Karting is de meest betaalbare vorm van autosport en bij uitstek de kweekvijver voor autosporttalent. De meest(e) succesvolle autosporters komen voort uit de karting. Daarin hebben zij op jonge leeftijd zeer scherp en in uiterste concentratie leren sturen en inhalen.
Karten is dé opstap naar de autosport, het is niet voor niets dé manier om te leren racen. Alle Formule 1 coureurs zijn begonnen met karten, de meesten al op jonge leeftijd. In de kartsport zijn veel mogelijkheden voor kinderen, zowel op recreatief gebied als op competitief gebied.
Niet goedkoop. Goedkoop is karten niet: 2.000 tot 3.000 euro per jaar ben je gemiddeld zeker kwijt als je het als serieuze sport wilt beoefenen. Een tip voordat je je volledig in het wedstrijdkarten stort: ga eerst eens bij een wedstrijd kijken en maak een praatje met rijders, begeleiders en teams.
Karten is een sport omdat het dezelfde kenmerken heeft als de meeste andere sporten. Die kenmerken zijn te verdelen in een aantal categorieen: Het is fysiek zwaar. Er gaat veel tijd in zitten.
Een vraag die regelmatig gesteld wordt is of je geld kunt verdienen met de kartsport. Win je bijvoorbeeld prijzengeld? Nee, in de meeste klassen win je een trofee of medaille en als je geluk hebt win je weleens het inschrijfgeld voor een wedstrijd terug, maar dat is zelden.
Is karten moeilijk? Nee, bij recreatie karten hoef je alleen maar gas te geven en te remmen. Je krijgt voordat je aan het karten begint natuurlijk ook een duidelijke uitleg. Wel is er behendigheid voor nodig om de beste rondetijd neer te zetten.
Karten is enorm leuk om te doen. Terugkomend op die concentratie, heb je naast het rijden ook weinig tijd om aan iets anders te denken dan plezier. Dit helpt. Leuke activiteiten helpen je om relaxter te zijn en zelfs om beter te slapen.
Omdat elke kart anders is, is het heel moeilijk om een gemiddelde prijs te geven, maar ga ervan uit dat een nieuwe kart ongeveer de 6000 a 7000 euro kost voor een automaat tot ongeveer 8000-9000 voor een schakelkart. 2e hands vind je al goede karts voor ongeveer de helft van dat geld.
Dan is het mogelijk om bijvoorbeeld kartlessen voor kinderen te volgen. De kosten van zo'n les verschillen ontzettend per aanbieder, wat varieert tussen de € 27,50 en € 40,00 per les. Hier krijgen ze persoonlijke aandacht én kunnen ze op hun eigen tempo veel meters maken.
De duurste manier om wedstrijden te karten is met een eigen kart.Hier krijg je namelijk te maken met je eigen variabele kosten. Denk aan een setje banden, schades, onderhoud, benzine, inschrijfgelden, etc. Dit zorgt ervoor dat het al snel redelijk duur wordt, een kart aanschaffen is namelijk het probleem nog niet.
Racen is niet goedkoop. Uitgaande van twee rijders per auto kost een seizoen in de M2 CS Racing Cup 40.000 tot 50.000 euro. Dat is inclusief de afschrijving en het onderhoud van de auto, banden, brandstof en inschrijfgelden.
Voor kinderen vanaf 8 jaar met een minimale lengte van 125 cm is het al mogelijk om te komen karten in een kinderkart.Vanaf 14 jaar met een minimale lengte van 155 cm mag er in een gewone kart gereden worden.
De volwassenenkarts beschikken over 6,5 PK en 200 CC.
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: ga naar de dichtstbijzijnde kartbaan, stap in een kart en jouw race carrière is begonnen. Op die manier starten de meeste autocoureurs. Maak je eerste meters bij een kartbaan in de buurt en je zal merken dat je je meteen een echte coureur voelt.
Snelle 200cc karts (ca.80 km/u!)
De volwassenenkarts beschikken over 6,5 PK en 200 CC.
De gemiddelde snelheid bij karts ligt rond de 60 km per uur. Pas op want dit is de gemiddelde snelheid! Ons circuit heeft een aantal pittige bochten en verrassende chicanes. Aangevuld met twee grote rechte stukken en een unieke fly-over van over de 145m lang kunnen er snelheden boven de 60 km behaald worden.
In de afgelopen jaren is karten steeds populairder geworden. Volgens KNAF is het aantal kartscholen met licentie sinds 2016 gestegen met 32 procent. Het aantal permanente actieve rijders lag in 2017 rond 400.In 2021 waren dit er al bijna 600.
Race dan een sessie met de VT250 race karts. Deze karts zijn uniek in Nederland en beschikken over een echte racemotor. De kart trekt mega snel op en voor extra grip zijn er speciale soft race banden gemonteerd. De motor beschikt over een injectie en haalt een topsnelheid van 120 km/u.
Indoor huurkart: 50 tot 60 km/h. Outdoor huurkart: +- 80 km/h. Automaat privé kart: max.120 km/h.
De snelheid die je kunt behalen hangt dus grotendeels van het type kart af, hieronder vind je een opsomming van de snelheden per kart: Indoor huurkart: 50 tot 60 km/h. Outdoor huurkart: +- 80 km/h.
Op de meeste kartbanen geldt de regel dat je in ieder geval een lange broek en dichte schoenen zonder hakken moet dragen. Verder hoef je niks speciaals mee te nemen, een helm en beschermende race kleding zoals een overall of jack en/of beschermstukken krijg je ter plekke.
Is Karten vermoeiend? Karting belast spiergroepen die anders nauwelijks worden gebruikt.Vooral de rug- en nekspieren, maar ook de arm- en handspieren zijn gespannen tijdens het karten.
Is karten gevaarlijk? Zolang je je bij recreatie karten aan de veiligheidsregels houdt, is het niet gevaarlijk. Je moet verplicht een helm op en bij lang haar je haar vastmaken onder de helm. Ook krijg je vaak een beschermende overall of jas.
Je hebt er misschien al weleens van gehoord: de ideale racelijn. Dit is de snelste lijn door de bochten van het circuit. Rijd de bochten in een vloeiende lijn van buiten naar binnen en weer naar buiten. Hiermee maak je de bocht zo recht mogelijk, waardoor je minder hoeft te sturen en meer snelheid behoudt.