De zonnebloem moet hiervoor eerst gaan hangen en bruin worden. Dit doe je door de steel af te snijden of knippen. Laat vervolgens de zonnebloem nog goed drogen. Je kunt ze vervolgens eten of bewaren om volgend jaar weer te planten.
Tijdens het drogen zullen de bloemen verder ontplooien. Als de zonnebloemen goed gedroogd zijn, blijven ze 6 tot 8 weken goed. Drogen voor het gebruik van de zaden - Wacht met het oogsten van de zonnebloemen tot de bloem is uitgebloeid. De bloem is uitgebloeid wanneer de zonnebloem zijn zonnebloemblaadjes verliest.
Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo'n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
Drogen en oogsten
Zonnebloemen zijn éénjarige planten en sterven kort nadat de bloemen verdorren. Van zodra ze uitgebloeid zijn, wordt de groene achterkant van de bloem bruin. Niet veel later zullen de zaden vallen om volgend jaar opnieuw bloemen te produceren.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden. De bloemknoppen leg je op een droge, goed geventileerde plek, zodat ze goed na kunnen drogen. Hierna kun je je zonnebloempitten oogsten door over de pitten te wrijven of de bloemknoppen flink te schudden.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zonnebloemen zet je vooral in je tuin omdat je er zo vrolijk van wordt, en omdat er veel bijen en hommels op afkomen. Daarnaast zijn het prima buurplanten, onder andere voor bonen. En met de uitgebloeide bloemen en de zaden maak je weer veel vogels blij.
Het beste zaai je de zonnebloempitten direct buiten. Tijdens het verplanten van zonnebloemen kan er namelijk wortelschade ontstaan. Dat kan na IJsheiligen, vanaf midden mei. Dan is er geen kans meer op nachtvorst.
Ondersteun hoge zonnebloemen tijdens het groeien. Geef de zonnebloemen zodra de bloemen verschijnen wekelijks kaliumrijke voeding (meststof voor tomaten bijvoorbeeld). Geef de planten regelmatig water in droge periodes, vooral grote zonnebloemen. Die komen er namelijk niet makkelijk bovenop als ze uitgedroogd zijn.
Zaden oogsten van zonnebloemen
die kun je oogsten om te gebruiken in maaltijden (wel even de harde buitenkant verwijderen), of volgend jaar opnieuw zaaien. Laat de zaden een paar dagen drogen, waarna je ze droog kunt bewaren in een papieren envelop. Maar laat altijd een paar bloemhoofden zitten.
Ja, van alle soorten zonnebloemen kun je de pitten gewoon veilig eten. Je kunt de zaden van de zonnebloem zowel ongepeld als gepeld eten.
Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Onvoldoende water
Als de grond te droog is, kan de plant slap gaan hangen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond rondom de zonnebloem en geef water als dat nodig is. Oplossing: Als de zonnebloem door een gebrek aan water hangt, is het belangrijk om de plant onmiddellijk water te geven.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april en mei zaai je ze direct in de tuin. Als je deze bloem in mei zaait, heb je in augustus al prachtig bloeiende zonnebloemen!
Stap 2: De zonnebloem moet goed drogen voordat je de zaden kunt oogsten. Zelf doe ik dit bij voorkeur in een droge ruimte, zoals bijvoorbeeld de garage. Leg de afgeknipte zonnebloemen op een krant en laat deze zeker 4 dagen drogen.
Oogsten. Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte. Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen.
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
Korte samenvatting. Zonnebloemen zijn prachtige bloemen die vaak in een groepje van meerdere bloemen worden geplant. Ze bloeien van juli tot oktober waardoor het echt bloemen zijn die horen bij de zomer.
De beste plek voor zonnebloemen zaaien
Zaai zonnebloemzaden op 40 cm afstand van elkaar. Je kan ook 3 zaden dichtbij elkaar zaaien en later de zwakste verwijderen. Zonnebloemen lenen zich ook goed voor het opkweken in kweekbakjes en later buiten uitplanten. Zonnebloemen houden van veel zon en een vruchtbare bodem.
Zoals de soortnaam Helianthus annuus al zegt, is dit een eenjarige plant.