Leg een antislip mat op de bodem van je badkuip zodat je hond niet continu uitglijdt. Vul het bad met lauwwarm water, dus niet te warm of te koud. Vul het bad tot kniehoogte van je hond. Stop indien mogelijk een paar katoenen propjes in de oren van je hond, zodat er geen shampoo in de oren komt.
Zwitsal is veilig om je hond mee te wassen, maar niet het meest geschikte middel. Babyzeep is dan wel wat milder voor de huid, je hond zal er niet voldoende schoon mee worden. Het allerbeste middeltje om je hond mee te wassen blijft dus nog altijd een milde, geurloze hondenshampoo.
STAP 2: Laat je hond wennen aan de badkuip, douche of lavabo
Zet je hond voorzichtig in bad of douche. Moedig hem aan met zachte stem, laat hem wat snuffelen en kalmeer hem opnieuw met je stem indien hij zenuwachtig wordt. Vermijd wegglijden door een anti-slipmatje of een handdoek onder je hond in bad te plaatsen.
Er zijn mensen die hun hond wassen met Zwitsal, maar dat is niet aan te raden. Over het algemeen raden wij het gebruik van shampoo voor mensen af, ook als er geen parfum in zit. Deze producten kunnen voor de hondenhuid en -vacht te agressief zijn, waardoor je harige kompaan last kan krijgen van: Jeuk.
Babyshampoo is al een stuk beter om te gebruiken dan gewone shampoo: het is milder en vaak is de pH van babyshampoo ook meer geschikt voor honden. Dit komt omdat het minder zuur is zodat het minder in de ogen prikt. Ook is de geur vaak neutraler.
Met één tot vier wasbeurten per jaar en goede borstelbeurten kom je heel eind voor een goede vachtverzorging. Buiten deze wasbeurten kan het zijn dat je hond weleens sterk ruikt, heel vies is en je het niet meer met een borstel kan uitkammen of als hij bijvoorbeeld last heeft van een allergie.
Laat ons stellen dat dit de algemene richtlijn is van hoe vaak een hond gewassen moet worden: Voor honden met lang of krullend haar: 1 x per maand. Voor honden met kort haar: 1 x per 2 maand of 1 x per 4 maand. En natuurlijk ook elke keer als je hond echt heel vuil is of stinkt.
Koud waswater verergert dit alleen maar met het risico op onderkoeling. Langharige vachten dienen voor het wassen ontklit te zijn. Klitten houden vuil vast en er gaat shampoo in zitten die er maar moeilijk uit te spoelen is. Zet de hond in de douche en maak de vacht goed door en door nat met lauwwarm water.
Zorg voor een handwarme temperatuur van het water dat u gebruikt tijdens het wassen van uw hond. Vaak ligt dit zo rond de 25 graden Celsius gemiddeld. Nadat u de vacht van uw hond nat gemaakt heeft wrijft u de vacht en de ledematen van uw hond goed in met de hondenshampoo.
Mocht jouw hond last hebben van een huidaandoening of dermatologisch probleem, bestaan er aangepaste shampoos. Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo)
Kan je een hond met Dreft wassen? Nee, dit moet je nooit doen. Je hond wassen met afwasmiddel kan zorgen voor jeuk, irritatie, rode huid en wondjes. Was je hond altijd met hondenshampoo.
Azijn is een prima geurverdelger. Wrijf de huid van de hond in met blanke natuurazijn en spoel daarna goed uit. De typische hondengeur is verdwenen. Azijn is ook een goed middel tegen vlooien.
Als jouw hond het heerlijk vindt om door de bossen te rennen en door de modder te banjeren, dan zal je je hond misschien één keer per week moeten wassen. Als gemiddelde kan je nemen dat je jouw hond ongeveer één keer per maand moet wassen.
Voor een goede gezondheid van je hond is het belangrijk om je hond in bad te doen. Niet te vaak. 3 à 4 keer per jaar in bad is meer dan voldoende.
Je doet dat gemakkelijk door voorzichtig via de zijkant van de bek je duim tegen zijn verhemelte te duwen. De meeste honden zullen nu heel braaf hun bek openen. Kijk goed onder en op de tong.
Verschillende adviezen. Er bestaan verschillende adviezen voor de temperatuur in honden- en kattenverblijven. De Universities Federation for Animal Welfare (UFAW) raadt aan om katten te houden bij 18 tot 24 graden en honden tussen 10 en 26 graden. Dit is gericht op dieren die als huisdier worden gehouden.
Een volwassen hond kan je het beste vier keer per jaar ontwormen. Echter, als je na het toedienen van de wormenkuur dode of levende wormen in de ontlasting ziet, dan dien je de kuur na een maand te herhalen. Gaat je hond mee naar het buitenland dan moet je een wormenkuur tegen hartworm geven.
Pas op met föhnen: Hete lucht van een föhn die ontworpen is voor mensen, kan schadelijk zijn voor de huid van uw hond.
Wanneer moet ik mijn hond kammen? Een keer per week is in de meeste gevallen genoeg. In dit geval geldt ook dat te vaak kammen meer schaad dan goed doet. In de ruiperiode heeft de vracht van de hond meer zorg nodig dan in andere periodes.
Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden. Poets elke dag: dan vergeet u het niet! Echter minstens 1 a 2 keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.
Water drinken is essentieel voor de gezondheid van je hond.
Ververs het water in de drinkbak elke dag en zorg dat je hond voldoende water tot zijn beschikking heeft.
Waarom een goede hondenshampoo gebruiken? Het liefste heb je toch een hond in huis die schoon en fris is. Daarom kan zo af en toe wassen voor elke hond een goed idee zijn. Voor sommige honden is het wassen met een shampoo voor de hond belangrijk om de vacht gezond en zacht te houden.
Het duurt vier tot zes maanden voordat je puppy volledig zindelijk is, maar dat hangt af van zijn grootte, leeftijd en leervermogen. Sommige puppy's kunnen binnen een paar weken zindelijk zijn, terwijl het bij sommige honden langer kan duren, tot zelfs wel een jaar.