Als je de rijst en de restjes bij elkaar gooide, had je een uitstekende maaltijd, aldus de Koreaanse boeren. Bibimbap eet je dan ook traditioneel flink door elkaar gemixt.
Bibimbap is een van mijn favoriete Koreaanse recepten: het is superlekker, gezond en niet moeilijk om te maken. De vertaalde versie van Bibimbap betekent zoiets als 'gemixte rijst'. En dat is een hele passende omschrijving voor dit heerlijke Koreaanse gerecht.
Bibimbap is een populair Koreaans gerecht wat letterlijk 'gemixte rijst' betekent. Gemaakt met ronde korrelrijst, knapperige groenten, ei, gekruid rundergehakt en gochujang, dit is een gefermenteerde rode peper-pasta.
In Korea eet men kortkorrelige rijst vergelijkbaar met Japanse sushirijst. Die rijst wordt voor bibimbap getopt met wat je ook maar wil. Van gemarineerde (rauwe) groente tot gebakken paddenstoelen, kimchi, vis of vlees. En altijd met een ei on top.
Bij typische Koreaanse maaltijden wordt naast de hoofdmaaltijd een groot aantal bijgerechten (banchan) geserveerd. Dit kan variëren van 3 tot 20 bijgerechten per maaltijd. Voorbeelden zijn: rijst, soep, zeewier, groenten en 'kimchi' (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook), het nationale gerecht van Korea.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee's en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair.
Welke wijn drink je bij een bord met heerlijke Koreaanse kimchi? Bij Aziatische gerechten past heel vaak wijnen van de rieslingdruif. Dat geldt ook voor deze Koreaanse kimchi. Vooral een witte riesling uit Duitsland doet het altijd erg goed!
Die verschillen zijn er namelijk absoluut niet! Koreanen eten bij elke maaltijd als basis rijst en kimchi (witte kool in een zéér pittige saus), of het nou 's morgens vroeg of 's avonds laat is.
Het bekendste gerecht in Zuid-Korea is Kimchi. Dit is een bijgerecht dat dagelijks wordt gegeten en bestaat uit gefermenteerde (Chinese) kool met groenten en knoflook.
Je kunt hem ook niet rauw eten, dus het is niet geschikt als vervanger in dipsausjes voor bijvoorbeeld ssambap. Sriracha is wel geschikt voor dipsausjes.
Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten (meestal kool).
Lekker pittig eten in Zuid-Korea
Restaurants in Zuid-Korea hebben doorgaans één specialiteit, zoals varkensvlees, kip, zeevruchten of vis of zelfs alleen desserts. De keuze uit gerechten is vaak niet heel groot.
1 uur 30 minuten
Bulgogi is een van deze populaire Koreaanse gerechten. Je kent hem misschien wel door Instagram of TikTok. Het populaire gerecht bulgogi, wat letterlijk 'vuurvlees' betekent, bestaat uit dun gesneden rundvlees gemarineerd in de meest lekkere marinade ever.
Rundvlees (soms varkensvlees), gemarineerd in sojasaus, sesamolie, knoflook en pepers. Bereid boven de grill, vaak aan tafel. Het is een hoofdgerecht en wordt geserveerd met rijst en bijgerechten. Bulgogi betekent letterlijk "vuur-rund" en wordt ook wel Koreaanse barbecue genoemd.
Taboes in de Zuid-Koreaanse cultuur
Draag geen schoenen in gebedshuizen, waar mensen worden aanbeden of bij mensen thuis. Plaats je voeten niet op meubels. Dit doe je thuis misschien, maar niet bij anderen. Eet of drink niet in het openbaar terwijl je loopt.
Zuid-Korea wil Google geen toestemming geven om officiële kaartdata op servers buiten het land op te slaan. Daardoor blijft de functionaliteit van Google Maps in het land zeer beperkt.
Is Zuid-Korea een duur of goedkoop? Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm.
Soju is de Koreaanse equivalent van de Japanse sake. Soju is een kleurloze gedestilleerde alcoholische drank met alcoholpercentage van 13 en 21%. Het hoofdbestanddeel van Soju is rijst en bijna altijd in combinatie met andere ingrediënten zoals tarwe, gerst of zoet aardappelen.
Soju is populairder dan bier in Korea. Er zijn veel verschillende soorten soju te koop. Meest populair zijn de original of fresh soju met neutrale smaak, maar sterk in opkomst zijn de soju mixdrankjes mest smaken als aardbei, meloen, perzik, pruim, en zelf Yakult/yoghurt.
Drinkwater. Het kraanwater in Zuid-Korea is overal goed drinkbaar.
Veiligheid water en voedsel
Het water is drinkbaar maar zeer gechloreerd. In de zomer wordt aangeraden mineraalwater te drinken.
Vooral de bibimbap is een typisch gerecht voor de lunch, meestal in de vorm van een bowl met daarin een bol rijst, een kleine hoeveelheid vlees (rund of varken) of vis, zeewier en gefermenteerde groente. Dankzij de serveervorm in een kom, neemt de lunch ook minder tijd in beslag dan het ontbijt.
Slapen in een oude hanok betekent dat u slaapt zoals de Koreanen dat gewend zijn: op een dun matrasje op de grond. Dat klinkt spartaans maar dat valt mee. Alhoewel de matrassen niet al te dik zijn en het in het begin even wennen zal zijn om op een 'harde' ondergrond te slapen, is het schoon en redelijk comfortabel.