Er mag maar één drietal worden aanbeden: huidige leider Kim Jong-un, zijn vader Kim Jong-il en zijn opa Kim Il-sung. Christenen worden beschouwd als een gevaar voor het land. Op nummer twee staat Somalië, gevolgd door Jemen, Eritrea, Libië, Nigeria, Pakistan, Iran, Afghanistan en Soedan.
In Noord-Korea, Iran, Afghanistan, India worden al decennialang christenen vervolgd vanwege hun geloof. In deze landen is met name de overheid verantwoordelijk voor de vervolging van christenen. In Pakistan krijgen christenen de doodstraf krijgen op valse beschuldigingen van godslastering.
Noord-Korea voert de lijst al jaren aan. Ook Afghanistan, Somalië, Libië en Pakistan staan in de top vijf. De organisatie ziet Nigeria, China en India als “opvallende stijgers”. Wereldwijd zouden 340 miljoen christenen gebukt gaan onder vervolging.
In de top drie staan Roemenië, Armenië en Georgië. De helft van de bevolking van Roemenië noemt religie 'zeer belangrijk' en gaat wekelijks naar de kerk, 44 procent van de Roemenen bidt dagelijks en bijna twee op de drie Roemenen gelooft 'met absolute zekerheid' in God.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Twee derde van de wereldbevolking is religieus, zo blijkt uit een uitgebreide studie van onderzoeksbureau WIN/Gallup. Thailand is het meest, China het minst religieuze land. België behoort tot de minst religieuze landen ter wereld.
Tegen 2060 telt de islam mogelijk even veel aanhangers als het christelijke geloof, momenteel het grootste ter wereld. Ook het aantal gelovigen blijft toenemen in de wereld. Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde.
Het meest religieuze land ter wereld is Thailand (94 pct), gevolgd door Armenië (93 pct), Bangladesh (93 pct), Georgië (93 pct) en Marokko (93 pct). China telt 61 pct overtuigde atheïsten, gevolgd door Hongkong (34 pct) en Japan (31 pct atheïsten). In deze landen is respectievelijk 7, 34 en 31 pct religieus.
De islam is na het christendom de grootste godsdienst in Europa. Inclusief Europees Rusland en Turkije leven er zo'n 50 miljoen moslims op het continent. Diverse inheemse volkeren op de Balkan, in de Kaukasus en in de Wolgaregio belijden in meerderheid de islam.
In het zuiden, midden en noorden van Limburg is met meer dan 60 procent de meerderheid rooms-katholiek. In vele andere gebieden zijn er nauwelijks katholieken, zoals in Delfzijl en omgeving (3 procent) en Noord-Drenthe (4 procent). Daartegenover staat dat in Limburg heel weinig protestanten wonen: minder dan 3 procent.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte.
Christendom in de wereld
Deze gelovigen zijn verdeeld in rooms-katholieken (50%, 1,27 miljard), protestanten/anglicanen (37%, 740 miljoen), oosters-orthodoxe (12%, 240 miljoen) en "marginalen" zoals de Jehova's getuigen, de mormonen, enz.
Jezus van Nazareth is de stichter van het christendom. Hij wordt ook Christus genoemd, van het Griekse christos, wat 'gezalfde' betekent. Zijn leven en leer staan beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel. Jezus werd geboren in een stal in Bethlehem (Palestina), destijds een Romeinse provincie.
De gebieden ten zuiden en oosten van die denkbeeldige grens waren katholiek, de gebieden ten noorden en westen ervan waren protestants.
Het christendom staat op nummer één met zo'n 2,3 miljard volgelingen. Op nummer drie staat het hindoeïsme, met 950 miljoen aanhangers. Volgens de Amerikaanse studie heeft het aantal volgelingen van een geloof en de groei daarvan niets te maken met bekeerlingen: het geboortecijfer bepaalt de groei.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR).
De landen waar de meeste mensen verklaarden geen religieuze overtuiging te hebben, waren Frankrijk (33%), Tsjechië (30%), België (27%), Nederland (27%), Estland (26%), Duitsland (25% ), Zweden (23%) en Luxemburg (22%). De meest religieuze landen zijn Malta, Roemenië en Polen met 1% niet-gelovigen.
Van alle West-Europese landen is Nederland het meest ongelovig. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper.
Van de onderzochte, overwegend islamitische landen is Tunesië het minst religieus.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
78 procent van de Amerikanen is christelijk. Daarvan is ongeveer 54 procent protestants en 24 procent rooms-katholiek. Ongeveer 2,2 procent is joods. Ook wonen er moslims, boeddhisten, hindoeïsten en aanhangers van traditionele inheemse religies.
In Rusland wonen, in absolute getallen, de meeste moslims. De grootste groei komt de komende jaren op rekening van West-Europa.