Soms verloopt de kennismaking zo goed, dat u beide dieren direct bij elkaar kunt laten, maar het kan ook wel enkele dagen tot weken nodig hebben. Het is voor de dieren dan het prettigst als zij zich niet meteen de hele tijd in dezelfde ruimte bevinden.
Laat de kennismaking voorafgaan door een aangelijnde wandeling. Tijdens de voor beide honden aangelijnde wandeling kan je al observeren hoe de eerste reactie op elkaar is. Honden zijn keien in het lezen van lichaamstaal. Zij hebben echt maar korte tijd nodig om in te schatten hoe de ingesteldheid van de andere hond is.
Ga niet met de twee honden meteen in een kleine smalle ruimte. Ga eerst met de nieuwe hond naar binnen en laat deze even het huis verkennen neem hem daarna weer mee naar buiten of even in een aparte ruimte. Laat de eerste hond nu binnen en laat deze even snuffelen.
Honden maken vaak kennis door bij elkaar onder de staart te snuffelen. Veel hondeneigenaren vinden dit gênant en vermanen hun hond dan om door te lopen en ermee te stoppen. De hond kan dan niet op zijn natuurlijke manier kennismaken met de andere hond. Het is dus toch een goed idee om je hond dit gewoon te laten doen.
Verreweg de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit niet uit agressie of dominantie. Het gedrag kan heel agressief en/of dominant overkomen, maar er is iets anders aan de hand. Het uitvallen is een uiting van puur onopgevoed gedrag.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Wanneer je hond gromt naar andere honden, geeft hij hiermee een waarschuwing aan de andere hond. Het is een manier om de andere hond te laten weten dat hij niet dichterbij moet komen, of moet stoppen met het gedrag dat hij uitoefent. Je hond kan naar andere honden grommen: Grommen naar elke hond die hij tegenkomt.
Als dit je eerste hond wordt, kun je beter beginnen met een gemakkelijk opvoedbaar ras. Een Poedel, Labrador retriever, Mopshond of een Bulldog is de perfecte kandidaat om een hondenleven mee te beginnen. Soms kan het ook zinvol zijn om een oudere hond in huis te nemen – bijvoorbeeld uit het dierenasiel.
Wil je een puppy als tweede hond? Bij voorkeur is het verschil in leeftijd dan minimaal twee tot drie jaar. Dit heeft te maken met het kopieergedrag; de pup kan van de ander leren. Een puppy bij een senior met ouderdomsklachten is doorgaans geen goed idee.
Het kan wel 5 tot 6 maanden duren voordat de hond helemaal gewend is aan de nieuwe omgeving en een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen heeft ontwikkeld. Het is heel belangrijk dat je deze tijd ook neemt om je hond te laten wennen en tot rust te laten komen in Nederland.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Zo kunnen 2 honden in dezelfde bench verblijven en tegelijkertijd toch allebei een eigen plek hebben. Een eigen plek is belangrijk, omdat de honden dan rust hebben.
Maar elke hond is anders. Sommige honden zijn bang vanwege een trauma. Andere honden hebben misschien een blessure, zijn loops, zijn in training of hebben een andere reden waardoor ze niet in contact kunnen/willen komen met andere honden.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Laat je pup snuffelen aan andere honden terwijl je toezicht houdt.Houd je pup in eerste instantie kort aan de lijn en laat de andere hond rustig kennismaken met jouw pup. Als je ziet dat de ontmoeting goed verloopt, kan je de tijd die ze samen doorbrengen geleidelijk aan opbouwen.
De honden zijn het moeilijkst – en makkelijkst – om te trainen. Daarna komen de labrador retrievers en border collies. Aan de andere kant van het spectrum staan de honden die het moeilijkst te trainen zijn. De bulterriër voert die lijst aan, gevolgd door sledehonden en Parson Russel-terriërs.
Golden Retriever
Geen wonder, want dit is de liefste hond ter wereld. Hij stelt zijn plek in jullie roedel niet makkelijk in vraag en is verdraagzaam naar kleine en grote kinderen toe.
Veel pups bijten en verveling voor aandacht, of dit negatief of positief is vinden ze minder belangrijk. Jouw reactie op het bijten is voor hen dus óók aandacht, negatieve aandacht weliswaar maar het ís aandacht.
Het is een vaak gehoorde opmerking: pups worden niet gebeten door volwassen honden. Met soms zelfs de toevoeging dat als een volwassen hond dat wel doet, dat dat “abnormaal” is. Maar sta er nog maar eens even bij stil.
Een hond die uitvalt naar andere honden, reactief gedrag vertoont, heeft vaak last van een flinke portie stress. De opwinding of angst die gepaard gaat met het uitvallen zorgt voor aanmaak van verschillende hormonen zoals adrenaline en cortisol.
Ga niet schreeuwen en ga zelf geen geweld gebruiken. Dit kan het gevecht juist nog meer aanwakkeren. Hou paniekerige mensen op afstand. Blijf kalm en roep hard en duidelijk AF, NEE, KLAAR of een ander woord dat jij gebruikt om je hond ergens mee te laten stoppen.
“Teven zijn gemakkelijker te trainen dan reuen.” “Reuen zijn gemakkelijker te trainen dan teven.” Zo kun je nog even door gaan, maar je ziet zelf ook vast een trend hierin. Wat blijkt; het temperament, het ras en achtergrond van de specifieke hond vinden we veel belangrijkere factoren dan het geslacht.
Eén nieuwe hond is vaak al uitdagend genoeg voor de meeste baasjes. Deskundigen raden dan ook af om twee puppy's tegelijk te adopteren. Maar als je al twee pups in huis genomen hebt, dan kun je het plezier verdubbelen met de juiste training- en socialisatietechnieken.