De kleinste coureur op de Formule 1-grid is met afstand Yuki Tsunoda. De Japanner is elf centimeter korter dan de op een na kortste coureur: Lando Norris. Het zorgt ervoor dat de coureur meteen ook met afstand de minst zware coureur is in de Formule 1. Door zijn lengte weegt hij namelijk maar ongeveer 54 kilogram.
Esteban Ocon en Alex Albon zijn de langste Formule 1-coureurs. De Alpine- en Williams-coureur zijn beide 1,86 meter lang. George Russell en en Nicholas Latifi zijn met 1,85 meter ook lange rijders. Yuki Tsunoda is daarentegen de kleinste coureur op de grid.
Juri Vips is de jongste coureur die dit seizoen meters wist te maken met zijn 21 jaar.
De reglementen hebben bepaald dat er per race minimaal 305 kilometer verreden moet worden. Dat betekent dat de coureurs soms een extra ronde moeten rijden om de minimale afstand te kunnen behalen. Aangezien deze afstand vast staat voor iedere race, verschilt het aantal rondes bij ieder circuit.
Een hardere band gaat langer mee, maar is niet zo snel als een zachte band. Met het zachte rubber kan een coureur rapper in de rondte gaan, daarentegen slijt die band wél snel.
De hoogst gemeten snelheid van een F1-auto ooit staat op naam van Honda. Ze verscheepten de RA106 uit het F1-seizoen naar de zoutvlaktes van Bonneville in de VS. Coureur en tevens redder van Grosjean in Bahrein, Alan van der Merwe wurmde zich in de Honda en behaalde een snelheid van 397,483 km/u.
De reden waarom Lewis Hamilton voor een knalgele helm heeft gekozen, is omdat de Brit de fans een handje wil helpen. Op deze manier kunnen de auto's van ploegmaat George Russell en die van Hamilton beter uit elkaar worden gehouden.
Fernando Alonso is dit jaar de oudste coureur in de Formule 1, nu Kimi Raikkonen een punt achter zijn carrière in de koningsklasse van de autosport heeft gezet.
Max Verstappen woont in het belastingtechnisch aantrekkelijke Monaco. De Red Bull F1-coureur heeft daar een huurappartement, wat naar verluidt 18.000 euro per maand kost. De geschatte waarde van het appartement bedraagt 16 miljoen euro.
Vettel werd op 14 november 2010 voor het eerst wereldkampioen, op 9 oktober 2011 voor de tweede maal, op 25 november 2012 voor de derde keer en op 27 oktober 2013 voor de vierde maal op rij. Hij werd in 2010 de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit.
80 kilo voor een coureur.
Lengte en gewicht coureur: minimaal 80 kilo
Daarbij komt ook nog eens dat minimaal 80 kilo van de coureur zelf dient te komen. Is dit niet het geval, dan zal de coureur extra ballast op zijn zitplaats moeten bevestigen. In totaal zal de coureur, helm en auto dus minimaal 740 kilo moeten wegen, ook al is de tank leeg.
Het gewicht van een Formule 1 auto
Grotere, zwaardere coureurs waren daarbij lang in het nadeel. Nu is afgesproken dat de auto inclusief coureur sinds 2022 minimaal 795 kilogram moet wegen, waarvan de coureur en zijn stoeltje altijd voor minimaal 80 kilo meetellen.
Al sinds jaar en dag is Lewis Hamilton het gezicht als eerste rijder bij Mercedes. Nico Rosberg, Valtteri Bottas en sinds dit seizoen George Russell. Allemaal de tweede rijder bij het raceteam, achter Hamilton.
De meeste Formule 1-coureurs zijn ongeveer 175 centimeter lang, maar enkele coureurs steken ver boven de 180 centimeter uit. Esteban Ocon is de langste F1-coureur op de grid. De Fransman is 1.86 meter lang. Drie coureurs zijn een centimeter korter, namelijk Antonio Giovinazzi, George Russell en Nicholas Latifi.
1e titel: 43 jaar, 10 maanden en 4 dagen oud
De man die al het langst in de lijst staat, is Farina. Farina wist namelijk het allereerste wereldkampioenschap Formule 1 op zijn naam te schrijven, nadat verschillende races tussen 1947 en 1949 nog niet onder de noemer van een kampioenschap vielen.
Hij deelt die tiende positie met de Braziliaan Nelson Piquet, de vader van Verstappens huidige vriendin Kelly Piquet. In dit lijstje is Hamilton de absolute recordhouder met 182 podiumplaatsen.
Chassis, maar vooral motor en transmissie zijn de duurste onderdelen. De prijs voor elk van de drie toegelaten eenheden per seizoen wordt geraamd op ongeveer 10 miljoen euro. Wie de prijs van een huidige raceauto op 12 tot 15 miljoen schat, zit er dus niet ver naast.
Een hoop Nederlanders zitten vandaag weer voor de buis gekluisterd, want het Formule 1-seizoen gaat van start. Maar je kunt er ook voor kiezen om naar zo'n auto in je eigen garage te gaan kijken. Je kunt zo'n Formule 1-auto namelijk ook 'gewoon' kopen.
Bugatti Chiron sneller dan Le Mans-racer
De Bugatti Chiron is totaal over the top. Letterlijk, want de sportwagen voor de puissant rijken verslaat zelfs een Le Mans-racer op het beroemde circuit. Er was een tijd dat de auto's op Le Mans snelheden bereikten van tegen de 400 km/h tijdens de beroemde 24 uursrace.
Elke coureur is verplicht om minimaal één pitstop te maken, aangezien er per race op minimaal twee sets banden geracet moet worden.