Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Wanneer glas te strak in de sponning is geplaatst, is het risico op ruitbreuk groot. Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig.
Wat is de spouwdikte of spouwbreedte? Bij dubbel glas is de spouw het zwarte of grijze kader tussen de binnenruit en buitenruit. De spouw kan 7, 10, 12, 13 of 15 mm breed zijn. De spouw kan gevuld zijn met lucht (standaard isolatie glas) of met argon gas (HR++ isolatie glas).
Hoe dikker het glas is, hoe sterker. Met dikker glas kun je dus grotere oppervlakten vullen. Bij oppervlakten van meer dan 10m2 moet je dubbel glas met een minimale dikte van 30 mm gebruiken. Gaat het om oppervlakten van minder dan 3 m2 dan heb je niet meer dan 24 mm dik dubbel glas nodig.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig.
Horizontaal inmeten
Je meet bovenin, in het midden en aan de onderkant van het te vervangen kozijn. De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt.
Voor HR++ glas moet het minimaal 23 mm zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat het glas wél past? Heb je houten kozijnen, dan kun je bekijken of je de sponning breder kunt uitzagen. Gebruik bredere glaslatten om dikker glas in het bestaande kozijn te plaatsen.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Kan je enkel glas vervangen door dubbel glas? Ja, dat kan. Je kunt enkelglas door dubbel glas vervangen, mits er voldoende ruimte is in de sponningen van het kozijn. Wanneer die ruimte echter ontbreekt dan kunnen de sponningen in de kozijnen in de meeste gevallen worden aangepast, zodat het dubbel glas alsnog past.
Glas breekt niet spontaan. Er is altijd een vorm van impact (hoe klein ook) nodig.
Hoe groot is de kans op een thermische breuk? Of er kans is op thermische breuken, hangt er vanaf welk soort glas het betreft. Bij het dubbele HR++ en triple HR+++ glas, dat bij Toelevering Online wordt toegepast, is er een kas op barsten bij een temperatuurverschil van 30 tot 40°C.
Zo komt hout bijvoorbeeld als grootste winnaar uit de bus met een U-waarde tussen 0,8 – 0.63 W/m²K. Hetzelfde geldt voor ramen in PVC, aluminium of staal. Van die materialen ligt de U-waarde wel sowieso hoger dan het geval is bij houten raamkozijnen. PVC ramen zijn dan nog het best isolerend.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Glasblokjes plaatsen we bij vast glas op de onderdorpel nabij de hoeken van de ruit, met een minimum afstand van 50 mm uit de hoek. Dat geldt ook voor glas in klepramen en valramen en dergelijke, die aan de boven- of de onderzijde scharnieren.
Bij enkel glas is de aanbevolen aftrek 5 mm en bij dubbelglas 7 mm. Snij met een Stanleymes de kit rondom de ruit los. Wrik vervolgens met een plamuurmes of een beitel de glaslatten – de latjes die de ruit tegen de sponning houden – los.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
HR glas: dubbel glas met coating (U-waarde ± 1.9) HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
Hoe bespaar je met HR++ glas? De HR++ glas besparing is aanzienlijk. De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas is 75 procent meer warmte en ruim 150 euro minder aan gasverbruik. Met HR++ glas bespaart een gemiddelde eengezinswoning zo'n 600 m3 gas per jaar.
De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas. Deze twee factoren maken dat niet ieder kozijn geschikt is voor triple glas. Gaat u van enkel naar triple glas, dan moet u nieuwe kozijnen laten plaatsen.