Het veganisme werd voor het eerst bekend doordat een bekende Griekse wiskundige en filosoof besloot veganistisch te eten. Zijn naam was Pythagoras. Dit was rond 500 voor Christus. Groepen onder de oude Grieken, Romeinen en Indiërs werden in die tijd voor het eerste veganist.
Als veganist – of vegan op z'n Engels – kies je er dus voor helemaal geen dierlijke producten te eten. Dus ook geen melkproducten, eieren, honing, gelatine of andere voedingswaren die van dieren afkomstig zijn.
Is veganisme gevaarlijk? Veganisten die geen enkel dierlijk product eten, hebben een veel groter risico op voedingstekorten dan vegetariërs die wel melk en eieren eten, en dat kan tot gezondheidsproblemen leiden. Dat betreft vooral vitamine B12, ijzer, calcium, vitamine D en omega-3 vetten.
Veganisten zijn mensen die een levensstijl aanhangen waarbij zij afzien van alle vormen van exploitatie van dieren. Dat betekent dat een veganist vanuit een morele overtuiging dierlijke producten zal proberen te vermijden. Hieronder valt voedsel, zuivel en eieren, maar ook kleding, schoonmaakartikelen en schoenen.
Veganisten eten plantaardig en planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Vegan is niet altijd beter voor je gezondheid
Maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen die je binnenkrijgt door het eten van dierlijke producten en die je lichaam wel nodig heeft. Vitamine B12 en vitamine D (wat trouwens geen vitamine is, maar een hormoon) zijn daar de bekendste voorbeelden van.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Vegan voedsel, de voordelen en valkuilen
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
Het verschil tussen vega en vegan is best duidelijk. Bij vegetarisch eten gebruik je geen dierlijke producten zoals vlees, vis en gelatine in je voedingspatroon. Dus producten waarvoor dieren zijn gestorven om het maar even plat te zeggen. Bij veganistische voeding gebruik je helemaal geen dierlijke producten.
Vroeger was er geen sprake van vegetariërs: onze voorouders aten amper groenten totdat grote dieren uitstierven. Onze voorouders uit het stenen tijdperk aten bijna altijd vlees, totdat 80.000 jaar geleden enkele grote dieren uitstierven en ze gedwongen werden om groenten te eten.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
Vegan leer: kurk
Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.
Vegan bier
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt.
Tevens past Calvé pindakaas binnen een veganistisch dieet. Dankzij ons vakmanschap lukt het ons om de smeuïgste van Nederland te zijn. Je kunt met een gerust hart een lekkere boterham met pindakaas smeren voor je kids.
Volkoren pasta is in nagenoeg alle gevallen vegan. Omdat volkoren pasta van durum tarwe en water gemaakt wordt, zijn er geen dierlijke bestanddelen terug te vinden in volkoren pasta. Daarom is volkoren pasta vegan en past het in een veganistisch dieet.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel! Check wel goed de verpakking of er geen melk in zit, want niet alle pure hagelslag merken zijn vegan.
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet. Zeker niet als je kijkt naar de verschillende soorten chips die er inmiddels bestaan.
De meeste glucosamine wordt gemaakt van de schildjes van schaaldieren zoals krab, kreeft en garnalen. Hoewel het niet het 'vlees' van het dier betreft, en je zelfs zou kunnen zeggen dat het om een afvalproduct gaat, vergelijkbaar met het leer koeien en varkens, is het niet een vegetarisch product te noemen.