Je weet dat de Knauf Stuc-Primer gereed is voor de afwerklaag als deze droog is en niet meer kleeft. De droogtijd is circa 6 uur bij een temperatuur van 23 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 50%. Het bepleisteren van nog vochtige Knauf Stuc-Primer vermindert de werking en de hechting van de pleister.
Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
In principe is er een ongeschreven regel dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt. Als we de 5 millimeter laagdikte weer even als voorbeeld nemen zou het stucwerk dus 5 dagen droogtijd nodig hebben. Mits er overal een goede luchtcirculatie is.
In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog 'donkere' vlekken zichtbaar zijn.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.
De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stucwerk. De vuistregel is 1 dag droogtijd per 1 millimeter dikte. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt. Om de droogtijd te bevorderen zorg je voor de juiste temperatuur in het vertrek en voldoende ventilatie.
De factoren die het meest invloed hebben op de droogtijd van de stuclaag zijn de mate van ventilatie, luchtvochtigheid, temperatuur en de dikte van het stucwerk. Over het algemeen wordt de volgende vuistregel gehanteerd: 1 dag droogtijd per 1 mm stucwerk.
Wij raden u aan om het stucwerk te laten spuiten of schilderen. Het is van groot belang dat het stucwerk helemaal droog is voordat er aan deze klus wordt begonnen. Het kan ook dat uw stucwerk behangklaar is afgeleverd, ga dan niet schilderen. Het stucwerk is simpel niet glad genoeg om het te laten schilderen.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
De muur zal het vocht uit de verf onttrekken met een vlekkerige muur als gevolg. Om dit op te heffen en ervoor te zorgen dat het eindresultaat er strak en egaal uitziet is het voorstrijken van gestucte muren essentieel.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
De ruimte waar de vloer wordt geplaatst zal de eerste weken na het stucen nog vochtig zijn. Dikte van de stuclaag, temperatuur en de ventilatie in de ruimte zijn sterk bepalend voor het drogen van de stuclaag. Gewenst is om het stucwerk ca. 2 tot 3 weken te laten drogen voordat u de vloer laat binnenkomen.
Stucwerk bestaat uit gips en een behoorlijke hoeveelheid water, soms wel 60% van het geheel. De hoeveelheid water hangt onder andere af van het soort stucwerk, de samenstelling en van de stukadoor zelf.
Of 1 of 2 keer voorstrijken nodig is, hangt dus af van de ondergrond die je wilt gaan schilderen. Een pas gestucte muur onttrekt veel vocht uit de verf en voorstrijk aanbrengen op stucwerk, is dan ook zeker nodig.
Het is niet moeilijk om een grof gestucte muur of pleisterwerk te verven. Wel kun je het beste de muur ontvetten en een voorstrijk fixmeermiddel aanbrengen op de muur. Hiermee voorkom je vervelende verfbladders in een later aangebrachte verflaag. Vervolgens kun je aan de slag met het verven van de grof gestucte muur.
Met voorstrijk verlengt u de levensduur van een pas geschilderde muur of plafond. De verf zal hierdoor ook minder snel afbladderen. Met één laag voorstrijk dekt u in één keer uw muren met verf. Dit scheelt onnodig overschilderen, en dus geld en moeite.
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Hoelang mag je een bouwdroger laten draaien? In principe mag je een bouwdroger 24 uur per dag zijn werk laten doen. Alle bouwdrogers van Dryfast zijn namelijk zo ontworpen, dat ze de woning optimaal kunnen drogen. Wel wordt met klem geadviseerd om met enige regelmaat even een kijkje te komen nemen bij de bouwdroger.
Het schuren van een stuclaag op een muur is gewoon noodzakelijk om er verder van alles mee aan te kunnen vangen. Wanneer er eenmaal is geschuurd is het belangrijk om de stoflaag die nog op de muur zit goed te verwijderen.
Als je na te stucen de muur gaat verven met latex kan je beter de dekkende voorstrijk gebruiken. Deze ziet eruit als verf en kan je met een roller aanbrengen. Omdat de voorstrijk dekkend is zie je precies waar je gebleven bent en kan je de muur egaal maken met voorstrijk.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
Een onbehandeld steenachtige ondergrond mag bij een behandeling met muurverf niet meer vocht bevatten dan 3 á 4%. Dit is eenvoudig vast te stellen door het aanbrengen van een transparante folie met tape op de te behandelen steenachtige ondergrond.