Het duurt bijna twee maanden voordat de serotonine-emmer weer helemaal is aangevuld.
Tips om je serotonine te verhogen
Bonen, bruine rijst en zonnebloempitten zijn dan ook een ideale serotonine booster. Naast voeding spelen ook andere leefstijlfactoren een essentiële rol. Zonlicht en beweging stimuleren bijvoorbeeld de aanmaak van serotonine, maar dat geldt ook voor meditatie.
Door de juiste voeding, genoeg slaap, genoeg beweging, buiten zijn, contact met je naasten en door leuke dingen te doen komen je gelukshormonen vrij. Er zijn dus meerdere hormonen die ervoor zorgen dat je een gelukkiger gevoel krijgt.
De oorzaken van serotonine tekort
Bij sommige mensen is het serotonine gehalte simpelweg van nature minder aanwezig. Serotonine receptoren functioneren niet goed door bijvoorbeeld verteringsproblemen of omdat dat genetisch bepaald is. Langdurig stress kan ook de hoeveelheid serotonine aantasten.
Serotonine kan alleen worden aangemaakt uit het aminozuur genaamd tryptofaan. Je haalt het uit voeding zoals kikkererwten, bananen, bruine rijst, pompoen- en sesamzaadjes, chocola en melk. Enzymen helpen de tryptofaan uiteindelijk omzetten in serotonine.
Mocht het je alsnog niet lukken om voldoende tryptofaan binnen te krijgen, overweeg dan aan het begin van je thuiswerkdag supplementen te nemen die de aanmaak van serotonine stimuleren: L-Tryptofaan, 5-HTP, Visolie, Niacine, Melatonine, Vitamine B6, Vitamine B3, Magnesium, Passiebloem of Sint-janskruid.
Voldoende inname van vitamines en mineralen verhoogt de aanmaak van serotonine. Het gaat hierbij vooral om vitamine B3, B6 en magnesium. Geschikte voedingsmiddelen met voldoende vitamine B3, B6 en magnesium zijn bijvoorbeeld rood vlees, zonnebloempitten, vis, melk, bananen, pinda's en eieren.
De meest voorgeschreven geneesmiddelen zijn tegenwoordig medicijnen die de heropname van serotonine in neuronen voorkomen: de zogenaamde SSRI's of selectieve serotonineheropnameremmers. Ze staan bekend onder de namen Sertraline, Citalopram en Fluoxetine.
De rol van vitamine B6. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van verschillende neurotransmitters, waaronder serotonine, norepinefrine en dopamine en is daarmee een onmisbare vitamine voor het functioneren van het centrale zenuwstelsel.
Symptomen van een serotoninesyndroom kunnen zijn: spiersamentrekkingen, heftig zweten, versnelde hartslag, hoge koorts, rillen, verwijde pupillen, opwinding, verwardheid, diarree, oververhitting, spierstijfheid en overactieve reflexen.
Deze neurotransmitters hebben allemaal andere informatie en doen dus andere dingen in de hersenen. Serotonine wordt bijvoorbeeld door de hersenen gebruikt voor stemming, eetlust, geheugen, slaap of lichaamstemperatuur. De neurotransmitter dopamine is erg belangrijk bij beloning, plezier en beweging.
Ook dopamine kan enorm verslavend werken. Doordat het zo snel komt en gaat, maar zo fijn voelt, willen we die boost van dopamine zo snel mogelijk opnieuw ervaren.
3-mmc verhoogt de hoeveelheid beschikbare noradrenaline en dopamine in het zenuwstelsel. Daarnaast heeft het ook een klein effect op de serotonine. De serotonine die wordt aangesproken is minder hoog dan wanneer je XTC neemt. Er wordt echter wel gebruik van gemaakt.
'Natuurlijke' antidepressiva zijn alle middelen en methoden die niets met chemische antidepressiva te maken hebben. Hiertoe behoren hormonen, vitaminen, mineralen, lichaamseigen stoffen, geneeskrachtige kruiden, slaapkuren, ontspanningstraining, psychotherapie en creatieve activiteiten.
Neurotransmitters en depressie
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en generiek verkrijgbaar.
Het is al decennia bekend dat 5-HTP helpt tegen (majeure) depressies, onder meer depressie met daarbij onrust en/of snelle geïrriteerdheid. 5-HTP is bij een eerste depressie even effectief als de SSRI (serotonineheropnameremmer) fluoxetine. Bij liefdesverdriet helpt 5-HTP de eerste weken beter door te komen.
Over 5-hydroxytryptofaan (5-HTP)
Komt van nature in voedsel voor in hoeveelheden die te klein zijn om ons echt veel goeds te doen. Het menselijke lichaam metaboliseert 5-HTP uit tryptofaan, een ander aminozuur dat we vinden in kalkoen, eieren, spirulina, sojabonen en parmezaanse kaas.
Zonder medisch toezicht is het gebruik van 100 tot 200 mg veilig en voldoende effectief zoals aangetoond in klinische studies. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel L-Tryptofaan maar 5-HTP nog meer, de activiteit van MAO-remmers, tricyclische antidepressiva en SSRI's zoals Prozac verbetert.
Serotonine en drugs
Zo ontstaat er een serotonine tekort en voel je je slecht wanneer je stopt, waardoor je weer wilt gebruiken. Door deze neerwaartse spiraal kun je makkelijk verslaafd raken.
Sommige voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Eet daarom meer van de volgende dingen en bezorg niet alleen je buik een goed gevoel, maar ook je brein: Denk aan aardbeien, bananen, appels, avocado's, watermeloenen. Of aan groene groenten, bieten, koffie of thee.
Wat wordt getest? Deze test meet de hoeveelheid serotonine in bloed of in de bloedplaatjes. Serotonine wordt naar behoefte geproduceerd door het centrale zenuwstelsel, vooral door de hersenen. Ook speciale cellen in de longen en de darmen kunnen serotonine maken.
Zo kun je bij een dopamine tekort moeilijker bewegen, verlies je je zin in seks, heb je moeite met (vooruit) denken en is de kans groot dat je om de twee minuten in een huilbui uitbarst omdat je je emoties niet meer onder controle kunt houden. In ernstige gevallen gaat het tekort zelfs richting depressie.