Als je zelf ontslag neemt tijdens je ziekteverlof, dan begint de opzeggingstermijn onmiddellijk te lopen. De opzeggingstermijn wordt niet geschorst of verlengd tijdens je ziekteverlof.
Wanneer een werknemer tijdens de opzeggingstermijn ziek wordt, wordt de opzeggingstermijn dus stilgelegd en zal deze pas verder beginnen lopen vanaf de eerste dag dat de werknemer opnieuw komt werken.
Je ziekmelden tijdens je opzegtermijn is dus gewoon mogelijk. Dat recht heb je. Maar nadat deze termijn is verlopen, zal de werkgever je niet meer doorbetalen.
Ziek bij ontslag
Als u ziek uit dienst gaat, dan komt u gewoonlijk in de Ziektewet (ZW). U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Daarnaast kunt u recht hebben op een bovenwettelijke aanvulling.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen.U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
Wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst echter heeft beëindigd, wordt de opzegtermijn verlengd met het aantal ziektedagen, wat dus een zwaardere financiële last betekent voor de werkgever, die de lasten zal dragen voor het gewaarborgd loon bij ziekte en de dagen van de opzegging die door het ziekteverlof worden ...
Ontslag nemen om medische redenen
Als u ontslag neemt om medische redenen krijgt u niet automatisch een WW-uitkering. Ook niet als de bedrijfsarts of uw behandelend arts (huisarts of specialist) u heeft geadviseerd om ontslag te nemen.
Ben je langdurig arbeidsongeschikt door een ziekte of ongeval en is re-integratie niet meer mogelijk? Dan kan je arbeidsovereenkomst door medische overmacht beëindigd worden, na een procedure bij de arbeidsarts.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Ontslag tijdens opzegtermijn
Het is steeds mogelijk om een ontslag om dringende reden of eenzijdige verbreking van de arbeidsovereenkomst mits betaling van een opzegvergoeding door te voeren tijdens de opzegtermijn. Dit kan zowel door werkgever als werknemer gedaan worden.
Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon.
Ontslagen worden
Uw werkgever moet zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van uw contract. Hoe lang u in dienst bent. En of u nog in uw proeftijd zit.
De eindafrekening moet uiterlijk binnen één maand na afloop van het dienstverband opgesteld en uitbetaald worden door de werkgever. Meestal gebeurt dit gelijktijdig met de uitbetaling van het laatste loon, maar dat is niet wettelijk verplicht.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Hoeveel is de ontslagvergoeding bij ziekte? Om de transitievergoeding te berekenen (bij ziekte), kijk je naar het maandsalaris en de duur van het dienstverband: Je rekent ⅓ bruto maandsalaris voor elk volledig dienstjaar dat iemand bij je heeft gewerkt.
Als je ontslag neemt om medische redenen, dan hoef je de opzegperiode niet te presteren en kun je zonder schorsing van de RVA meteen stempelen. Je krijgt geen opzegvergoeding. Je bent je job kwijt. Dit wil zeggen dat je werkgever niet langer meer betaalt voor je pensioenopbouw of extra legale voordelen.
Beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht – procedure en voorwaarden. Wanneer de werknemer definitief ongeschikt is om de arbeid, zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst uit te voeren, kan er beroep gedaan worden op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Als u een tijdelijk contract heeft, mag u alleen ontslag nemen als: in uw contract of cao staat dat u 'tussentijds mag opzeggen', of als. u in uw proeftijd zit, of als. uw werkgever hier schriftelijk toestemming voor geeft.
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.
Je kunt als werknemer op staande voet ontslag nemen. Dat betekent dat je met onmiddellijke ingang je arbeidsovereenkomst opzegt, zonder dat je daarbij een opzegtermijn in acht neemt. De aanleiding voor per direct ontslag nemen, moet altijd een ernstige situatie zijn.
Als u ontslag neemt, moet u opzegtermijnen respecteren. U krijgt ook een C4, maar die geeft u niet meteen recht op een werkloosheidsuitkering, behoudens enkele uitzonderingen.U ontvangt ook een vertrekvakantiegeld. Dat staat in verhouding tot het aantal vakantiedagen die u nog moest opnemen.
Als u deels werkzaam was op basis van een variabele beloning, zal ook deze beloning bij de eindafrekening van uw dienstverband moet worden afgerekend. Vaak is er een concrete bonus- of provisieregeling die aangeeft wat uw rechten zijn bij beëindiging van uw dienstverband.
De transitievergoeding is een geldbedrag dat uw werkgever aan u betaalt. U heeft recht op een transitievergoeding als u in loondienst werkt en uw werkgever uw contract stopt. Bijvoorbeeld door: uw contract op te zeggen, na toestemming van UWV.
Jaarlijkse vakantie, ziekte, ongeval, economische werkloosheid, afwezigheden om dwingende redenen, … schorsen de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Sommige van deze schorsingen kunnen tevens leiden tot een opschorting van de aanvang van de opzegtermijn en/of de schorsing van haar verloop.