We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Of je een wind inhoudt of laat gaan, maakt geen verschil voor je gezondheid. Een ingehouden scheet geen kwaad, maar kan wel ongemak en buikpijn veroorzaken. Als je thuis bent, kun je winden dus beter laten gaan. Ben je in het gezelschap van anderen, houd dan een beetje rekening met de rest.
Je kunt spreken van winderigheid of flatulentie wanneer iemand veel meer scheten laat of daar geen controle over heeft. De aanwezigheid van gas in de darmen komt door: Het inslikken van lucht. Elke keer als we slikken, komt er ook een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen.
De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, deze zitten in bijvoorbeeld vlees en kip en natuurlijk in eieren! De een stinkt meer dan de ander, maar dat komt omdat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
Hiervoor heeft hij van zeil een scheet van maar liefst 7,40 meter laten maken. Het huidige record staat op 6,03 meter. Het scheetkussen ligt vandaag op de Stadhuisbrug in hartje Utrecht.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Stille scheten
De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt. Deze zwavellucht komt dan vrij en dit veroorzaakt de onaangename geur. De geur van jouw wind is onvoorspelbaar, het hangt af van de samenstelling van jouw darmflora.
REDUCEER JE EIWITTEN
Deze stinkende gassen ontstaan wanneer je darmen eiwitten afbreken die methionine en of cysteïne bevatten. Deze stoffen vind je terug in granen, ui, vis, eieren, bonen, zuivel, peulvruchten, spruitjes en kool.
Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.
Naarmate mensen ouder worden neemt het aantal winden toe, wat onder meer het gevolg is van een afname van de hoeveelheid spijsverteringssappen, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Bovendien neemt de kracht van de bekkenbodemspieren af, waardoor men winden moeilijker kan inhouden.
De kleine hoeveelheid die in een scheet zit, kan gezondheidsschade voorkomen. Het risico op kanker, beroertes en hartaanvallen wordt niet alleen kleiner, ook kunnen artritis en dementie op latere leeftijd verhinderd worden door gewoon vrijuit winden te laten, schrijft het blad.
Berekeningen wijzen uit dat een mens gemiddeld tussen de 8 en 25 scheten laat. Het gemiddelde van dit getal is 16,5. In een jaar zitten 365 dagen.
Een ingehouden scheet kan geen kwaad, maar je kan wel buikpijn krijgen. Dus gun je scheet de frisse lucht!
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
Scheten laten doet ieder mens, zo'n 12 tot 25 per dag. Wist jij dit al over winden?
Iedereen laat scheten. Sterker nog: een mens laat gemiddeld zo'n tien tot vijftien scheten per dag. Heel normaal én gezond!
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Zodra je poept, stijgen indringende geurmoleculen op vanaf je dampende drol. Vooral de zwavelverbindingen waterstofsulfide en methaanthiol zijn aromatische boosdoeners. Ze zijn niet eens rijk vertegenwoordigd in je uitwerpselen, maar onze neus is hypergevoelig voor hun aanwezigheid.
Eerst verwijder je zo veel als mogelijk de achtergelaten uitwerpselen en vervolgens bespuit je de plaats met een geurverdelger. Tenslotte maak je alles schoon met een allesreiniger; voor textiel gebruik je best een voor- én hoofdwasmiddel.