Roomboter bevat 82% vet, 16% vocht en 2 gram vetvrije bestanddelen zoals eiwitten, vitamine A, B12, B2 en E, mineralen (calcium, kalium en fosfor) en melksuiker.
Echte boter wordt gemaakt van melk en bestaat voor ruim 80% uit vet en ongeveer 15% uit water.
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.
Boter of roomboter is de gekarnde room van melk. De productnaam 'boter' is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.
Antwoord van Jeroen Meus
Boerenboter of hoeveboter is echte roomboter die artisanaal gemaakt wordt en is het minst lang houdbaar maar vaak wel het lekkerste.
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
In vloeibare oliën zit geen water. Water verdampt tijdens het bakken en helpt het baksel om te rijzen. Daarom wordt er vaak boter dat water bevat gebruikt bij het bakken. Bijvoorbeeld bij een bodem van kruimeldeeg prik je gaatjes met een vork zodat de waterdamp kan ontsnappen en je bodem niet rijst.
Wist je dat er ruim 20 liter melk nodig is om 1 kilo boter te maken. De melk wordt eerst omgezet naar room en van de room wordt boter gemaakt. Lurpak wordt alleen gemaakt van natuurlijke ingrediënten en heeft daardoor een hele frisse en verse smaak.
Kort maar krachtig: roomboter is dierlijk, margarine is plantaardig. Van roomboter wist ik dat eigenlijk wel: boter wordt immers gemaakt van zuivel. Wil je zelf roomboter maken, dan kun je dierlijke room kloppen tot die schift. Wat je overhoudt zijn verse karnemelk en boter.
Waarom is boterprijs zo sterk gestegen? De vraag naar roomboter is de afgelopen tijd sterk gestegen mede door de toegenomen populariteit van natuurlijke voedingsproducten. Consumenten aten een tijdlang minder boter omdat het slecht zou zijn voor de gezondheid, maar daar wordt nu genuanceerder over gedacht.
Bij het maken van roomboter komen inderdaad geen ingewikkelde processen kijken, maar dat maakt het niet gezond. Roomboter is namelijk van nature rijk aan vetten (82 gram per 100): vooral verzadigd vet, plus daarnaast ook transvet. Deze vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
Roomboter bevat namelijk vitamine A, D, E en K. Deze vitamines heeft je lichaam nodig voor: Vitamine A is belangrijk voor de botten, tanden en is een belangrijke antioxidant. Vitamine D heeft je lichaam nodig om de calcium te reguleren.
Margarine bestaat voor iets meer dan de helft uit water. – Plantaardige oliën: 45% waarvan 25% zonnebloemolie, 11% lijnzaadolie en 2% koolzaadolie. Zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie zijn plantaardige oliën afkomstig van de pitten en zaden van de zonnebloem, vlasplant en koolzaadbloem.
Boter en roomboter zijn hetzelfde, er bestaat dus geen variant van boter die zonder room gemaakt is. Boter is zelfs een beschermde naam, om boter te heten moet een product maar liefst 80 procent melkvet bevatten.
Verzadigd vet is minder goed voor je hart en bloedvaten. Je herkent dit type vet doordat het bij kamertemperatuur vaak gestold is. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, waaronder: roomboter.
Roomboter (boter) is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Boter bestaat vooral uit afgeroomde melk (room) en een klein beetje water. Om 1 kilo boter te maken, is de room van ongeveer 25 liter melk nodig.
Karnen van room
De room wordt gepasteuriseerd en vervolgens 'gekarnd'. Door het karnen wordt het vocht verder uit de room geslagen. De schil van de vetbolletjes wordt kapot geslagen zodat het vet er uit loopt. Dit vet klontert samen in boterkorrels.
Van melk tot boter
Vermoedelijk bestond boter al zo'n negenduizend jaar geleden. Wellicht werd ze per ongeluk uitgevonden toen melk in zakken op de rug van muildieren werd gebonden om ze te vervoeren. Door alle hobbels in de weg werd de melk zo door elkaar geschud, dat het eindproduct boter werd.
Wat is een veilige hoeveelheid boter? Het advies is om de inname van verzadigd vet te beperken tot minder dan 10% van je dagelijkse calorieënbehoefte (22). Eet je bijvoorbeeld ongeveer 2000 calorieën per dag, dan is dat hoogstens ongeveer 22 gram verzadigd vet – ofwel ongeveer 3 eetlepels (42 gram) boter per dag (1).
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke vetten en zijn daarom gezonder. Daarnaast bevatten plantaardige oliën meer gezonde onverzadigde vetten. Onverzadigd vet verlaagt het slechte cholesterol in je bloed en verkleint daarmee je kans op hart- en vaatziekten.
Producten die bijdragen aan een verhoogd LDL-cholesterolgehalte zijn over het algemeen producten met veel verzadigd vet (roomboter, kokosolie, volvette kazen), producten die van nature cholesterol bevatten (eieren en koffiebonen (ongefilterd)) en zonder enige uitzondering ook transvetten (chips, koekjes, cruesli).
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter.
Hoe lang precies hangt volgens het Voedingscentrum af van hoe de boter eruit ziet, smaakt en ruikt. Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien.Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.