In 1947 verscheen het jeugdboek "De helden van Nova-Zembla, een overwintering in het hoge Noorden" geschreven door de Groningse schrijver Anton Hildebrand. Het werd oorspronkelijk uitgebracht door H. Meulenhoff te Amsterdam.
Barentsz ontdekte toen Bereneiland en Spitsbergen, maar de reis werd steeds lastiger door de kou en het ijs. Op 11 september 1596 konden ze niet anders dan overwinteren op Nova Zembla, omdat het schip vast zat in het ijs. Aan boord blijven in die extreme kou zou veel te gevaarlijk zijn.
De zee is genoemd naar de Nederlandse zeevaarder (en ontdekkingsreiziger) Willem Barentsz die in 1596 strandde op Nova Zembla. Lange tijd werd de zee echter Moermanskzee (Russisch: Moermanskoje more) genoemd.
Na gedegen voorbereiding door Van Heemskerck verzamelden de eskaders zich bij Wight om op 29 maart met 24 oorlogsschepen te vertrekken. Op 25 april overviel hij op zijn vlaggenschip Aeolus samen met de Nederlandse vloot, de Spaanse vloot tijdens de Slag bij Gibraltar. De armada werd vernietigend verslagen.
Traditioneel wordt een gedachte grenslijn van Noord-Schotland over de Shetlandeilanden naar het Noorse Ålesund verondersteld; volgens het Oslo-Parijs verdrag van 1962 loopt de grens iets westelijker en noordelijker (ter hoogte van het Noorse Geirangerfjord).
De eerste grote Europese ontdekkingsreizen waren die van de Portugezen. In 1415 veroverden de Portugezen in het verlengde van de Reconquista het rijke Ceuta, het eindpunt van handelskaravanen vanuit West-Afrika. Na de verovering droogde deze bron op, waarna men besloot de handel zelf over te nemen.
Hij doopte zijn ontdekking Ilha de Vera Cruz (Eiland van het Ware Kruis). In 1494 was het Verdrag van Tordesillas gesloten tussen Spanje en Portugal. Dit verdrag verdeelde de niet-Europese wereld in een Spaanse en een Portugese invloedssfeer.
De Straat (van) Magellaan is een zeestraat in het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika, gelegen tussen Patagonië in het noorden en Vuurland in het zuiden.
De eerste ontdekkingsreizen werden al in de oudheid gemaakt, vooral om handel te drijven en land te veroveren. In de middeleeuwen zijn er niet veel ontdekkingstochten gemaakt. Wel hebben Ierse monniken, die opzoek waren naar rustige plekken, de Shetland eilanden, Faeröer, en IJsland ontdekt.
Het Hongaars is helemaal niet aan de Indo-Europese talen verwant: het is een Fins-Oegrische taal. De Slavische talen worden traditioneel opgedeeld in drie hoofdgroepen van onderling sterk verwante talen: Als Oost-Slavisch gelden het Russisch, het Wit-Russisch en het Oekraïens. De status van het Roetheens wordt betwist.
Hongarije (Hongaars: Magyarország) is een land dat in het midden van Europa ligt en grenst aan Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Kroatië, Servië, Roemenië en Oekraïne. De hoofdstad is Boedapest en er wonen bijna 10 miljoen mensen. De inwoners noemen zichzelf de Magyaren.
De kleurcode van Hongarije is groen.
Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
De kleurcode van Hongarije is groen.
De inwoners van Wenen worden Weners genoemd.
Oostenrijk-Hongarije (1867-1918)
In 1867 kwam de Dubbelmonarchie tot stand. Voortaan heette het Habsburgse rijk: Oostenrijk-Hongarije. In 1867 werd de dubbelmonarchie letterlijk ontdubbeld: Cisleithanië of keizerrijk Oostenrijk versus Transleithanië of koninkrijk Hongarije.
In 1918 werd het keizerrijk na het verlies bij de Eerste Wereldoorlog opgeheven en werd het gebied verdeeld.
Oostenrijk (Duits: Österreich), officieel de Republiek Oostenrijk (Duits: Republik Österreich), is een binnenstaat in Centraal-Europa.
Karl Franz Joseph Ludwig Hubert Georg Otto Maria von Österreich (Persenbeug-Gottsdorf, 17 augustus 1887 - Funchal, Madeira, 1 april 1922) was van 1916 tot 1918 als Karel I (Karl I.) de laatste keizer van Oostenrijk, als Karel IV (Hongaars: IV. Károly, Kroatisch: Karlo IV.)
De naam Oostenrijk komt van marchia Orientalis (Latijn voor Oostmark). Oostmark veranderde langzaam in Oostrijk, het rijk in het oosten. Later werd dat Oostenrijk. Het werd ook wel de Oost-Beierse Mark genoemd.
In het keizerrijk woonden niet een volk maar wel tientallen. Er woonden vooral Duitsers, Hongaren, Tsjechen, Roemenen, Polen, Slowaken, Slovenen, Kroaten, Roetheniërs, Italianen, Roma en Joden. Natuurlijk waren er nog meer maar dit waren de belangrijkste.
Oostenrijk-Hongarije was een multinationale monarchie en een van 's werelds grootste mogendheden op dat moment. De dubbelmonarchie bleef 51 jaar bestaan, tot ze op 31 oktober 1918 werd ontbonden na een militaire nederlaag op het Italiaans front van de Eerste Wereldoorlog.
De Bundeswehr is de krijgsmacht van Duitsland. De Bundeswehr bestaat uit drie onderdelen: Heer: landmacht. Luftwaffe: luchtmacht.