Borst- en kunstvoeding bevatten meer ijzer en goede vetten en minder eiwitten dan gewone melk. En dat is beter voor je baby. Vanaf 1 jaar is je kind klaar voor koemelk. Je kindje kan dan voldoende voedingsstoffen uit vaste voeding en koemelk halen.
Geef je borstvoeding aan je baby, dan is opvolgmelk niet nodig. Borstvoeding kun je blijven geven zolang je wilt, want de samenstelling van borstvoeding verandert mee met de voedingsbehoefte van je baby. Er zit dus altijd genoeg calcium en ijzer in, plus alle andere voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen. Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.
Gewone melk geef je pas vanaf één jaar, omdat het te weinig ijzer en te veel eiwit bevat, dit laatste kunnen de nieren van een baby nog niet aan. Af en toe een slokje of een klein bakje yoghurt is vanaf 8 maanden niet meteen schadelijk, zolang het geen grote hoeveelheden zijn en het geen voeding vervangt.
Je kunt je kind vanaf 1 jaar het beste halfvolle of magere melk geven. Die soorten bevatten minder verzadigd vet dan volle melk.
Integendeel: te veel melk drinken kan ook bij kinderen tot problemen leiden. "Uit onderzoek blijkt dat het vitamine D-gehalte omhoog gaat bij kinderen als ze meer melk drinken. Maar tegelijk namen ze ook steeds minder ijzer op, wat problemen kan geven met bloedarmoede en zelfs bij de ontwikkeling van de hersenen.
Mocht je baby meer drinken dan 750, maak dan de overstap naar opvolgmelk 2 nog niet. Je baby krijgt steeds meer vaste voeding en steeds minder melkvoeding. De gewone maaltijden komen langzamerhand in de plaats van de melkvoedingen. Geef je borstvoeding, dan merk je dat je baby daar minder vaak om vraagt.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Als je kind een gezonde, evenwichtige voeding krijgt, kan je ervoor kiezen om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar volle melk(producten) of calciumverrijkte sojaproducten.
Vanaf 1 jaar
Ontbijt: volkoren brood met margarine en beleg en halfvolle melk (150 ml) of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water. Lunch: volkoren boterham met margarine uit een kuipje en beleg, en een beker water of lauwe thee.
Richtlijn: 150 ml zuigelingenvoeding per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur. Dit geldt voor het 1e half jaar. 6 à 8 flesvoedingen, afhankelijk van het lichaamsgewicht en de behoefte van je baby. Je baby is tevreden en actief en wordt wakker voor een voeding.
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Maar of je korter of langer voedt mag je natuurlijk zelf weten. Dit zolang het fijn is voor jou en je kindje. De gezondheidsvoordelen blijven altijd, ook (of misschien wel juist) als je langer voedt dan een half jaar.
Een droomvoeding werkt het beste als je tussen 22.00 uur en 23.00 uur 'avonds naar bed gaat. Ga je eerder naar bed? Dan is het nog te vroeg voor je baby om een droomvoeding te krijgen.
Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kindje niet nodig, als zij of hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk.
Deze melk beantwoord aan de voedingsbehoeften van je kindje tijdens haar/zijn eerste levensjaren. Opvolgmelk of tweedeleeftijdsmelk is voor zuigelingen van 6 tot 12 maanden, die net beginnen met het diversifiëren van hun voeding.Groeimelk is voor kinderen van 12 tot 36 maanden.
Gewone melk bevat te weinig ijzer en te veel eiwitten en zout voor je kleintje. Borstvoeding en flesvoeding zijn afgestemd op de behoefte van je baby. Deze bevatten meer ijzer, goede vetten, minder zout en minder eiwitten dan gewone melk.
Een dreumes eet twee tot drie boterhammen per dag. Kies het liefst voor volkorenbrood of bruinbrood. Hierin zitten veel vezels en die zijn nodig voor een gezonde darmwerking en het voorkomen van verstopping (obstipatie). Als je margarine op het brood smeert, krijgt je kind meteen genoeg gezonde vetten binnen.
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Voedingsschema voor je kindje vanaf 12 maanden
Je kindje heeft per kg lichaamsgewicht ongeveer 150ml vocht nodig per dag, dit is inclusief borstvoeding of Dreumesmelk. Geef hem naast zijn melk dus ook af en toe wat te drinken tussendoor.
Bied bij elke maaltijd water of thee aan en bij één of twee maaltijden melk of yoghurt.Als er genoeg gegeten wordt overdag, kunnen de flessen worden afgebouwd. Let op: doe dit niet direct. In eerste instantie kun je nog wel een fles geven 's avonds, maar je kind mag er niet meer mee in slaap vallen.
Ploeger stelt dat het nee zeggen en de driftbuien (én het slaan, bijten en afpakken) te maken hebben met de onrijpheid van de prefrontale cortex. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij de inhibitie (het kunnen stoppen van ongewenst gedrag). Peuters hebben dit nog niet of nauwelijks ontwikkeld.
Het ene kind is al met 7 maanden toe aan meer vast voedsel en minder melk, het andere kind drinkt graag nog wat langer aan de borst of uit de fles. Als richtlijn kun je in ieder geval aanhouden dat je rond 8 maanden langzaamaan de melkvoedingen afbouwt van 5 à 6 voedingen naar 2 à 3 voedingen per dag.
Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes. Wat je het beste kunt doen is de fles elke avond de fles een paar minuten eerder geven dan die avond ervoor. Zo kom je steeds dichter bij de tijd van de dag ervoor en ga je dus ook minder geven. Op een moment hoef je de avondfles dus helemaal niet meer te geven.
Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier à vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding van 22:30 uur. Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig.
Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.