Een populaire theorie is dat het alfabet voor het eerst verscheen in Egypte, ongeveer 3800 jaar geleden, toen ongeveer twintig Egyptische hiërogliefen werden hergebruikt als de eerste alfabetische letters. Dit schrift werd toentertijd gebruikt om woorden op te schrijven in een of meerdere zuidwest-Aziatische talen.
Het eerste alfabet werd zo rond het jaar 2.000 voor Christus opgesteld en was afgeleid van de Egyptische hiërogliefen. Het Proto-Sinaïtische schrift moet overigens nog volledig ontcijferd worden. De oudste voorbeelden werden gevonden in Sinai en zijn ongeveer 3.850 jaar oud.
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
Het woord alfabet is afgeleid van alpha en bèta, de eerste twee symbolen van het Griekse alfabet. Het alfabetisch schrift heeft maar een paar tientallen tekens nodig om mee te kunnen schrijven en lezen tegenover de duizenden tekens van ooit en nog bestaande beeldschriften.
Het eerste alfabet was waarschijnlijk het Fenicisch alfabet, dat omtrent het jaar 2000 voor Christus ontstond. De Feniciërs, een zeevarend volk, gebruikte dit alfabet dat, in tegenstelling tot het Mesopotamische spijkerschrift, maar enkele tientallen tekens kende en dus gemakkelijker aan te leren was.
Het langste échte alfabet (voor elke klinker en medeklinker één teken) is het Armeense alfabet met 38 letters. Het kortste alfabet is overigens dat van het Rotokas, dat uit elf letters bestaat.
De taal met de meeste letters is het Khmer. Deze taal wordt gesproken in Cambodja. Het alfabet van het Khmer bestaat uit 74 letters.
In de afgelopen millennia zijn er over de hele wereld honderden verschillende alfabetten ontstaan en in gebruik geweest. Sommige daarvan zijn ondertussen verdwenen, maar andere bestaan nog altijd. Op de wereldkaart hieronder, kan je per land het belangrijkste alfabet zien.
Het cyrillische of kyrillische schrift (Oekraïens: кирилиця, kirilitsa; Russisch: кириллица, kirillitsa; Servisch: ћирилица/ćirilica, Macedonisch en Bulgaars: кирилица/kirilica) is een alfabetisch schrift waarvoor in de loop der eeuwen een aantal alfabetten zijn ontwikkeld voor gebruik in verschillende talen.
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Het eerste volledige schrift ontstond 3300 jaar geleden dus in Mesopotamië, maar hoe zag dit schrift eruit? De eerste tekens waren pictogrammen. In tegenstelling tot computericoontjes, kunnen pictogrammen een verhaal vertellen en kan het dus gezien worden als een volledig schrift.
De letters van het alfabet zijn: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.
De letters zijn ontstaan als Babylonische en Egyptische afbeeldingen van dieren en voorwerpen waarvan de naam begon met de betreffende klank. De Semieten en Feniciërs vereenvoudigden deze plaatjes en voegden er een paar toe, terwijl de Grieken en Romeinen de letters de vorm gaven die we vandaag de dag kennen.
Het Arabische alfabet (Arabisch: الأبجدية العربية, al-abdjadiyya al-ʿarabiyya) is een Arabisch schrift dat bestaat uit 28 letters. Het Arabisch wordt geschreven van rechts naar links. Voor Arabische letters is dit de natuurlijke schrijfrichting.
Het alfabet dat gebruikt wordt voor de officiële Turkse spelling is afgeleid van het klassiek Latijns alfabet. Het heeft 29 letters.
De letter L is de twaalfde letter in het moderne Latijnse alfabet. De letter L gaat terug op de Semitische letter Lamed die de fonetische klank /l/ weergaf, zoals ook de Griekse letter Lambda Λ (hoofdletter) of λ (kleine letter), en de Etruskische en Latijnse letters.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt). De tekens van een alfabet kennen een vaste volgorde.
De veulens die in 2022 ter wereld komen, dienen te beginnen met een T, U of V.
Veulen registreren
De beginletter voor de veulennamen 2022 is de letter S.
Latijn (Lingua Latina) is een dode Italische taal die oorspronkelijk werd gesproken door de Latijnen, onder wie ook het bekendste Latijnse volk, de Romeinen. De Latijnen waren een volk dat vanaf het eerste millennium voor Christus in de streek Latium (het huidige Lazio, Italië) woonde.
De minst gangbare letter is de “Q”. In de meeste Europese talen is “A” de tweede meest algemene letter in de meeste Europese talen.
Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
Het Oekraïens wordt geschreven met het Cyrillische schrift.