De Caloh Wagoh is een 1% motorclub opgericht door Delano R. in 2016 in Den Haag ( Nederland ).
De motorclub is in 2016 opgericht nadat prominenten Michel (Trailer Trash Maro Djipen) en Keylow (Crips) hun eigen weg kozen. Veel leden zijn van Surinaamse afkomst of zijn woonwagenbewoner. Er zijn tientallen afdelingen in Nederland, België, Verenigd Koninkrijk en Suriname.
Delano 'Keylow' R. was oprichter van de Crips in Nederland en hoogste baas van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Volgens het OM en de rechtbank fungeerde hij zelfs als 'moordmakelaar' van topcrimineel Ridouan T. Hij is op dinsdag 5 juli 2022 dan ook veroordeeld in een van de grootste strafzaken ooit: Eris.
Caloh Wagoh betekent 'zwarte woonwagen' en bestaat uit twee bendes die eind 2016 samen gingen.
Tony de G. - geboren in Schiedam en getogen in Spijkenisse - is de belangrijkste getuige in het proces Eris, dat afgelopen maandag inhoudelijk van start ging in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De zaak draait om vijf liquidaties en elf pogingen daartoe.
In Nederland zijn er twee motorclubs die daaronder vallen: Satudarah en Bandidos. Het dragen van kleding met logo's van deze clubs mag dus niet. Motorclubs zoals Hells Angels en No Surrender zijn tot nu toe wel verboden, maar nog niet onherroepelijk.
Feno D. uit Nieuwegein wordt in liquidatieproces Eris beschuldigd van betrokkenheid bij de liquidatie in 2017 van crimineel Jair Wessels in Breukelen, de opdracht de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien te liquideren (toen mislukt), drie pogingen tot liquidatie en een (poging tot) beschieting van een woning.
Satudarah blijft met ruim 750 leden de grootste motorbende van Nederland. Daarna volgen Hells Angels (400 leden) en No Surrender (300 leden).
De club is voortgekomen uit de Haagse bende Crips. In 2016 is deze bende met de outlaw motorclub Trailer Trash Maro Djipen ('Ons Leven') MC samengevoegd tot Caloh Wagoh.
No Surrender-oprichter Klaas Otto neemt afstand van motorclubs, 'heb nu ander leven' No Surrender-oprichter Klaas Otto stelt dat hij nooit meer bij een motorclub zal gaan. Dit zei hij maandag in het gerechtshof in Leeuwarden.
Een 1%MC (1% MotorClub) of OMG (Outlaw Motorcycle Gang) is een motorclub waarvan de leden zich niet aan de wet gebonden voelen.
Motorbendes in de VS
De oudste motorclub van Amerika is de New York Motorcycle Club. Deze club werd in 1903 opgericht en groeide later uit tot de American Motorcyclist Association, de grootste motorclub ter wereld met meer dan 200.000 leden. Daarnaast zijn de Hells Angels, de Mongols en de Bandidos bekende motorclubs.
Strafzaak Eris ('Caloh Wagoh') Hoger beroep
In dit proces staan in hoger beroep 20 verdachten terecht, onder wie een kroongetuige. Volgens de rechtbank waren ze in 2017 in wisselende samenstellingen verantwoordelijk voor onder meer 5 liquidaties en meerdere pogingen daartoe.
Ze dragen een mouwloos spijkerjack of een leren jack met daarop diverse symbolen en rijden op een Harley Davidson-motor: De Hells Angels.
De Hells Angels in Nederland telt achttien lokale afdelingen (zogeheten chapters dan wel charters) met in totaal 241 leden. De club werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden werd de club ook actief in Nederland.
Dat gaat om het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals de zogenoemde 'Outlaw Motor Gangs' (OMG) Bandidos, Satudarah, Hells Angels, No Surrender en de 'brotherhood' Catervarius. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag op basis van een uitspraak van de Hoge Raad.
Daniël Uneputty volgde in 2004 Willem van Boxtel op als president van de hoofdstedelijke zogeheten chapter van de Hells Angels.
: Nomads en South Coast.
"Darahbaru betekent 'nieuw bloed' en dat is voortzetting van Satudarah wat 'één bloed' betekent."
De uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden waarbij Hells Angels-organisaties in Nederland zijn verboden, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.
En riep dus mijn maat ZODDDDD Zuid Oost Drenthe!
Leider Henk Kuipers van motorclub No Surrender moet 10 jaar de cel in vanwege het leidinggeven aan een criminele organisatie. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald. De rechtbank wil ook dat Kuipers, die het proces in vrijheid mocht afwachten, meteen terug de cel in moet.
De straf van tien jaar cel die Henk Kuipers als oud-captain van motorclub No Surrender in 2020 van de rechtbank in Groningen kreeg, kwam hard binnen. Dat zei hij vandaag op de eerste zittingsdag van het hoger beroep tegen hem en drie medeverdachten bij het gerechtshof in Leeuwarden. "Tien jaar cel!