In tegenstelling tot tarwenoedels kook je rijstnoedels niet op het vuur. Ze moeten alleen met kokend water worden overgoten, en worden dan van het vuur gehaald. Om de noedels gaar te laten worden moet je ze 7 tot 10 minuten laten weken. Als je iedere 1 tot 2 minuten even roert plakken ze niet aan elkaar.
Rijstnoedels zijn lekker snel klaar (na 2 á 3 minuten)! Je moet alleen wel opletten dat je ze niet te lang kookt, want dan worden ze papperig. Het is daarom van belang om goed te weten hoe je ze klaarmaakt. Zo is het belangrijk dat je ze na het afgieten goed naspoelt met koud water.
Bereiden. * Doe de vermicelli in een kom en giet er zoveel kokend water over tot ze onder water staan. * Laat 5 minuten wellen, vervolgens afgieten en onder koud water afspoelen. * Schud de vermicelli om met 1 koffielepel olie en zet apart.
Laat de noedels niet te lang weken (niet langer dan 30 minuten). Hier worden de noedels zacht en papperig van. Week de noedels niet in koud water. Het duurt veel te lang voordat de noedels dan het water opnemen.
Zet de glasnoedels 5-15 minuten weg in warm of heet water. Check (halverwege) of ze al goed (=zacht) zijn, dan afgieten en afspoelen onder de koude kraan. Nu kun je ze koud verwerken in koude salades, in de vulling van loempia's en dumplings, in de soep of roerbakken met garnalen, kip of wat je wilt.
Glasnoedels zijn anders dan andere noedels. Glasnoedels worden namelijk gemaakt van bonen, mungbonen om precies te zijn. In Thailand ben ik deze noedels heel veel tegengekomen in noedelsoepen en qua textuur vind ik ze iets steviger/harder dan de noedels die we gewend zijn te eten.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
Sommige mensen houden ervan om de noedels nat op te eten in plaats van het water af te gieten. In dat geval kun je meer water gebruiken. Giet de hoeveelheid water van je voorkeur in de pan. Als je twijfelt, gebruik dan 500 ml water.
Doe de noedels in het kokende water.
Hoe lang je de noedels moet koken hangt af van de soort rijstnoedels waarom het gaat. Rijstnoedels zijn erg snel gaar en ze zijn klaar wanneer ze net zacht zijn. Platte, brede rijstnoedels moet je ongeveer 5 minuten koken. Mihoen of rijstvermicelli moet je ongeveer 2 minuten koken.
Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Rijstnoedels worden gemaakt met rijstmeel en water, waardoor maakt ze licht verteerbaar en transparant wit van kleur zijn. Ze hebben een delicatere structuur dan eiernoedels. Bij het koken worden ze doorschijnend van kleur en een beetje glibberig, ideaal voor soepen. Je kunt ze ook roerbakken, maar kook ze dan eerst.
Rijst Noedels
Glutenvrije noedels. De rijst noedels worden op authentieke wijze gemaakt van het beste rijstmeel en zijn glutenvrij. De verpakking bevat 4 handige porties. Ze zijn ideaal om mee te wokken en binnen 3 minuten gaar.
Gekookte noedels bewaar je 2 dagen in de koelkast, of 6 maanden in de vriezer. Als je de noedels inderdaad wilt invriezen, dan kook je ze het liefst 1 of 2 minuten korter dan normaal. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze in de vriezer legt.
Tot de beste instant noodlesoep verkozen de experts onder andere de instant ramen noodles met black garlic oil en tonkotsu pork van Nissin (met dat blonde poppetje erop).
Mie is een Chinese noedel. Het zijn tarwenoedels die hun brede, dikke vorm danken aan het trekken en vouwen van het deeg. Hoe vaker het deeg wordt gerekt en gevouwen, hoe dikker de noedels zijn.
Het woord pasta komt uit Italië en betekent 'pasta', 'deeg', of 'pastei'. Het woord noedel komt van het Duitse 'nudel' en betekent eveneens pasta, het slaat echter meestal op deegwaren die niet volgens de Italiaanse traditie zijn gemaakt. Hieronder vallen Aziatische producten als bami en mihoen.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Bij noedels denk je misschien aan een kom warme slierten met vettige saus. Ik ook, als het buiten koud is. Zodra de zon schijnt, eet ik m'n noedels liever koud. Move over pastasalade, koude noedels zijn je nieuwe favoriete eten om mee te nemen naar het park.
Wat de traditionele noedels betreft (ramen, soba, glass en udon) kan je zeggen dat ze onderdeel kunnen zijn van een gezond voedingspatroon. Aangezien de basis meestal tarwe is of zetmeel uit bijvoorbeeld aardappel, kan je noedels tot dezelfde categorie rekenen als brood, pasta en aardappelen.
Conclusie. Het lijkt er dus op dat er geen duidelijk antwoord is welke gezonder is: noedels of rijst. Beide hebben voor- en nadelen en de ene is misschien beter voor jouw gezondheidsbehoeften dan de andere. Het soort noedels en rijst dat je eet, zal ook een doorslaggevende factor zijn.
Saitaku shirataki noodles zijn zachte noedels van konjacmeel, en bevatten daardoor bijna geen koolhydraten (0,8g per 100g) en weinig calorieen (10 kcal per 100g).