Een miskraam kondigt zich aan met vaginaal bloedverlies en krampen in de onderbuik. Het bloedverlies is meestal heviger dan bij een menstruatie, ook kunt u stolsels en stukjes weefsel verliezen.
Meestal begint een miskraam met bloedverlies.Het bloedverlies wordt erger en kan korte tijd hevig zijn.U krijgt buikpijn en soms krampen die op weeën lijken. Het embryo is in dit stadium van de zwangerschap nog heel klein en zal bijna nooit herkenbaar zijn.
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde en het lichaam stoot het zelf af.
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Het embryo heeft echter geen hartactie en is meestal kleiner dan de zwangerschapsduur aangeeft. Deze vormen van een miskraam kunnen ongemerkt optreden, of soms gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn.
Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. ook kun je bloed stolsels verliezen. Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo.
De symptomen van een miskraam zijn helder rood bloedverlies in combinatie met (krampende) buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren of dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Het gaat vaak gepaard met menstruatieachtige of weeënachtige pijn.
Je darmen zijn meestal ook van slag.Je merkt dit aan dat je of diarree of juist harde ontlasting hebt. Je voelt je erg moe, je bent echt helemaal leeg. De meeste vrouwen zeggen dat niet alleen hun lichaam leeg voelt, maar ook hun hoofd.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Je kunt 2 dingen doen om te weten of je een miskraam hebt: Je kunt afwachten of een miskraam op gang komt in de komende 1 tot 2 weken. Je kunt een echo-onderzoek laten doen om te zien of het vruchtje nog leeft. Dit kan vanaf 6 weken zwangerschap.
Als de miskraam doorzet krijgt u buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven: het houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit de baarmoeder is gekomen.
Meestal kan je na een week weer werken, maar het verschilt van vrouw tot vrouw. Het kan langer duren voor je je weer goed voelt. Je kan door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Als je veel bloed hebt verloren, kan dit ook impact hebben.
In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de eerste menstruatie tussen 4 tot 6 weken na de miskraam zal zijn. Bij een reguliere cyclus ben je dus tussen de 2 tot 3 weken na die miskraam alweer vruchtbaar. Maar voordat je cyclus op gang komt, moet je lichaam daar wel klaar voor zijn.
Kans op een miskraam
Het lichaam voert de zwangerschap dan af: het niet-levensvatbare vruchtje wordt door de baarmoeder afgestoten. De meeste miskramen vinden plaats in het eerste trimester: tot de 12eweek van de zwangerschap.
Bij een mola-zwangerschap met veel hogere hCG-waarden staat daar 14-16 weken voor. Bij een spontane miskraam zijn de hCG-waarden meestal veel lager dan in een normale zwangerschap omdat er vaak sprake is van een aanlegstoornis. Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden.
Wanneer na verloop van tijd een nieuw kindje wordt geboren na het verlies van een eerdere baby, wordt dit een “regenboogbaby” genoemd.
Als je na 24 weken een miskraam krijgt of je baby wordt te vroeg geboren, dan heb je recht op totaal 16 weken betaald verlof. Net als bij een goed doorlopen zwangerschap, vraagt je werkgever dan een uitkering aan bij het UWV en betaalt jou je salaris door.
Over het algemeen genomen begint het met licht bloedverlies en lichte buikpijn. Dit houdt soms een aantal dagen aan om daarna over te gaan in heftig bloedverlies en krampende pijnen. Soms gebeurt er in de afgesproken periode niets.
Je lichaam is dan bezig het vruchtje uit te stoten. Als je al een keer bevallen bent, herken je de buikpijn waarschijnlijk als weeënpijn. Soms is er ogenschijnlijk niets aan de hand. Je hebt geen bloedverlies en je voelt je normaal zwanger.
Controle na een miskraam
1 tot 2 weken na een miskraam controleert je huisarts, verloskundige of gynaecoloog je. Als je een operatie hebt gehad, krijg je in sommige ziekenhuizen geen controle. Op de echo tijdens de operatie was dan al te zien dat de baarmoeder leeg is.
Maar het kan ook in de vruchtzak verborgen zijn tussen stolsels. Stolsels kunnen vrij stevig zijn en op leverachtig weefsel lijken. Een stolsel kan op een vruchtzak lijken. Daardoor is het niet altijd duidelijk te zien of de miskraam compleet is.
Als de miskraam 'doorzet' krijg je geleidelijk aan een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Ook kun je stolsels (klonten bloed) verliezen, soms wel ter grootte van een vuist.
Kenmerken van een miskraam
Maar bloedverlies alleen hoeft lang niet altijd te betekenen dat de zwangerschap zal eindigen in een miskraam. Bij het doorzetten van de miskraam treedt meestal buikpijn op. De intensiteit van de pijn hangt meestal samen met de duur van de zwangerschap.