In veel opzichten lijken Sinterklaas en de Kerstman op elkaar. Zelfs aan de Engelse naam voor de Kerstman zie je dat de twee op z'n minst familie zijn. Maar het antwoord op de vraag wie eerst was, is volgens professor Geybels heel eenvoudig: dat is Sinterklaas.
Het is met mythische figuren altijd lastig om aan te wijzen waar ze nu precies vandaan komen. Feit is natuurlijk dat Sinterklaas eerder bestond dan de kerstman. En onze Sint heeft wel degelijk invloed gehad op het ontstaan van de bolle ho-ho-ho-roeper.
James Edgar staat bekend als de eerste die zich verkleedde als Kerstman (in clownsoutfit). Hij begon de traditie in 1890 in zijn warenhuis in Brockton, Massachusetts. In 1930 kreeg de Amerikaanse tekenaar Haddon Sundblom de opdracht van Coca-Cola een serie advertenties te ontwerpen voor de aanstaande kerstperiode.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn een soort broers, of in ieder geval naaste familieleden. De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
Dit verhaal heb je nog nooit gehoord. Het is een hilarische en ontroerende komedie over Fred Claus, de broer van de Kerstman en zijn complete tegenpool.
In veel opzichten lijken Sinterklaas en de Kerstman op elkaar. Zelfs aan de Engelse naam voor de Kerstman zie je dat de twee op z'n minst familie zijn. Maar het antwoord op de vraag wie eerst was, is volgens professor Geybels heel eenvoudig: dat is Sinterklaas.
Nadat het beeld van de Noord-Amerikaanse Santa Claus eenmaal was ingeburgerd, reisde hij weer terug naar Europa, waar hij plaatselijke namen aannam, van Père Noël in Frankrijk tot Father Christmas in Groot-Brittannië en de Kerstman in Nederland en Vlaanderen.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
Voor de Amerikanen woont de kerstman op de Noordpool terwijl voor de meeste Europeanen de kerstman in het Finse Rovaniemi woont. De Denen maken het nog ingewikkelder en beweren dat de kerstman in Groenland woont, wat natuurlijk komt doordat Groenland onderdeel uitmaakt van het Deense Koninkrijk.
Nee, dat is niet helemaal het geval. Er zijn eeuwenoude illustraties van de Kerstman waarin hij afwisselend een rood, groen of geel pak draagt. Zijn uiterlijk is door de jaren heen ook veranderd: van kabouter en elf tot angstaanjagende gnoom.
Santa Claus is namelijk afgeleid van onze welbekende goedheiligman: Sint Nicolaas, oftewel Sinterklaas. Net als Sinterklaas komt de Kerstman daarom niet uit het koude noorden, maar uit de zonnige stad Myra in het huidige Turkije. Sint Nicolaas stond bekend om zijn vriendelijkheid en vroomheid.
De Kerstman heet eigenlijk Santa Claus en is getrouwd met Mrs.Claus. Hij woont op de Noordpool maar anderen denken dat hij uit Amerika of uit Finland komt.
Welnu, dat Sinterklaas dun is, is logisch, want hij is een katholieke heilige. Die zijn vrijwel altijd dun. Middeleeuwers waren positiever over dikke mensen dan wij, dik-zijn kon een statussymbool zijn, maar in de christelijke kerk is dik-zijn altijd iets negatiefs geweest.
Sinterklaas is vermoedelijk gebaseerd op Nicolaas, een bisschop die rond de vierde eeuw na Christus in het huidige Turkije leefde en na zijn dood door heel Europa werd geëerd.
In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op de dag van vandaag jul. In de Romeinse kalender viel de winterzonnewende op 25 december. De viering van Kerstmis op 25 december ontstond in de vierde eeuw in Rome. Het is onbekend wie dit precies voor het eerst heeft ingesteld en waarom.
"Joden vieren geen Kerstmis, maar in de maand december vieren wij het lichtfeest of Chanoeka. De datum verandert elk jaar, omdat joden de maankalender volgen. Dit feest duurt 8 dagen, en we branden op een kandelaar of Chanoekia elke dag een kaarsje tot ze alle 8 branden."
Waar komt het woord Kerstmis eigenlijk vandaan? En waarom wordt het eigenlijk in de winter gevierd? Kerstmis betekent letterlijk de mis van Christus (afgeleid van het Oud-Engelse woord Christes maesse). Het woord mis vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de woorden Ite, ecclesia missa est dat 'heengaan' betekent.
Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd.
Hij is geboren rond het jaar 280 in Patara en is waarschijnlijk gestorven op 6 december 343. Hij was zo beroemd dat zijn botten goed werden bewaard en er een speciaal graf voor hem werd gemaakt. Zoals het normaal was voor veel christenen in die tijd, gaf hij veel geld aan arme mensen.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Het was reclametekenaar Haddon Sundblom die de gekende kerstman vorm gaf in opdracht van Coca‑Cola. De Kerstman maakte voor het eerst zijn opwachting in een Coca‑Cola kerstreclame in 1931.
er Klaas) genoemd. Dit veranderde later in Santa Claus, de Amerikaanse naam voor de Kerstman. De datum van het 'Amerikaanse Sinterklaasfeest' schoof een paar weken op naar eind december, en viel zo samen met kerst. En tadaa: de Kerstman was geboren.
Santa Claus werd afgebeeld in het rood met een witte bontrand, en deze kleurencombinatie droeg zeker bij aan Coca-Cola's gebruik van de Kerstman voor zijn reclamecampagne van 1931. De campagne moest het idee van de meeste Amerikanen wegnemen dat Coca-Cola alleen geschikt was om op warme zomerdagen te drinken.