Denk daarbij aan boardshorts of een legging en een rashguard of t-shirt. Suppen kan ook prima bij frisse temperaturen, als je je maar goed kleedt. Doe dan een wetsuit aan als sup-kleding of draag kleding van fleece. Als het echt koud is, kun je als toevoeging een speciale cap, booties en handschoentjes aantrekken.
SUP schoenen
Kies niet voor schoenen met een harde zool, want dan mis je de feeling met je SUP board. Je hebt speciale waterschoenen die gemaakt zijn van neopreen, die houden je voeten warm en beschermen tegen schuren.
Drijfvermogen. Het drijfvermogen van een zwem- en reddingsvest worden uitgedrukt in Newton (N). Hoe groter het aantal N, hoe meer drijfvermogen het vest heeft. Zwemvesten zijn er tot 50N en reddingsvesten tot 275N.
Suppen op zee is over het algemeen lastiger dan op meren of rivieren, omdat het water simpelweg wilder is. Daarom kan een kort en breed SUP board goed van pas komen. Een dergelijk board is namelijk beter bestand tegen ruig water en vermindert de kans dat je board omslaat.
We hebben zowel slootjes, grachten, rivieren, meren, plassen en natuurlijk de zee. In principe mag je overal suppen, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is. Dit staat aangegeven met borden op de plek zelf.
SUP alleen als je kan zwemmen
Ook als je een goede zwemmer bent, kan de stroming of temperatuur van het water gevaarlijk zijn. Kijk goed waar je gaat suppen en bereid je voor op de SUP route. Als je helemaal niet kan zwemmen, dan is suppen echt gevaarlijk en af te raden, ook al draag je een zwem- of reddingsvest.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
De meeste zwemvesten zijn te herkennen aan het 50N logo. Een reddingsvest daarentegen is echt gemaakt om te redden. Dat betekent dat een reddingsvest je, bij bijvoorbeeld buiten bewust zijn, op de rug draait met je hoofd omhoog en je mond vrij houdt van water.
Welk reddingsvest je koopt, hangt af van het soort water dat je op gaat, wat je gaat doen en welke kleding je kind draagt. Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt uitgedrukt in N (Newton). Hoe hoger het getal, hoe meer drijfvermogen het vest heeft en hoe beter het hoofd boven water wordt gehouden.
Suppen is een sport die iedereen kan leren
Suppen is een hele toegankelijk watersport. Je hebt alleen maar een SUP board en peddel nodig om te leren suppen. Met de juiste instructies kan je zo het water op. Wil je de juiste technieken leren?
Ja, suppen is SUPer gezond! Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo'n 400-500 calorieën per uur (afhankelijk van hoe snel je supt, natuurlijk).
Regels voor het vasthouden van je SUP peddel
Wanneer je rechts peddelt kun je je linkerhand boven op de grip van je peddel plaatsen. Je rechterhand kun je zo'n 65 centimeter onder je andere hand plaatsen. Echter is dit wel afhankelijk van jouw lengte, maar dit is een goed gemiddelde.
Het sup board kan wegschieten bij het vallen, waardoor je deze snel kwijt kan raken. Dit is helemaal vervelend wanneer je geschrokken bent van een val in diep water. Je wilt je dan eigenlijk toch direct aan je sup board vast kunnen pakken. Tot slot heb je ook een reddingsvest nodig.
Het is daarom handig om een aantal basistechnieken van suppen te weten voordat je het water op gaat. Ook raden we aan om eerst een les te nemen om de techniek en houding goed te leren en zo blessures te voorkomen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, is het suppen een stuk leuker en meer ontspannen.
Suppen is goed te doen in de winter. Bedenk wel dat het een extra risico met zich meebrengt wanneer je in de winter het water op gaat. Het water is een stuk kouder en onderkoeling ligt al snel op de loer. Ga met goede kleding het water op, laat iemand weten wat je plannen zijn en neem op zijn minst een telefoon mee.
We adviseren om het zwemvest te passen met dunne kleding of ontbloot bovenlijf. Op de buik mag het zwemvest vrij strak zitten. Wanneer je de rits dicht wil maken kan het zijn dat het wat kracht kost om de rits bij elkaar te brengen, dit is geen probleem.
Voor verreweg de meeste zeilers zal een 'standaard' reddingsvest met een drijfvermogen van 170 Newton (of 150/165/180/190N) volstaan. Laat je bij een winkel wel goed voorlichten over de pasvorm en toevoegingen aan het vest en vergeet daarbij niet te vermelden waar je gaat varen en onder wat voor omstandigheden.
In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben. In geval van nood kan iedereen namelijk zijn zwemvest aantrekken en beter blijven drijven totdat er hulp is aangekomen. Voor kinderen raden wij aan om toch een reddingsvest aan te schaffen.
Een zwemvest is een veel beperkter reddingsmiddel: het heeft een veel lager drijfvermogen en corrigeert bovendien de houding niet. Een drenkeling met enkel een zwemvest aan kan dus nog steeds verdrinken.
De golven en stroming in de zee zijn onvoorspelbaar en kunnen je kind onverwacht uit het evenwicht brengen. Je kind valt misschien zo maar om. Maar dat is geen reden om bandjes om te doen. Door de wind is er kans dat je kind met bandjes sneller afdrijft.
Het is op het moment door de sterk aflandige wind levensgevaarlijk om met een luchtbed of ander drijfmiddel het water op te gaan. Hiervoor waarschuwt de Haagse Reddingsbrigade.
Naast de dikte van het board, is ook de lengte een enorm belangrijke factor. Hoe langer het SUP board is, hoe meer stabiliteit er is. Echter is er bij een langer SUP board wel sprake van minder mobiliteit, wat op een hoger niveau ongewenst kan zijn. Voor een beginnende supper is het echter een goede keuze.
Bij suppen sta je op een soort surfplank. Het grote verschil met een surfplank is echter dat een sup board een stuk stabieler is, waardoor je er makkelijker op kan staan. Daarnaast is het bij suppen, in tegenstelling tot surfen, juist niet de bedoeling dat je golven pakt.
Wil je een goed sup board kopen dan beginnen de prijzen bij ongeveer 200-300 euro en de prijzen kunnen oplopen tot ruim 1000 euro. Maar goede sup boards hoeven dus echt niet duur te zijn! Zo heb je bij Stardupp al sup boards vanaf € 260,- met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding.