Door de PEG wordt een dunne sonde (de PEG-J) geplaatst. Doordat de PEG-J onder uw kleding zit, ziet niemand dat u een sonde draagt. PEJ staat voor Percutane Endoscopische Jejunostomie. Dit is een sonde die endoscopisch via de buikwand direct in het jejunum wordt gelegd.
De PEG-J is een Percutane Endoscopische Gastrostomie, Jejunumsonde. Dit is een dunnere sonde die via de PEG-sonde is opgevoerd naar de dunne darm (het jejunum). Waarom een PEG(J)- sonde? Er zijn meerdere redenen om een PEG(J)-sonde te plaatsen.
De Flocare PUR–neus-maagsonde is de meest comfortabele en geschikte oplossing als u voor een korte periode sondevoeding krijgt toegediend. De sonde (dun, buigzaam slangetje) wordt door de neus, via de keel en de slokdarm, naar uw maag of darmen doorgeschoven.
PEG-J sonde nooit draaien!
Gezien de combinatie PEG met binnensonde in de dunne darm mag de PEG-J sonde NOOIT GEDRAAID worden. Bij het dompelen de sonde 3-4 cm naar binnen duwen zodat het interne fixatieplaatje in de maag loskomt van de maagwand. Tijdens het dompelen geldt ook: PEG-J sonde nooit draaien.
PEJ is de afkorting van Percutane Endoscopische Jejunostomie. De PEJ sonde wordt direct in de dunne darm geplaatst. Dit gebeurt met behulp van een endoscoop (flexibele kijkbuis). Er wordt een kanaaltje gemaakt in de darmwand door de huid naar buiten.
PEJ staat voor Percutane Endoscopische Jejunostomie. Dit is een sonde die endoscopisch via de buikwand direct in het jejunum wordt gelegd. Hierdoor kan de sondevoeding direct in het jejunum komen indien uw maag niet meer goed functioneert. Het plaatsen van een PEJ gebeurt met behulp van een endoscoop.
De PEG sonde kan gemiddeld 1 a 2 jaar blijven zitten. De sonde kan verwijderd worden wanneer u deze niet meer nodig heeft. Wanneer er problemen zijn met de sonde kan deze vervangen worden.
'Draaien en Dompelen'
Draaien: draai 1 keer per dag u de PEG-sonde helemaal rond in het kanaal. Dompelen: schuif 2 maal per week het fixatieplaatje van de buikwand af en duwt u de sonde vijf centimeter in de maag en terug.
Let op: ook al gebruikt u de PEG-sonde (tijdelijk) niet, spuit hem dan toch minimaal 1 keer per dag door. De PEG-J -sonde moet 4-6 keer daags doorgespoten worden met 20 ml lauwwarm water. De buitensonde minimaal 1 keer per week. Een goede verzorging van de PEG-sonde voorkomt problemen.
Door het interne fixatieplaatje in de maag is de kans klein dat de PEG-katheter eruit valt. Gebeurt dat toch, dan moet u snel handelen om te voorkomen dat de opening dichtgroeit. Dit kan al binnen enkele uren gebeuren. Dek de wond af met een gaasje en neem direct contact op met uw huisarts of het ziekenhuis.
Een siliconen sonde is iets lastiger in te brengen, omdat deze soepeler is. Gebruik hierbij eventueel een glijmiddel. Gebruik geen gewone olie maar het glijmiddel dat u op recept van de arts krijgt. Als u de siliconen sonde langzaam inbrengt, gaat deze minder snel krullen.
Het kan zijn dat een voedingssonde irritatie geeft aan de neus, keel of slokdarm. Te dikke of te stugge sonde. Sonde drukt te lang op een plaats van de neus. Sonde schuurt bij het slikken.
Doel van het onderzoek De Percutane Endoscopische jejunostomie-katheter (PEJ) is een voedingskatheter die (onder endoscopisch zicht) via een incisie in de buikwand direct in de dunne darm (ileum) wordt geplaatst door middel van een dunne darm endoscopie.
Je hebt verschillende varianten van de PEG. De PEG waarbij de sonde in de maag ligt is de standaard PEG. De sonde kan via de maag worden doorgeschoven naar de twaalfvingerige darm, dit noemt men de PEG duodenum. En ten slotte kan de sonde worden doorgeschoven naar de dunne darm, dit wordt een PEG jejunum genoemd.
Bij een sonde via de neus en keel blijft er voldoende ruimte over om daarnaast nog 'gewone' voeding te kunnen slikken als dat medisch gezien toegestaan is. Sondevoeding kan als volledig voeding worden ingezet maar ook als aanvullende voeding worden voorgeschreven.
De PEG-sonde mag 2 jaar blijven zitten. Na 2 jaar wordt de PEG-sonde vervangen voor een ballonkatheter. Om de PEG-sonde te wisselen voor een ballonkatheter moet u een afspraak maken op de polikliniek bij uw behandelend arts. De arts beoordeelt op welke manier de wissel kan gebeuren.
Meestal wordt een PEG sonde gegeven om langere tijd sondevoeding toe te dienen. Het voordeel van deze sonde is dat hij niet zichtbaar is, omdat hij onder de kleding zit. Verder is het slangetje dikker dan sondes die door de neus ingebracht worden, waardoor de sonde minder snel verstopt raakt.
Maak elke dag de huid rond de insteekopening en de PEG-sonde schoon met water en zeep of doucheschuim. Dit kan bijvoorbeeld onder de douche of in bad. Droog de huid goed. Gebruik geen föhn om de huid te drogen.
Het doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal 4 tot 6 keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. In ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding of het geven van medicijnen.
Sonde schoonmaken en schoonhouden
Spoel de sonde minimaal vier keer per dag goed door met lauwwarm kraanwater of mineraalwater zonder koolzuur met behulp van een 20 ml injectiespuit. Gebruik elke 24 uur een nieuwe pompset. Gebruik spuiten om door te spoelen niet langer dan 72 uur.
Het inbrengen van de endoscoop doet geen pijn, maar kan wel als onprettig worden ervaren. Sommige mensen moeten kokhalzen. Boeren. Na de ingreep kun je hier mogelijk last van krijgen.
de dikte varieert van Ch 9 tot Ch 24. Het deel van de PEG-sonde dat uit de buik steekt, wordt voorzien van een voedingsconnector. Elke PEG-sonde heeft zijn eigen voedingsconnector, die standaard bijgeleverd wordt. De voedingsconnector is vaak conisch van vorm (soms heeft hij een luerlockaansluiting).
Hoe ziet een PEG-sonde eruit? Een PEG-sonde bestaat uit een slangetje (sonde) met twee schijfvormige plaatjes. Het ene einde van de sonde zit in uw maag. Een schijfvormig plaatje wordt aan de binnenkant van de maag gezet.