Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
Probeer de kachel tenminste één keer per jaar goed schoon te maken. Het beste moment hiervoor is aan het einde van het stookseizoen, dit is vaak ergens aan het begin van het voorjaar. Gebruik je je houtkachel erg intensief, dan is het verstandig om hem vaker te reinigen.
Het is mogelijk om uw kachel voor een langere periode te laten branden. Ten eerste, zorg ervoor dat de aslade leeg is voordat u de brandstof aanvult, laat daarna de toegevoegde brandstof een paar minuten op een hoge temperatuur goed branden met de luchttoevoer open. Tot slot, zet de luchttoevoer in op lage verbranding.
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
De blokken hebben een hoge dichtheid die zorgen voor een lange brandduur. De persing maakt dat de briket niet makkelijk aangaat. Zorg dus eerst dat je kachel of haard al brandt en warm is. Doe dan een ECHT® Haardblok erop.
Als het vochtpercentage onder de 20% ligt, is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken. Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
Als de houtkachel te veel warmte afgeeft kan het hout niet optimaal branden. Bij te weinig vermogen wordt de ruimte niet warm.
Bij het verbranden van zuiver hout verbrandt de organische stof en blijven opneembare mineralen over. Hier kunnen de groenten of het fruit in uw moestuin goed van groeien. Ook veel planten blijven gezond dankzij houtas. Verzamel vanaf nu de as van uw houtkachel, zodat u in het voorjaar uw tuin kan verrijken.
Hoe lang en hoe koud zijn de wintermaanden? Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar.Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan.
Een openhaard gebruikt 5 a 6 kilo per uur een moderne HR houtkachel gebruikt 1 a 1 1/2 kilo hout per uur.
Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval.
Herfst. Als je gras zaait, kan het toevoegen van houtas aan de grond helpen bij het bevorderen van sterke wortelgroei dankzij het kalium dat het bevat. Voordat de winter invalt, kun je ook houtas aan de grond toevoegen om deze te verrijken en voor te bereiden op het volgende groeiseizoen.
Zeker als de grond in je moestuin al een hoge PH waarde heeft kan je beter patentkali gebruiken dan houtas, dit bevat geen kalk en houtas wel. Gooi geen houtas op de composthoop, het vertraagt het composteringsproces. Gebruik ongeveer 100 gram per M2.
Een misverstand is dat droog haardhout ook weer vocht (regen) kan opnemen. Dit kan eigenlijk niet, haardhout dat eenmaal droog is zal door regen bijna geen vocht meer opnemen. Wel zal de buitenkant van het hout (schors) nat worden, dit is echter na een paar droge dagen weer verdwenen.
Stoken met hout veroorzaakt roet, fijnstof en andere schadelijke stoffen. Die zijn slecht voor de luchtkwaliteit en voor je gezondheid. Ook vanuit milieuoogpunt kijk je best in de eerste plaats naar andere technologieën zonder verbranding, zoals een warmtepomp.
Brandhout te lang opslaan is geen goed idee.
Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zit onder andere fijnstof.Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten.
De verbrandingswaarde van kool is ongeveer het dubbele van hout. Dit betekent dat tweemaal de massa aan hout nodig is om eenzelfde energieopbrengst te verkrijgen als uit kolen. Daar staat tegenover dat er ook tweemaal zoveel koolstof in kolen aanwezig is. Bij verbranding reageert deze koolstof met zuurstof tot CO2.
Veelzijdig Gebruik: Of je nu een open haard, houtkachel, hottub, vuurschaal of vuurkorf hebt, onze turfbriketten zijn geschikt voor diverse verwarmingstoepassingen en zorgen voor een gezellige sfeer in elke ruimte.
Niet meer dan een paar kilo kolen per keer toevoegen. Vanaf dat u merkt dat deze kolen een mooie rode gloed hebben kan u weer kolen toevoegen. Doe zo verder tot wanneer u een mooie dikke laag heeft. Hierna kan u de kachel helemaal opvullen met kolen.