Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Karl Michaëlsson.
Veel bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten transvetten. Deze kunt u beter vermijden. Omega 3-vetzuren zijn beter en zitten onder andere in vette vis als zalm, haring, sardines en makreel. Eet daarom het liefst een paar keer per week vette vis.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
De oorzaak van spierreuma is (nog) niet bekend. Het is niet erfelijk. Bij spierreuma krijgen mensen spontaan hevige spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig.
Er zijn geen diëten die ontstekingsreuma voorkomen of de ziekte rustiger maken. Er zijn enkele onderzoeken die laten zien dat veel gebruik van koffie (meer dan vier koppen per dag) meer kans op reumatoïde artritis geeft, maar andere onderzoeken vinden dit weer niet.”
Aan spierreuma of welke vorm van reuma is iets te doen. U kunt pijnstillers nemen, paracetamol of ibuprofen-achtige medicijnen, maar die helpen maar matig. Warm houden onder de douche of juist koelen met een icepack kan helpen. Fysiotherapie helpt eigenlijk niks, maar het is wel goed om in beweging te blijven.
Er wordt nog al te vaak en volkomen onterecht een link gelegd tussen 'zuur' bloed en reuma en jicht. De bewering dat zure of zuursmakende voedingsmiddelen, zoals tomaten en yoghurt, jicht of andere reumatische aandoeningen zouden veroorzaken is dan ook volledig uit de lucht gegrepen.
Een bloedonderzoek alleen is niet genoeg om de diagnose te stellen. Meestal toont bloedonderzoek een verhoogde bezinking, een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit 'CRP' en een lichte bloedarmoede. Deze uitslagen zijn niet specifiek voor spierreuma.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Suiker zorgt voor meer ontstekingseiwitten
Dit zijn ontstekingseiwitten die pijn, stijfheid en zwelling in uw gewrichten veroorzaken. Door het consumeren van teveel toegevoegde suikers worden er meer van deze ontstekingseiwitten in uw lichaam vrijgegeven. Daardoor nemen de reumatische klachten alleen maar toe.
Als eerste is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Met name voldoende eiwitten, vitaminen en calcium is voor reuma en voeding belangrijk. Groente en fruit hebben daarnaast ook een ontstekingsremmende werking.
Spierreuma kan vanzelf overgaan, maar dit kan wel twee tot drie jaar duren. Bij een klein aantal mensen is de ziekte chronisch.
Bij spierreuma krijgt u prednison (of prednisolon). Dit is een sterk medicijn dat de afweer en de ontsteking onderdrukt. Hiermee gaan de klachten meestal snel over. U begint met elke dag 1 pil prednison van 15 milligram.
Op internet kom je misschien wél voedingsadviezen tegen om je reuma minder te maken, zoals niets uit nachtschadefamilie eten (zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika), visoliecapsules slikken, geen melk drinken en geen koffie drinken. Deze adviezen zijn dus helaas niet voldoende onderbouwd.
Rood vlees
Rokers hebben een veel grotere kans op reuma en ze krijgen de ziekte ook vaak in ernstiger mate. “Mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten, hebben ook een drie keer groter risico op reuma dan personen die dit niet doen.
Spierreuma en stress kunnen een duidelijk verband hebben, zo lijkt wetenschap steeds meer aan te tonen. Dit betekent niet dat stress de enige oorzaak is van spierreuma, maar het is inmiddels aannemelijk dat het wel een oorzaak voor een bepaalde vorm hiervan kan zijn.
Bespreek met een oefen- of fysiotherapeut welke oefeningen voor jou het meest geschikt zijn, bijvoorbeeld: Mobiliserende oefeningen. Vaak zijn dit rek- en strek oefeningen. Deze oefeningen maken je spieren soepel en gewrichten beweeglijker.
Bij spierreuma kunnen dus uiteenlopende symptomen voorkomen. Zo heeft 50 procent van de patiënten last van ochtendstijfheid en 39 procent van vermoeidheid. Tussen de 30 en 35 procent klaagt over pijn aan de schouders, bovenarmen, nek, heupen en spieren.
Reuma treft 1 op de 4 volwassenen. Het is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij veertigplussers. Het lijkt er echter op dat een natuurlijke verbinding in groene thee – epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) – ontstekingen en weefselvernietiging bij reumatoïde artritis (RA) kan afremmen.
Er is momenteel geen directe relatie bekend tussen het drinken van alcohol en het ontstaan van reumatoïde artritis. Ook is er geen aanwijzing voor een direct verband tussen de intensiteit van de ontstekingen en het drinken van alcohol.
De warmte van de zon ontspant de spieren en maakt de gewrichten soepeler, wat bewegen vergemakkelijkt. Ook voor reumatoïde artritis en artrose is de warmte van de zon heilzaam, al is rechtstreekse blootstelling zeker niet nodig en zelfs af te raden in combinatie met medicatie zoals corticosteroïden.
Een groot verschil tussen spierreuma en andere vormen van reuma, is dat bij spierreuma de gewrichten niet worden aangetast. Ook zit de ontsteking niet in de gewrichten, maar rondom. Spierreuma komt bijna niet voor bij mensen onder de 50. Andere vormen van reuma komen wel op alle leeftijden voor.
De verschillen tussen spierreuma en fibromyalgie
Zo is er bij spierreuma sprake van pijn en stijfheid in specifieke spiergroepen. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door ontstoken gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Bij fibromyalgie zijn het de tenderpoints die pijnlijk zijn.