De eigendom van een perceel wordt vastgelegd in het kadaster. Het kadaster is openbaar, dus iedereen kan zien wie eigenaar is van welk stuk grond. Het verkrijgen van grond van een ander gaat in principe alleen door dit stuk grond van de ander te kopen en de overdracht bij de notaris te regelen.
Hoe weet ik wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of een stuk grond? Neem contact op met het Kadaster om te achterhalen wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of stuk grond (perceel).
In principe is alles onder de bovenlaag jouw eigendom, maar er zit een addertje onder het gras. Een woordvoerder van het Kadaster legt uit: “Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen.”
U kunt uw kadastraal uittreksel aanvragen via MyMinfin. U betaalt meteen online (alleen Bancontact) en krijgt het uittreksel via MyMinfin. Wie een aanvraag op papier wil indienen, moet daarvoor het formulier 'Aanvraag uittreksels uit de kadastrale documentatie' gebruiken.
Bent u op zoek naar de eigenaar van een woning? Bestel dan het product Eigendomsinformatie van Kadasterservice. Hiermee krijgt u de actuele kadastrale eigenaar informatie over een woning of appartement. Deze informatie kan u helpen bij de onderhandelingen over de aankoopprijs van een woning.
Het kopen van een appartement is net iets anders dan het kopen van een woning. Indien u een woning koopt, koopt u de grond en alles wat verbonden is met de grond. U wordt daar enig eigenaar van. Als u een appartement koopt, koopt u in feite een onverdeeld aandeel in het gebouw en de grond.
Met een eigendomsakte of eigendomsbewijs wordt een akte van levering bedoeld. Met het inschrijven van de akte van een woning bij het Kadaster krijgt de koper eigendomsrecht, en is daarmee eigenaar van de woning. De akte van levering is bij het Kadaster op te vragen.
Het juridisch eigendom van een woning is in handen van degene die volgens het kadaster eigenaar van de woning is. Het juridische eigendom van een woning gaat over wanneer deze bij de notaris is overgedragen en met de akte van levering (transportakte) is ingeschreven bij het Kadaster.
U kunt het kadastrale percelenplan eenvoudig raadplegen via de toepassing CadGIS Viewer (externe link).
Alle eigendom van grond in Nederland staat geregistreerd bij het Kadaster. Inschrijvingen in het Kadaster moeten door een notaris worden gedaan. Ook wanneer je een deel van je perceel wilt verkopen dien je langs te gaan bij een notaris.
Graven met een schop niet dieper dan 40 cm
Ga je graven met een schop of met de hand en ga je niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag je direct aan de slag gaan en hoef je geen toestemming te vragen.
De eigendom van de grond, wil zeggen dat u beslist wat er gebeurt met die grond en op die grond. U beslist wie er mag zijn en wie er niet mag zijn, maar u mag op die grond geen overlast aan uw buren bezorgen met uw activiteiten, bijvoorbeeld met bomen, (regen)waterafvoer of gebouwen.
U kunt grond kopen.De gemeente bepaalt hoe zij de grond verkoopt. Bijvoorbeeld door inschrijving op een wachtlijst, loting of door u een bod te laten doen.
Hoe koop je grond
Grond is een registergoed. Een registergoed is wettelijk verplicht te worden ingeschreven in een openbaar register (het kadaster). Daardoor gaat het aankopen van grond via de notaris. Je kan grond aankopen door zelfonderzoek te doen naar bestemmingsplannen van een gemeente.
Hoe kan je zeker weten of het om bouwgrond gaat? Je kan alvast zeker zijn dat de grond die je aankoopt bouwgrond is, wanneer die gelegen is in een niet-vervallen verkaveling. Er moet dus nog een geldige verkavelingsvergunning (of omgevingsvergunning zoals dat nu heet) zijn, op het ogenblik dat je de grond aankoopt.
De gegevens in onze registraties zijn volgens de wet voor iedereen toegankelijk en openbaar. Hiermee is de rechtszekerheid in het vastgoedverkeer gewaarborgd en ontstaat er geen misverstand over wat van wie is. Het Kadaster registreert onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden en de rechten die hierop rusten.
De BRK raadplegen
Particulieren en bedrijven kunnen tegen betaling een uittreksel uit de BRK opvragen. Inzicht in de eigen kadastrale gegevens is gratis.
U kunt met uw DigiD gratis al uw eigen kadastrale gegevens inzien als u zich aanmeldt op de website Mijn Overheid.nl.
Eigendom (juridische eigendom) is het meest verstrekkende recht dat men op een zaak kan hebben. Het is het recht om over een zaak (stuk grond, voorwerp, hoeveelheid geld enz.) naar eigen goeddunken te beschikken.
Om het eigendom van bijvoorbeeld een woning over te dragen moet de akte van levering worden ingeschreven bij het Kadaster. U kunt bij ons een kopie van de ingeschreven akte opvragen. Als u wilt weten wat er is vastgelegd in de akte van levering van een bepaalde woning, kunt u een kopie opvragen.
Wilt u mede-eigenaar worden van het huis van uw ouders dan kan dat. Uiteraard is het verplicht om met zijn allen daar ingeschreven te staan en te gaan inwonen op dat adres.
De eigendom is de (abstracte) omstandigheid dat je ergens eigenaar van bent. Het eigendom is concreter: dat is datgene wat je bezit zélf. Het eigendom is een zaak die of voorwerp dat iemand toebehoort, dus: iemands bezit.
De eigendom van een huis, appartement of van ander onroerend goed, gaat over van de verkoper op de koper door een notariële akte van levering, ook wel akte van levering genoemd. Deze akte wordt door de notaris gemaakt en door partijen en de notaris ondertekend.
Beide akten komen voor als je een huis koopt. De Koopakte teken je als eerste bij de koop van de woning. De Eigendomsakte (ook bekend als akte van levering), teken je bij de notaris en dan pas verkrijg je het eigendomsrecht.