De term geluk in de wetenschappelijke zin is de mate waarin een individu de algehele kwaliteit van zijn of haar leven in een positieve mate beoordeelt (Veenhoven, 1984.)
Plato en Aristoteles stellen geluk dus gelijk aan het goede doen, al geven ze beiden wel een andere invulling aan het begrip 'goed'. Voor Plato is er een universeel goed, het idee van het goede, terwijl Aristoteles het goede ziet als iets dat voor ieder mens anders is, al naar gelang het doel dat ze nastreven.
Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een gevoel van liefde en vrede ervaart.
Wat is het gelukshormoon? Er zijn meerdere hormonen of neurotransmitters die je een goed gevoel geven. Serotonine staat bekend als het “echte” gelukshormoon. Hoe meer serotonine je lichaam produceert, hoe meer jij een dieper gevoel van tevredenheid, voldaanheid en gelukzaligheid ervaart.
Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf.
Geluk is in het boeddhisme het zichzelf gelukkig of tevreden voelen, waarbij er geen lijden of ongelukkigheid aanwezig is. Geluk in het boeddhisme houdt ook in dat je vrede hebt met hoe het leven zich in het hier en nu presenteert.
Dat geluk, stelt Spinoza, vinden we niet door te streven naar roem of bezit, maar door op een eenvoudige manier te leven, op basis van eerlijkheid, lankmoedigheid en matiging. De rede en onze levenservaringen kunnen ons daarbij helpen.
Epicurus werd geboren op het Griekse eiland Samos. Volgens deze oud-Griekse filosoof gaat het in het leven om geluk. Gelukkig zijn bereik je volgens hem door te proberen pijn te vermijden en het genot na te streven.
Geluk wordt beïnvloed door de externe omgeving (leefbaarheid) en het individu kan van deze externe omstandigheden wel of geen gebruik maken (intern). Deze twee factoren samen, de één extern en de ander intern, kunnen leiden tot een subjectief gevoel van geluk, ook wel levensvoldoening.
Het woord 'geluk' heeft twee betekenissen. Geluk hebben betekent dat het lot meezit, gelukkig zijn betekent dat men plezier heeft in het leven.
De sleutel naar een gelukkiger leven
Geluk is dus voor iedereen anders. Wat wel bewezen is, is dat geluk ontstaat van binnenuit, in je denken. Je gedachten zorgen voor emoties, emoties voor gevoelens en vanuit gevoelens onderneem je actie en vormt zich je gedrag. Oftewel: geluk begint in je brein, in je gedachten.
In het kort: Geluk is 'ongestoorde positieve emotie'. Geluk en positieve emotie zijn persoonlijk: iedereen ervaart dit anders en op andere momenten. We zijn daarbij niet altijd gelukkig, en dat komt door negatieve emoties zoals verdriet, pijn of onrust. Het is lastig om een gelukkig, vredig en zinvol leven te leiden.
Gewoon' geluk
De boeddhisten zeggen dat dat onmogelijk is. De reden daarvoor is dat dingen veranderen, of we dat leuk vinden of niet. Dat geldt ook voor geluk. Het geluk dat we verkrijgen, zal na een tijdje weer stoppen, net zoals ons verdriet dat we tegenkomen na een tijdje ook zal stoppen.
Happy Boeddha
Hij staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Daarom wordt hij meestal cadeau gegeven of gekregen. Het brengt vooral geluk als je hem over zijn dikke buik wrijft. Het niet mogen kopen van een beeld van de mediterende boeddha berust op een misverstand.
Tot voor kort heerste onduidelijkheid, maar de wetenschap heeft nu een antwoord klaar. Een Duitse overzichtsstudie wijst uit dat we gemiddeld gezien het gelukkigst zijn tijdens ons negende levensjaar.
World Happiness Report 2020
Finland staat in 2020 bovenaan en Afghanistan staat onderaan de lijst met 153 landen. (Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten.) Nederland daalde ten opzichte van 2019 een plaats en staat in 2020 op de zesde plaats. Ongeveer 40 landen komen niet op de lijst voor.
De gelukkigste mensen van Nederland wonen dan ook in het dorp Hellendoorn, terwijl de ongelukkigste mensen in Rotterdam te vinden zijn. Gelukswetenschapper Martijn Burger neemt de Universiteit van Nederland mee op gelukssafari door Nederland en geeft antwoord op de vraag: wat maakt de mens gelukkig?
Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt, deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen. Oxytocine – het knuffelhormoon – heeft ook een kalmerende werking. Dat is dus de reden dat zeker mannen na de seks snel in slaap vallen.
Dopamine zorgt voor gevoelens van geluk, verlangen en motivatie, terwijl oxytocine de behoefte aan intimiteit en affectie stimuleert. Prolactine bezorgt je een voldaan gevoel na het krijgen van een orgasme en serotonine stimuleert een gevoel van geluk en ontspanning, wat ook angst en depressieve gevoelens afremt.
Deze stofjes staan ook wel bekend als neurotransmitters, oftewel overdrachtsstoffen als dopamine (beloning), serotonine (verwerking van pijn) en endorfine (stressreductie). Hierbij staat laatstgenoemde bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon, omdat het binnen een minuut een stress-reactie kan stilleggen.