De klapschaats werd in 1980 uitgevonden door Gerrit Jan van Ingen Schenau, verbonden aan de Faculteit voor Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het idee van klapschaatsen is echter veel ouder. In 1894 vroeg Karl Hannes al octrooi aan voor zijn ontwerp.
Ingenieur Gerrit-Jan van Ingen Schenau deed in 1978 onderzoek naar schaatsbewegingen.Naarmate het onderzoek vorderde kwam het idee van de klapschaats. “Ergens halverwege de jaren tachtig maakten ze enkele exemplaren, toen werden oud-topschaatsers benaderd om die uit te proberen.
In een studie uitgevoerd door Federico Formenti en Alberto Minetti wordt geconcludeerd dat de Finnen ongeveer 5.000 jaar geleden de eersten waren die schaatsen ontwikkelden. Zij gebruikten geslepen dierlijke botten die zij onder hun voeten bonden om zich sneller op het ijs te kunnen bewegen.
Op 10 februari 1985 werd op de Jaap Eden Baan voor de eerste keer een officiële afstand gereden op klapschaatsen.
Het scharnierpunt van de klapschaats zit vooraan de schoen, waardoor je minder snel voorover valt. Ook staat de schoen verder naar achteren op het ijzer dan bij de reguliere schaats, waardoor je gewicht meer achterop is en je ook makkelijker op het slechte ijs stuurt.
De klapschaats werd in 1980 uitgevonden door Gerrit Jan van Ingen Schenau, verbonden aan de Faculteit voor Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het idee van klapschaatsen is echter veel ouder. In 1894 vroeg Karl Hannes al octrooi aan voor zijn ontwerp.
Met het rechterbeen kun je meer kracht geven wat heel handig is als je de bocht heel snel wil nemen. Daarom schaatsen we op de schaatsbaan tegen de klok in. Wist je dat duizenden jaren geleden sporters ook al linksom gingen bij sportwedstrijden? In het oude Rome werden de populaire paardenrennen linksom gehouden.
De allereerste schaatsen worden daarom glissen genoemd (glis, is een rib of een middenvoetsbeen van een rund, paard of hert). De glissen werden voorzien van gaten en met pezen of palingvellen aan de voet bevestigd. Om het afzetten op het ijs te vergemakkelijken, werd vaak gebruikgemaakt van één of twee stokken.
IJshockeyschaatsen. De ijshockeyschaatsen zijn gemaakt om makkelijk te kunnen manoeuvreren. Ze zijn ideaal om korte bochten mee te maken en hard en snel te kunnen remmen. Natuurlijk hebben leden van een ijshockeyteam zulke schaatsen, maar als er natuurijs ligt, ze zijn ook heel fijn op slootjes en vijvers.
Hoge noren
Reeds in maart 1885 reden vele schaatsers op volledig ijzeren schaatsen. De reden dat dit type schaats een noor genoemd werd komt waarschijnlijk doordat men in Noorwegen ontdekte dat het mes het beste in een ronde buis gemonteerd kon worden voor optimale stabiliteit.
De eerste archeologische vondsten van schaatsen zijn gedaan in steden in wording (Amsterdam, Dordrecht) en dateren uit de eerste helft van de 13e eeuw. Op het platteland wordt dan nog volop gebruik gemaakt van benen van runderen om over het ijs te glijden.
De schaatsen hoeven dan niet eens scherp te zijn om snijwonden te veroorzaken. Je kunt als schaatser bij een misslag ook je eigen enkels raken met je ijzers. Draag daarom scheen- en enkelbeschermers. Sportkleding is aangepast aan de behoeften van deze tijd.
Als je op vaste schaatsen niet goed zijwaarts afzet, dan ga je krassen in het ijs. Maar met de klapschaats is dat praktisch onmogelijk. Want als je op de klapschaats teveel met je punt afzet, als je teveel voorop hangt, dan klapt de schaats open, verlies je druk en zet je af in het luchtledige en kom je amper vooruit.
De klapschaats is een type schaats die gebruikt wordt bij het langebaanschaatsen. Bij een conventionele schaats is het ijzer op twee punten bevestigd aan de schoen. Bij de klapschaats bij slechts een punt, aan de neus.
Het metalen glijgedeelte wordt ook wel de schenkel genoemd. Schenkel is het synoniem voor bot en verwijst dus nog naar de tijd dat op runderbotten of glissen over het ijs werd gegleden.
Het verstellen van de Viking Multi is erg eenvoudig, door middel van een handige draaiknop aan de achterkant van de schaats kun je de gewenste maat kiezen. De kinderschaats van Viking is erg eenvoudig te strikken en blijft goed op de voeten aansluiten. Dit is belangrijk om wrijvingen te voorkomen.
Onder hun pak dragen de meeste schaatsers strak thermo-ondergoed, tegen de kou. Dat is ook wel nodig: in Pyeongchang ligt de middagtemperatuur rond -5 graden en 's nachts zakt het kwik naar -17 of zelfs -20.
De Viking Schaatsenfabriek is een Nederlandse schaatsenfabriek in Almere.
Voorafgaand aan de 500 meter van maandag voerde Nederland al de 'eeuwige' ranglijst in het schaatsen aan omdat het meer zilveren medailles in de wacht heeft gesleept dan de Verenigde Staten. Noorwegen staat derde op de lijst met 25 keer goud, 28 keer zilver en 27 keer brons, voor de Sovjet-Unie en Duitsland.
De Friese Elfsteden kennen we vooral van de bekende schaatstocht. Sinds enkele jaren gaat er een 283 kilometer lange wandelroute langs de mooiste plekken van Friesland. Het Elfstedenpad voert je zoveel mogelijk langs het parcours van de beroemde schaatstocht.
11 kilometer natuurijs voor jong en oud
Het natuurijs van het Lipnomeer wordt niet voor niets de langste ijsbaan van de wereld genoemd: het traject tussen het dorpje Lipno nad Vltavou en het plaatsje Frymburk heeft een lengte van 11 kilometer en een breedte van 8 meter.
Het opkomen en ondergaan van de zon staat symbolisch voor de tijd die vooruit gaat. De beweging van de zon aan de hemel is rechtsom. Door linksom te gaan, ging een atleet als het ware ''tegen de tijd in".
Waarom dus juist in Nederland? In de eerste plaats is er in Nederland veel oppervlaktewater dat vroeger een nagenoeg ononderbroken netwerk vormde en tot in de bewoonde wereld reikte, met bijvoorbeeld de grachten in de steden. In de tweede plaats zijn onze winters in het algemeen minder streng.