Bij overlijden van (een van) de huiseigenaren worden de nabestaanden gezamenlijk de eigenaar van het huis. Zij kunnen de overwaarde benutten door te verkopen. Als de schuld op het huis hoger is dan de waarde, erven de nabestaanden dus eigenlijk een schuld.
Als de overledene geen kinderen had, erft u als echtgenoot of echtgenote bij het ontbreken van een testament de gehele nalatenschap in volle eigendom. Indien de overledene kinderen had, erft u, bij het ontbreken van een testament, de gehele nalatenschap in vruchtgebruik.
Volgens het erfrecht erven kinderen in de meeste gevallen het huis van hun overleden ouders.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Langstlevende ouder overlijdt
Hetgeen wat overblijft is de erfenis van de langstlevende ouder. Deze wordt daarna verdeeld over de kinderen. Als de langstlevende de erfdelen al had vastgelegd is het eenvoudig om de vordering te berekenen. Over het erfdeel van de eerst overleden ouder is meestal al erfbelasting betaald.
Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten. Overgrootouders en hun afstammelingen.
Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis.Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten.Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen.
Is er één kind, dan heeft hij minimaal recht op de helft van de nalatenschap. Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk minimaal recht op één vierde. Drie kinderen hebben elk minimaal recht op één zesde.
Had de overledene kinderen, dan zijn de kinderen erfgenaam (of de kleinkinderen) Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee.
Mijn ouders zijn beiden overleden. Ben ik nu (enig kind en enig erfgenaam) automatisch eigenaar van het huis na aanvaarding van de erfenis? Ja, u bent direct eigenaar. De woning komt op uw naam te staan door inschrijving van de verklaring van erfrecht in het Kadaster.
Na het overlijden van een ouder wordt het koophuis onderdeel van de erfenis. Het is aan de erfgenamen om te beslissen wat er met de woning gebeurt. Er zijn verschillende opties zoals verkopen, verhuren of in de woning gaan wonen.
De ouderlijke woning vormt vaak een belangrijk onderdeel van een nalatenschap. Na het overlijden van de langstlevende ouder moeten de kinderen beslissen wat ze doen met de voormalig ouderlijke woning. Er zijn verschillende mogelijkheden: de woning verkopen of de overige erfgenamen uitkopen en er zelf in gaan wonen.
Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt.
De ouders erven elk 1/4de van de nalatenschap. Leven ze beiden nog, dan gaat de helft van de erfenis dus naar hen. Vaak erven zij in samenloop met een langstlevende partner. Woonde de overledene wettelijk samen met iemand, dan erft de langstlevende partner het vruchtgebruik van de gezinswoning en de huisraad.
Dit duurt in veel gevallen gemakkelijk een jaar.In ingewikkeldere situaties kan dat oplopen tot een meerdere jaren. Een legaat wordt meestal eerder uitgekeerd of uitbetaald. Als het gaat om een legaat van een specifiek goed, dan kan dat in de eerste maanden na het overlijden al het geval zijn.
U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht.Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Het maakt daarvoor niet uit hoe de relatie van de kinderen met de ouders is.
Je kunt je kindsdeel opeisen als er sprake is van een wettelijke verdeling of als er geen testament is opgesteld. Bij een wettelijke verdeling erft de langstlevende partner automatisch alle bezittingen en schulden en ontvangen de kinderen hun kindsdeel in de vorm van een geldvordering.
Uw broer had geen testament. Uw moeder, uw zus en uzelf zijn erfgenaam, ieder voor 1/3e deel. Als uw broer wel een geldig testament had, waarin hij het Rode Kruis tot enig erfgenaam heeft benoemd, dan is het Rode Kruis de enig erfgenaam.
Ouders, broers en zussen
De ouders erven minimaal een kwart (1/4e) van de nalatenschap. Als er dus meer dan 2 broers of zussen zijn, krijgen zij minder dan de ouders. Halfbroers en -zussen erven de helft van wat een volle broer of zus erft.
Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.
In het geval van kleinkinderen is het mogelijk dat ze erven zonder dat er een testament is, maar hun positie is afhankelijk van andere erfgenamen en de omvang van de erfenis. Het wettelijk erfrecht geeft voorrang aan bepaalde groepen erfgenamen, zoals de echtgenoot of geregistreerd partner en kinderen.
Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.
Boedelvolmacht. Een boedelvolmacht kunt u regelen bij de notaris. Meestal 'beheert' de persoon met de volmacht de erfenis.