Gooi koffiemelk niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Een ongeopende fles in de voorraadkast is nog tot een maand na de houdbaarheidsdatum prima te drinken.Als je de fles wel open gemaakt hebt en deze in de koelkast zet, kun je er twee weken mee doen.
U kunt door uw zintuigen te gebruiken snel te weten komen of het product nog goed is. Bevat de koffiemelk brokken en/of ruikt het zuur? Doe het dan weg.
Na openen is het product enkele dagen houdbaar mits het gekoeld wordt bewaard tussen de 5 en 7 graden Celsius.
-Altijd bij de hand: te bewaren op kamertemperatuur (koelt de koffie niet af). -Lange houdbaarheid dankzij hun superieure kwaliteit. -De veiligste en meest kwaliteitsvolle verpakking voor koffiemelk: Geen invloed van lucht of licht. ? Bestand tegen temperatuurschommelingen.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Koffiecups zijn daarentegen wel vacuüm verpakt. Deze zijn daardoor dus ook veel langer houdbaar. De smaak en aroma gaan niet zo snel achteruit als bij koffiepads omdat er dus geen licht en lucht bij kan. Je kunt ze dus prima tot een jaar na aankoop nog gebruiken.
Op melk en andere zuivelproducten staat een zogenoemde THT-datum (tenminste houdbaar tot). Tot en met die datum is de kwaliteit goed, maar daarna is de melk niet meteen bedorven. Het beste kun je kijken, ruiken en proeven of de melk nog goed is. Meestal kun je melk die even over de datum is nog gewoon drinken.
Na die datum kan het nog veilig zijn om te drinken, maar gaan bijvoorbeeld wel de kleur, geur en smaak achteruit. Controleer daarom hoe het eruit ziet en hoe het ruikt en proef eventueel een klein beetje.Wijkt het af, gooi het dan alsnog weg.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond. Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in.
Deze koffiemelk wordt achteraf aan de koffie toegevoegd. Koffiemelk is gemaakt van ingedikte halfvolle melk.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Daarin zitten van nature verschillende soorten melkzuurbacteriën, die de melk al snel zuur maken. Echt ziek word je daar niet snel van. Dat kan wel gebeuren door andere bacteriën die soms in rauwe melk zitten, zoals salmonella, listeria en E. coli.
Melk wordt doorgaans gepasteuriseerd.Hierbij worden grote hoeveelheden bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken en zuivelproducten kunnen laten bederven, gedood. Na deze behandeling is melk tussen de twee en drie weken houdbaar.
Zorg ervoor dat je koelkast op 4°C staat.Plaats lang houdbare melk na opening en gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast kan de houdbaarheid inkorten met een dag. Een geopende fles of karton melk kan je zo'n 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij gisting, wat voor de zure smaak zorgt van verzuurde melk. Ook worden melkzuurbacteriën gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir. Deze bacteriën zijn eveneens actief bij de productie van zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten zoals poi.
Nu kun je ook begrijpen waarom melk klonterig wordt als het oud wordt. Bacteriën in de melk maken de melk zuur, net als de azijn die je er zelf bij doet.Daardoor kan de caseïne niet opgelost blijven en komen er klonten caseïne in de melk.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Zoals we eerder in dit artikel zeiden, de versheid van koffie neemt na twee weken af. Daarna is het nog niet bedorven, alleen de smaak gaat vanaf dat moment beetje bij beetje verloren. Je kunt vervallen koffie dus nog wel een geruime tijd blijven drinken.
Houdbaarheidsdatum koffiecapsules
Koffiecapsules hebben meestal een lange houdbaarheidsdatum, aangezien de koffie luchtdicht verpakt zit in de capsules. Koffiecapsules, zoals Dolce Gusto, Nespresso, Illy Iperespresso, Lavazza A Modo Mio en Lavazza Blue kun je dus lang uit de originele verpakking bewaren.
Op verpakte koffie staat een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT). Dat betekent dat na die datum de kwaliteit langzaam zal afnemen, maar bederf ongevaarlijk is. Omdat koffie een tamelijk zuur, droog product is, vinden mogelijk ziekmakende micro-organismen er weinig aan.