Klassieke smaakcombinatie zijn niet voor niets klassiekers geworden. Vaak weten we al honderden jaren dat ingrediënten samen extra lekker zijn. Denk aan krab met avocado of chocolade met koffie. Klassieke smaakcombinaties kan je prima gebruiken als basis voor jouw gerechten.
Broccoli gaat bijvoorbeeld goed samen met bloemkool, wortels en uien; spinazie gaat goed samen met tomaten, champignons en paprika's; en aardappelen gaan goed samen met erwten, maïs en sperziebonen.
Zoet én hartig: deze ingrediënten passen bij Elstars
Bekende zoete smaakvrienden van de Elstar-appel zijn natuurlijk kaneel, citroen, vanille, rozijntjes en ga zo maar door.
Kaneel past goed bij appels, dus de cake is smakelijk, sappig en weelderig. Niet om te zeggen dat dit gerecht feestelijk is, maar het is snel klaargemaakt en daarvoor worden de meest gewone producten gebruikt.
Mango past goed bij fruitsoorten zoals sinaasappel, watermeloen, ananas, banaan en papaja. Mango combineert ook met kaas. Wat dacht u van een zomerse mango-kaassalade? U kunt de mango pureren in een fruit sorbet.
De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Zoals reeds aangehaald, kan je bladgewassen als voor- of nateelt zetten op andere percelen. Hoofdgewassen waar geen voor- of nateelt mogelijk is, zijn: winterwortel, witloof, knolselder, pastinaak, schorseneer, rode biet en late aardappelen. Aardbeien worden in het najaar gepland, dit kan na een aardappelteelt.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Dit fruit bewaar je best helemaal apart
Appels. Abrikozen. Bananen (tip: als je ze trager wil doen rijpen, laat ze dan aan de tros hangen en bedek de stelen met wat vershoudfolie) Kiwi's.