De schaal is genoemd naar de Britse fysicus
De Kelvin, eenheid van thermodynamische temperatuur, is het 1/273,16 gedeelte van de thermodynamische temperatuur van het tripelpunt van water (13de CGPM (1967), Rés. 4). In de 13e CGPM in 1967 werd besloten dat de eenheid van temperatuur de Kelvin werd, en niet de 'graden Kelvin'.
De graad Celsius is genoemd naar Anders Celsius, hij bedacht de Celsius-temperatuurschaal. Anders Celsius was in het midden van de 18e eeuw professor in de sterrenkunde (astronomie) aan de Universiteit van Uppsala in Zweden.
Kelvin (K) is een maat om de temperatuur te meten. Het is bedacht door William Thomson, een Iers-Schotse natuurkundige. Nul Kelvin is hetzelfde als -273,15 graden Celsius. Als je Kelvin wil omrekenen naar Celsius, moet je dus de temperatuur in Kelvin - 273,15 doen.
De schaal van Kelvin is de SI-eenheid voor temperatuur. SI is een internationaal afgesproken eenheid die als basis wordt gebruikt om een bepaalde grootheid te meten. Deze schaal van Kelvin gaat uit van het absolute nulpunt. Dit punt wordt nul graden Kelvin genoemd en is -273 graden Celsius.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.
Kelvin is een naam die uit Schotland afkomstig is. Eigenlijk is het de naam van een Schotse rivier. De oorspronkelijke betekenis was vermoedelijk 'smalle stroom'. Een andere mogelijke betekenis van Kelvin is 'vriend van schepen'.
Theoretisch zijn geen lagere temperaturen te bereiken dan 0 Kelvin, dat is de temperatuur waarbij alle mogelijke energie uit bewegende deeltjes is verdwenen. Ze staan dan volledig stil; alleen minuscule atomaire vibraties zijn nog mogelijk.
Omrekenen van Celcius naar Kelvin
Kouder dan 0 Kelvin kan simpelweg niet. Om die reden zijn er in Kelvin geen negatieve temperatuurmetingen mogelijk. Als het 0 Kelvin is, vriest het -273 graden Celsius.
Fahrenheit is een thermodynamische temperatuurschaal waar het vriespunt van water 32 graden Fahrenheit (°F) is en het kookpunt 212 °F (bij normale atmosferische druk).
Fahrenheit ging uit van drie referentiepunten: Het nulpunt werd bepaald door een thermometer in een mengsel van ijs, water en ammoniumchloride te zetten. De gevonden temperatuur noemde hij 0 °F (graden Fahrenheit). Het tweede referentiepunt vond hij in zuiver water waarop ijsvorming plaatsvond: 32 °F.
Het absolute nulpunt, is 0 kelvin (0 K). In de Celsiusschaal is datzelfde punt -273,15 °C. De temperatuurschaal van Fahrenheit is geen officieel gestandaardiseerde maat en wordt nog maar in een paar landen gebruikt, waaronder de Verenigde Staten van Amerika. In 1742 presenteerde Anders Celsius zijn temperatuurschaal.
Kelvin (absolute temperatuur)[bewerken]
1 K is net zo “groot” als 1 °C alleen 273,15 K kouder. In Kevins schaal bevriest water bij 273,15 K en kookt het bij 100 K meer, dus bij 373,15 K. Temperatuur in Kelvin wordt niet aangegeven in graden slechts met ”Kelvin” (dus niet °K).
Kleurtemperatuur bij lampenlicht
tot 2700K: Extra warm wit. 2700K - 3000K: Warm wit. 3001K - 4000K: Neutraal wit. meer dan 4000K: Koud wit.
Aan het oppervlak van de zon klimt de temperatuur op tot ongeveer 5500 graden; in de kern worden waarden 15 miljoen graden bereikt. Omdat de zon zo ver van ons verwijderd staat, doet het zonlicht er ongeveer 8 minuten over om de aarde te bereiken.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Deze begint bij de 'absoluut' laagste temperatuur, 0 kelvin (-273,15°C). Op het nulpunt staan alle deeltjes in een gas helemaal stil. Omdat de beweging van deeltjes gerelateerd is aan temperatuur, zou niets kouder kunnen zijn dan 0 kelvin.
Als we een temperatuur willen omrekenen van graden Celsius naar Kelvin, tellen we bij de graden celsius 273 op. Als we een temperatuur willen omrekenen van Kelvin naar graden Celsius, trekken we van de Kelvin 273 af.
Het antwoord is verdamping. Mensen zweten, het zweet verdampt, de warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan het lichaam en dat koelt daardoor af. Zo kunnen mensen langere tijd bij temperaturen van 40 of zelfs 45 graden overleven.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Als je El Azizia niet meerekent, dan is Death Valley in Californië de warmste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. Om precies te zijn gebeurde dat in een plaatsje met de toepasselijke naam Furnace Creek.
Nul Kelvin wordt ook wel gezien als het absolute nulpunt. Kouder dan deze temperatuur kan het niet worden! 273,15 Kelvin komt overeen met 0 graden Celsius (het vriespunt) en 373,15 Kelvin komt overeen met 100 graden Celsius (het kookpunt).
273,15 K = 0 °C. Bij zeer hoge temperaturen is er nauwelijks verschil tussen de aanduiding in kelvin en in graden Celsius. In populaire literatuur zegt men dat de temperatuur in het inwendige van de zon 15 miljoen graden Celsius is.