Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Benodigdheden: 250 g spliterwten, 1 liter water, 1 klein gesneden ui, 100 g soepgroenten, zout of bouillonblokjes. 1. De erwten hoeft u niet voor te weken enkel wassen en met het water langzaam aan de kook brengen.
Doe de spliterwten samen met het vlees, 2 liter water, de laurierblaadjes en enkele zwarte peperkorrels in een grote soeppan. Breng het water aan de kook en laat dit minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer de soep kookt, hoe zachter de erwten worden en hoe meer smaak er vrijkomt.
Bij het koken komen deze vrij, waardoor het bekende schuim ontstaat. Dit is geheel natuurlijk en komt ook voor bij verse bonen. Deze eiwitten kunnen een beetje bitter zijn, vandaar dat vaak wordt geadviseerd om het schuim af te scheppen en/of na het koken goed af te gieten. Dat komt de smaak alleen maar ten goede.
Het kan voorkomen dat de kooktijd voor de spliterwten die je gebruikt iets langer is dan aangegeven in het recept. Ook is het handig om zout pas achteraf toe te voegen. Zout zou ervoor kunnen zorgen dat de buitenkant (het schilletje) hard blijft.
Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
De spliterwten hoeven niet geweekt te worden voordat je ze gebruikt voor deze erwtensoep. Ik raad aan om ze af te spoelen om vuil of zand van de oogst te verwijderen. Terwijl je bij veel gedroogde bonen moet weken en wachten tot de volgende dag om ze te gebruiken, zijn de spliterwten klein genoeg om zacht te worden in dit recept zonder ze een nacht te laten weken .
Spoel de erwten altijd eerst goed af. Doe de spliterwten dan in een bak met koud water. Reken per kilo erwten ongeveer 1,5 tot 2 liter water. Laat de erwten enkele uren, maar het liefste overnacht weken.
Ze moeten niet worden verward met groene erwten of tuinerwten, die worden beschouwd als een zetmeelrijke groente. Spliterwten zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten, plus ze hebben veel extra gezondheidsvoordelen . Een 1/2 kopje gekookte spliterwten bevat ongeveer 115 calorieën, 8 gram eiwitten en 8 gram vezels.
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan. Houd voor de exacte kooktijd het bereidingsadvies op de verpakking aan.
Het is waar, erwten een nacht in water laten weken verkort hun kooktijd. Maar weken is niet per se nodig . Spliterwten koken relatief snel. Ongeweekte erwten hebben 1 tot 2 uur nodig om te sudderen; geweekte erwten hebben ongeveer 40 minuten nodig.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Spoel de gele erwten af. Kook ze in een pan met 1 L water in 25-30 min. beetgaar.
3 kopjes water voor 1 kopje spliterwten. de gewenste textuur. Voor spliterwten die hun vorm behouden, kook gedurende 20 minuten. Voor een gladde puree, kook gedurende 40 minuten of langer.
Bij voorkeur 1:4 verhouding: 250 gram spliterwten op 1 liter water. Voor een dikkere soep: Gebruik minder water (1 liter voor 300 gram spliterwten). Bij een meer vloeibare soep: Voeg extra water toe (1 liter voor 200 gram spliterwten).
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
Spliterwten zijn gewoon normale erwten die gedroogd en gespleten zijn om het kookproces te versnellen ! Spliterwten zijn een soort peulvrucht en kunnen gegeten worden als groente of eiwit. Ze kunnen groen of geel zijn. Groene spliterwten hebben een lichtzoete smaak en gele erwten zijn milder.
Dit maakt erwtensoep gezond
Erwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index.
Gedroogde erwten, vaak gesplitst verkocht, zijn een geweldige bron van voedingsvezels en een goede bron van B-vitamines, ijzer, plantaardige eiwitten en meer. De Dietary Guidelines for Americans 2020-2025 raden aan om 1-3 kopjes peulvruchten per week te consumeren op basis van de calorie-inname.
Zo maak je het. Doe 400 g spliterwten in een grote (soep)pan en schenk er 1,5 liter water bij samen met 1 el zout.
Een zak spliterwten van 450 gram bevat ongeveer 2 kopjes , genoeg voor twee porties van deze soep, en kost ongeveer $ 1.
Onzuiverheden. Maak je zelf vlees- of visbouillon, dan kan er ook een witte schuimlaag ontstaan. Dat schuim doe je wél weg want het bevat gestolde eiwitten en andere afvalstoffen. Schep het zo snel mogelijk voorzichtig weg met een schuimspaan en herhaal tot er geen schuim meer opduikt.
Als je spliterwten hard zijn na deze kooktijd, is er iets mis met de erwten of met je water . Als de erwten erg oud en uitgedroogd zijn, worden ze niet zachter. En als het water dat je gebruikt om de soep te maken hard is met veel opgeloste mineralen die kunnen voorkomen dat de erwten zachter worden.
Als je de spliterwten mixt, merk je al snel dat er een dikke erwtensoep ontstaat. In een echte Hollandse erwtensoep of snert moet je je lepel kunnen rechtzetten. Valt de lepel om, dan mag je de soep nog wat verder later inkoken.
Voeg een snufje ( ongeveer 1/4 theelepel ) bicarbonaat soda (baking soda) toe aan de kookvloeistof. Dit zal de PH-waarde veranderen naar alkalisch… en die verandering zal ervoor zorgen dat de coating iets sneller afbreekt en zorgt voor een verhoogde waterabsorptie, wat zal leiden tot het verzachten van de celwanden.