Verdere details over Petrus' leven zijn te vinden in apocriefe (niet officieel tot de Bijbel gerekende) teksten. Hij zou onder keizer Nero in Rome de kruisdood zijn gestorven. Uit respect voor Christus bedong Petrus dat hij omgekeerd (met zijn hoofd naar beneden) werd gekruisigd.
Het petruskruis is een omgekeerd Latijns kruis. De grondslag van dit symbool komt van het verhaal dat de katholieke kerk vertelt dat Petrus ondersteboven gekruisigd wilde worden, omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier te sterven als Jezus Christus.
Petrus werd – op eigen verzoek, omdat hij uit eerbied niet op dezelfde manier als Jezus wilde sterven – met het hoofd naar beneden, ondersteboven gekruisigd, en vond zijn laatste rustplaats vlak bij de plaats waar hij gekruisigd werd, in de nabijheid ten zuiden van het stadion van de Vaticaanse heuvel.
zijn de legendarische namen van de twee misdadigers die samen met Jezus op de Schedelplaats in Jeruzalem gekruisigd werden (Luc. 23,32 en 39-43), de een rechts en de ander links van hem (Mat. 27,38).
Petrus bewaakt volgens het christendom sinds die tijd de hemelpoort en beslist of iemand naar de hemel of de hel gaat. Symbolen in kunst en iconografie zijn sleutel, omgekeerd kruis, vissersnet, haan. De apocriefe Handelingen van Petrus (omstreeks 200) bevat verhalen over Petrus.
Het Laatste Oordeel wordt uitgesproken met de wederkomst van Jezus, in zijn glorie en alle engelen met hem; in zijn aanwezigheid zal de waarheid van ieders daden worden onthuld, en elke persoon die ooit heeft geleefd zal met volmaakte gerechtigheid worden geoordeeld.
Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
Pilatus was van 26 tot 36 n. Chr. de 5e praefectus civitatum van Judea (de praefectus Iudaeae), ten tijde van keizer Tiberius. Hij was de opvolger van Valerius Gratus. Pilatus was degene die Jezus van Nazareth liet kruisigen.
Tijdens zijn zes uren aan het kruis zou Jezus verschillende uitspraken hebben gedaan, die de kruiswoorden genoemd worden; de evangeliën spreken elkaar tegen welke precies. Om drie uur 's middags hoorden omstanders Jezus hard roepen (niet volgens Johannes, waarin hij gewoon sprak), waarna hij stierf.
Jesjoea (ישוע) is een afgekorte vorm van de naam Jehosjoea (יהושע), Jozua (voornaam), te vinden in de laatste boeken van het Oude Testament. Hiervan is de hogepriester Jesjoea in de tijd van Ezra een voorbeeld. De naam betekent 'Jahwe (God) is verlossing'.
Simon Petrus was de eerste der apostelen. Na de Hemelvaart van Jezus nam hij de leiding van de jonge kerk in handen. Hij stierf de marteldood in Rome.
De traditie wil dat Paulus in Rome door Nero werd berecht en daar werd onthoofd en begraven. Sommige tradities zeggen dat Paulus eerst naar Spanje was gereisd.
Het kruis is hét symbool van het christendom, zowel katholieken als protestanten gebruiken het. Toch is er een zichtbaar verschil: op een katholiek kruis wordt Jezus, hangend aan het kruis, afgebeeld.Een protestants kruis is leeg.
Zeg luidop: in de naam van de Vader (hand op het voorhoofd), de Zoon (hand onder de ribben of op de buik) en de Heilige Geest (hand op de linker- en dan op de rechterschouder), Amen. Bij 'Amen' kun je ook variëren.
Een rondje met een kruis erdoorheen betekent dat je het niet naar de stomerij mag brengen. Het mag niet chemisch gereinigd worden. Een rondje met een letter erin zie je altijd in combinatie met het symbool voor niet wassen. Dit betekent dat je het kledingstuk bij de stomerij moet laten reinigen.
De “zeven laatste woorden van Christus aan het kruis” zijn eigenlijk zeven zinnen, die uit de evangelies zijn gehaald: "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?""Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen.""Voorwaar ik zeg u: vandaag nog zult gij met mij zijn in het paradijs."
Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus.
Volgens de (rooms-katholieke) traditie moet Maria ergens tussen 36 en 50 n.Chr. zijn overleden in Jeruzalem of Efeze (in het Huis van de maagd Maria).
In de Bijbelse evangeliën wordt beschreven hoe het ging toen Pontius Pilatus, de Romeinse prefect van Judea, rond 33 n. Chr. Jezus Christus ter dood veroordeelde. De gebeurtenis, die leidde tot Jezus' kruisiging én tot de explosieve groei van het christendom, bezorgde Pilatus voorgoed een plek in de geschiedenis.
Koning Herodes wil het kindje Jesus doden.
Vooral struikrovers, verraders, slaven en piraten vonden de dood aan het kruis. De straf moest zo pijnlijk en vernederend zijn dat hij een afschrikwekkende werking had. De veroordeelde werd met touw aan het kruis vastgebonden of eraan vastgenageld met lange spijkers door de polsen en hielen.
Haantje de voorste, Jezus' beste vriend, maar ook degene die Jezus tot driemaal toe verloochent. Petrus is een kleurrijk persoon die een belangrijke rol speelt in het Paasverhaal.
Zo kwam Judas er na verloop van tijd achter dat hij zijn vader gedood en zijn moeder gehuwd had. Bij wijze van zelf opgelegde taakstraf werd hij leerling van Jezus en vervulde in het collectief de rol van penningmeester (de anderen weigeren geld aan te raken).
Judas Taddeüs is in onze streken een van de minder bekende apostelen van Jezus. In Mexico bestaat er echter een grote devotie tot deze 'heilige voor de hopeloze gevallen', vooral onder mensen aan de rand van de samenleving. Zijn feest wordt op 28 oktober gevierd.