baby zal dan met zijn tong de speen uit zijn mondje duwen of wegdraaien van de fles.
Bewezen is dat doorgaan met borstvoeding geven na zes maanden de kans op ziekten in de kindertijd en als volwassene verlaagt en je baby helpt om sneller te herstellen, als hij of zij toch ziek wordt. En hoe langer je ermee doorgaat, hoe langer de bescherming duurt.
Maar ook als je menstruatie nog niet begonnen is, is het nog steeds mogelijk dat je al vruchtbaar bent en dus opnieuw zwanger kunt worden. Volgens een studie van de WHO komt er één zwangerschap voor op 200 moeders die borstvoeding geven. Zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft is dus zeldzaam, maar mogelijk.
Bij de leeftijd van 3 maanden daalde het percentage naar 31%. Op 6-maanden leeftijd gaf nog 19% van de moeders borstvoeding, bij 9 maanden 12% en bij 12 maanden 9%. Hoogopgeleide moeders starten vaker met borstvoeding (76%) vergeleken met moeders met een gemiddelde opleiding (63%) en een lage opleiding (59%).
"Borstvoeding verlaagt je levenslange risico van hartaandoeningen en diabetes type 2. Iedere extra maand dat je borstvoeding geeft, verlaagt ook je risico op een aantal soorten kanker, waaronder borst-, eierstok- en baarmoederkanker.
Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het klierweefsel in je borsten zich onder invloed van hormonen. Dit gebeurt als voorbereiding op de melkproductie na de bevalling.
Borstvoeding geven is vermoeiend: niet waar
Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Een voedingsmoment is dan tevens rustmoment. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen, moeten gevoed worden.
Vrouwen kunnen verschillende redenen hebben waarom ze ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven, zoals een negatieve ervaring met borstvoeding in het verleden, seksueel misbruik, of een omgeving waarin borstvoeding niet vanzelfsprekend is of gestimuleerd wordt."
Heeft mijn baby de eerste zes maanden echt alleen moedermelk nodig? Ja. Moedermelk geeft je baby alles wat hij in de eerste levensmaanden nodig heeft. Als hij alleen borstvoeding krijgt, heeft hij niet eens water nodig!
Eigenlijk zorgt de natuur ervoor dat je na de zwangerschap wat extra reserves hebt zodat je genoeg voeding heb voor je baby. Als je borstvoeding geeft heb je gemiddeld zo'n 500 kcal per dag extra nodig, bovenop je normale voeding.