Identiteit = [eigenheid] - Identiteit is de eenheid van wezen, volkomen overeenstemming en persoonsgelijkheid. Het beeld dat iemand van zichzelf heeft wordt zelfbeeld of zelfconcept genoemd.
Identiteit is de eenheid van wezen, volkomen overeenstemming en gelijkheid. Het beeld dat iemand van zichzelf heeft, is het zelfbeeld of zelfconcept. Er zijn verschillende soorten van het begrip identiteit te onderscheiden, zoals persoonlijke, genetische, sociale, culturele en nationale identiteit.
Iemands persoonlijkheid is een unieke combinatie van aangeboren en aangeleerde eigenschappen en onze waarneming en interpretatie daarvan. Identiteit wordt grotendeels bepaald door onze relatie met anderen. Heel simpel gezegd is persoonlijkheid wie we van binnen zijn en identiteit wie we van buiten zijn.
Er is sprake van zelfkennis als je een realistisch beeld (zelfbeeld) hebt van je eigen kunnen en van je onvermogen. Je weet wat je leuk vindt en je weet waarom je doet wat je doet. Je weet hoe je in elkaar zit. Hoe je denkt over jezelf zorgt voor een bepaald beeld over jezelf, zelfbeeld.
Autonomie betekent: het recht om zelf te bepalen wat je doet. Als je respect hebt voor de autonomie van het kind, wil dat zeggen dat je respect hebt voor wie het kind is, voor de eigenheid van het kind en voor wat het kind wil. Het ene kind is wat drukker, wat onderzoekender, het andere kind wat meer afwachtend.
Wat is de betekenis van authenticiteit? Authentiek betekent echt, betrouwbaar, niet vervalst, geloofwaardig, waarachtig. Als we dat vertalen in gedrag, dan betekent het zoveel als congruent zijn in denken en doen. Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid.
Puur betekent immers dat er geen sprake is van invloeden van buitenaf. Alles wat je bent en doet komt volledig van binnenuit. Vanuit je hart en ziel, de innerlijke bronnen van goedheid voor jezelf en voor de ander. En alles wat direct uit de bron komt is immers zuiver.
Je bent authentiek als je trouw bent aan je innerlijk, aan je morele principes en op een oprechte manier handelt. Als je verantwoordelijkheid neemt voor je gevoelens en daden en ook doet wat echt belangrijk voor je is.
Je traint je moed en kracht door te kiezen waar jij voor staat. Mensen zullen je meer waarderen, omdat je altijd open, eerlijk en oprecht bent en ze dus weten wat ze van je kunnen verwachten en wat ze aan je hebben. Door te laten zien wie je bent, stel je je kwetsbaar op. Dit maakt dat mensen je aardiger gaan vinden.
Het principe van respect voor autonomie betekent dat je als arts respect hebt voor iemands opvattingen, keuzes en leefwijze. Respect voor autonomie is belangrijk, omdat mensen zonder dwang van anderen beslissingen moeten kunnen nemen over welke zorg zij wel en niet willen.
Respect voor autonomie van kinderen houdt in: • dat je het kind baas laat zijn over het eigen lichaam; • dat je de ruimte zó inricht dat het kind zelfstandig activiteiten kan ondernemen; • dat je het kind zoveel mogelijk de ruimte geeft om dingen zelf te ontdekken; • dat je respect toont voor de (culturele) achtergrond ...
Het autonome kind
Kinderen zelf op ontdekking laten gaan maakt ze zelfstandig en zelfredzaam. Zo help je ze om uiteindelijk een krachtige volwassene te worden. Wist je bovendien al dat kinderen meer en betere hersenverbindingen maken als ze zelf op ontdekkingstocht uitgaan?
Het uit handen nemen van kleine dingen, zoals bijvoorbeeld schoenen aan en uit doen, jas aan en uit doen, opruimen van speelgoed en tafel afruimen is eigenlijk overbodig. Door kinderen te laten ontdekken en zelf doen, stimuleren wij de zelfstandigheid.
' Wat is het verschil tussen autonomie en zelfstandigheid? 'Dat is eenvoudig: je bent 'autonoom zelfstandig' als je iets wilt doen zonder hulp(bronnen) of begeleiding van anderen. Maar je kunt ook 'autonoom afhankelijk' zijn, als je wel hulp of begeleiding van anderen accepteert.
Respect voor iemand hebben betekent in het algemeen: 'een gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens'. Respectloos daarentegen is dus eigenlijk 'maling hebben aan'. Je houdt dan geen rekening met de ander.
Neem het voorbeeld van hierboven waar de uitdaging 'respectvol' is. Een allergie die hierbij hoort is 'ja-knikken'. Iemand die voortdurend 'ja-knikt' kan irritatie opwekken bij iemand met de kernkwaliteit 'kritisch'. Iemand met de valkuil 'ja-knikken' kan op zijn of haar beurt weer leren van de kernkwaliteit kritisch.
Autonome gedragingen vloeien voort uit de persoonlijke waarden, overtuigingen en beslissingen van mensen. Dus als iemand autonoom functioneert, vertoont hij bepaald gedrag vrijwillig en zonder ambivalente gevoelens of innerlijke conflicten.
Waarden zijn algemene principes die als richtinggevend voor een bepaalde praktijk worden gezien. Waarden geven dus richting aan het handelen. Morele waarden in de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld eerlijkheid, weldoen, vertrouwen, privacy, respect voor autonomie, niet-schaden en rechtvaardigheid.
De behoefte aan autonomie is de behoefte om de perceptie te hebben dat je gedrag voortkomt vanuit jezelf. Dat je geen pion bent, niet gecontroleerd en beheerst wordt door anderen, maar dat je er achter staat wat je aan het doen bent en hoe je je gedraagt.
Een aantal aspecten speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een goede grondhouding. Het gaat om luisteren, belangstelling en respect tonen, empathie en distantie, acceptatie, echtheid. het tonen van respect voor de patiënt/cliënt en anderen.
De basishouding is een raamwerk waar de begeleider zich aan vast kan houden al het andere is veranderbaar. Einddoelen kunnen tussendoelen worden en tussendoelen een eindstation. Een cliënt weet vaak niet wat het einddoel zal zijn omdat er altijd hoop is dat alles weer wordt, zoals het eerst was.
- Je normen en waarden; je vermogen en intentie om integer te handelen; je 'moreel kompas'. - Je relaties met collega's, meerderen en klanten; je communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden; de manier waarop je jezelf plaatst binnen het team en het bedrijf.