Doorgaans zal je een isolatielaag van minimaal 13 tot 16 centimeter aan moeten brengen, maar ook hier zal dikker isoleren (19 tot 21 centimeter) voor meer warmtebehoud zorgen.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm.
De dakisolatie die sinds 2020 verplicht is, moet natuurlijk aan een bepaalde norm voldoen. Zo moet de R-waarde of warmteweerstand minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt) bedragen. Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo'n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.
Muurisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K) Dakisolatie of zolderisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K) Isolerende beglazing en raamprofielen: maximale U-waarde = 1,5 W/(m²K) Vloerisolatie of kelderisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K)
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Sinds 1 januari 2020 komt een woning met niet-geïsoleerd dak in aanmerking voor een ongeschiktverklaring (= een gebrek van categorie II). Men maakt wel een onderscheid tussen daken kleiner en daken groter dan 16m². Ontbrekende dakisolatie bij daken kleiner dan 16m² geldt als een gebrek categorie I.
Je dient er bij het aanbrengen van dakisolatie rekening mee te houden dat er een verplichte minimale dikte bestaat. De isolatiedikte van je dak moet dan ook minimaal 10 tot 12 centimeter bedragen. Veel mensen kiezen er omwille van verschillende redenen voor om gebruik te maken van deze minimale dikte.
Een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende maatregelen voor uw huurwoning te nemen. Bijvoorbeeld isolatie en dubbelglas. Niet alle woningen in Nederland hoeven namelijk isolatie en dubbelglas te hebben. Het ontbreken van isolatie of dubbelglas is dus geen onderhoudsgebrek aan de woning.
Heb je al een geïsoleerd plat dak, maar merk je toch een groot warmteverlies en liggen je stookkosten hoog? Dan voldoet je huidige dakisolatie wellicht niet meer aan de huidige energie-eisen. In dat geval kan je je plat dak dubbel isoleren.
Indien het dak niet geïsoleerd is, kan men – vaak de huurder – vanaf 1 januari 2020 een inspecteur op u afsturen. Bij een ingebrekestelling krijgt uw woning meteen 15 strafpunten en kan de burgemeester uw woning ongeschikt verklaren.
Wat is de beste isolatie voor dak? Bij een plat dak zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie. Met een lambdawaarde van 0,032-0,036 is gemiddeld een dikte van 12 centimeter nodig voor isolatie. Een schuin dak kan het beste worden geïsoleerd met PUR of PIR.
Overisoleren bestaat niet.
Laat u niet misleiden door dergelijke foute geruchten en beweringen. Het is immers daar waar je niet of onvoldoende isoleert dat er zich condensatieproblemen kunnen voordoen. Wegens de grote oppervlakte van een dak treedt hier meer warmteverlies op dan bij muren.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Beste vloerisolatie door hoge isolatiewaarde
Isolatiefolie of -kussens, glaswol en PUR-schuim* leveren allemaal een goede isolatiewaarde en zijn prima materialen om de vloer mee te isoleren.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Een enkelsteens- of steensmuur (een muur die de dikte heeft van de lengte van een baksteen) kan eventueel ook zonder regelwerk geïsoleerd. U kunt dan isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand.
Zo bespaar je energie en verhoog je het comfort binnen in de woning. De wanden zullen immers minder koud hebben, wat aangenamer zal aanvoelen. Bij buitengevelisolatie verdwijnt de isolatie achter een nieuwe gevelafwerking. Vaak wordt voor buitengevelisolatie geopteerd als de gevel toch aan een opknapbeurt toe is.
Volgens de eisen van het bouwbesluit moet de gevel van een nieuwbouwwoning een minimale Rc-waarde van 4,7 m2K/W halen. De gevel van een gerenoveerde woning moet aan een Rc-waarde van minimaal 1,3 m2K/W voldoen. Als u subsidie op uw gevelisolatie wilt aanvragen, dient deze een Rd-waarde van minimaal 3,5 m2K/W te hebben.
Een Rd-waarde van 4,5 m²K/W is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie. Hoe dik de dakisolatie moet zijn om deze waarde te behalen, hangt niet alleen af van het type isolatie, maar ook van de lambda waarde van het materiaal.
Voor minerale wol, zoals glas- en steenwol, heb je al snel een dikte van 13 tot 16 centimeter nodig. Hiermee behaal je een rd-waarde van ongeveer 4,5 m² K/W. Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig.